Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

„Miracle on 34th Street” vazut de un avocat.

December 18, 2010 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Unul dintre filmele mele preferate de Crăciun este versiunea din 1947 a filmului „ Miracolul de pe strada 34” (titlul original este „Miracle on 34th Street”). Insa de când am devenit avocat si numarul de litigii de munca din portofoliul meu a crescut extrem de mult  nu am putut să ma mai uit la acest film fără să mă gândesc cum ar arata aceasta frumoasa poveste „tradusa” prin prisma legislatiei muncii din Romania. Pentru cititorii mei care nu sunt împătimiţi de filmul alb-negru (desi s-au facut mai multe variante ale filmului, una chiar recenta) imi permit sa va prezint mai intai un rezumat (destul de schematic) al filmului.

Un batrinel drăguţ pe numele lui Kris Kringle (Mos Craciun, in limba romana) (actorul Edmund Gwenn) se plimba pe străzile din Manhattan, de  Ziua Recunostintei, cind s-a intilnit cu persoana care il intruchipa Mos Craciun la parada magazinului Macy intr-un moment in care respectivul angajat – beat – se ranise incercind sa pocneasca din biciul sau.

Kris încearcă să-l înveţe pe angajatul magazinului sa foloseasca biciul in mod corect insa îşi dă seama că parada magazinului nu face 2 parale. Kris il găseşte pe organizatorul  paradei,  managerul Doris, o femeie de cariera si divortata ( jucata excelent de actrita Maureen O’Hara) careia ii spune indignat parerea sa despre parada. Disperata sa obtina un înlocuitor pentru Mos Craciun înainte de începerea parazii, ea il solicita Kris pentru a-l juca pe Mos Craciun pe timpul desfasurarii parazii. Kris indeplineste sarcina care se va dovedi cu un mare succes la public si este angajat de catre magazin pentru a fi Mos Craciun in cadrul departamentului de vinzari pentru perioada sarbatorilor de iarna.

Dupa ce Kris începe munca,  managerul  Departamentului de Jucării îi spune să promoveze jucariile care sunt disponibile la Macy’s  (mai ales cele care nu inregistreaza vinzari bune), chiar în cazul în care copiii doresc altceva. Kris rezistă acest mercantilism si încurajează mamele copiilor sa mearga magazinul Gimbel (concurentul principal al magazinului Macy’s) pentru a obţine jucăriile dorite de catre acestia. Doris şi managerul Departamentului de Jucarii sunt ingroziti de faptul ca patronul magazinului Macy’s ii va concedia pe amindoi tinindu-i raspunzatori pentru faptele acestuia.

Între timp, Doris a analizat CV lui Kris si realizeaza că el chiar se considera ca fiind adevăratul Moş Crăciun. Deşi adresa lui este la un azil de bătrâni din Long Island, el sustine ca adevaratul domiciliu este la Polul Nord şi indica pe cei opt reni ca fiind cele mai apropiate  cunostinte ce pot oferi referinte.  Vazind ca acesta nu renunta la povestea lui, Doris inventeaza o poveste privind revenire fostului lor angajat si il concediaza pe Kris.

În curând, Doris şi managerul Departamentului de Jucarii sunt chemati  in biroul patronului. Asteptindu-se sa fie concediati, ei sunt uimiţi să audă că acesta este încântat de profiturile aduse de prezenta lui Krisin in magazin  si isi declara intentia de a-l promova si in alte magazine ale retelei.

Doris reuşeşte să il gaseasca pe Kris chiar înainte ca acesta sa paraseasca magazinul  dar  pentru că el pare un lunatic, decide să-l trimită la domnul Sawyer – psihologul companiei –  pentru o evaluare psihologica in vederea asigurarii faptului ca Kris nu este periculos pentru clienti (in special pentru faptul ca lucra cu copii). Kris il viziteaza pe dl Sawyer insa acesta raporteaza managementului companiei ca acesta reprezinta o amenintare la siguranta copiilor si in consecinta nu este recomandabil sa fie angajat pentru postul de Mos Craciun. În acelaşi timp,  directorul azilului în cazul în care locuieşte Kris ii spune lui Doris ca Kris este complet inofensiv. Bazindu-se pe opinia acestuia si atrasa de bonusurile pronise,  Doris ii permite Kris sa se angajeze.

Kris se imprieteneste cu Alfred, un adolescent dolofan care funcţionează ca om de serviciu şi care obisnuia sa se imbrace ca Moş Crăciun pentru copiii saraci din cartierul sau. Într-o zi, Alfred apare deprimat şi ii povesteste lui Kris ca domnul Sawyer l-a diagnosticat ca avind un „complex” si ca probabil relatia sa cu tatal la determinat sa aibe o problema psihica ce il face sa se imbrace in Mos Craciun.

Kris, iritat că domnul Sawyer prin psihoterapia sa prost administrata il afecteaza in mod negativ pe Alfred si asta doar pentru ca acesta doreste să ajute copiii săraci, intra furios in biroul acestuia si il loveste cu bastonul. Dl Sawyer desi fara a fi grav rănit, se preface a fi inconştient iar apoi ii sugereaza lui Doris că ar  trebuie să il interneze pe  Kris la un spital de boli mintale.Doris este de acord cu aceasta solutie, desi fără tragere de inimă.

Fără ca ea sa stie, Kris este pacalit de catre dl Sawyer si un taxi il duce la Bellevue (spital pentru boli mintale). In tot acest timp domnul Sawyer il minte pe Kris afirmind ca Doris ştia totul despre aceasta internare. Deprimat, Kris – in mod  intenţionat – nu reuseste sa treaca testele psihologice date si este internat in spital.

Restul filmului constă in relatarea activitatii avocatului Fred Gaily  (actorul John Payne) cu privire la iniţierea procedurilor judiciare pentru a obţine eliberarea lui Kris din spitalul de boli mintale, dovedind in acelasi timp că Kris este adevaratul Mos Craciun si in consecinta este o persoana sanatoasa din punct de vedere mintal.

Deocamdata ma voi opri aici cu povestea filmului deoarece nu doresc sa va stric placerea de a-i viziona  finalul impreuna cu cei dragi.

Deci, asta se petrecea in 1947, In Statele Unite. Cum ar arata aceasta poveste in 2010, in Romania?

1- Angajatul ce avea drept sarcina de serviciu interpretarea rolului de Mos Craciun si care s-a accidentat cu biciul – beat fiind si care ulterior a fost inlocuit de Kris – ar fi fost trimis in concediu pentru incapacitate temporara de munca in baza OUG 158 / 2005 si nu ar fi fost concediat, asa cum s-a intimplat in film. Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ar fi fost de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

In tot acest timp, contractul sau de munca ar fi fost suspendat – si nu incetat – iar la revenirea sa la munca ar fi reluat postul sau de Mos Craciun. In cazul in care ar fi revenit la munca dupa incheierea perioadei sarbatorilor de iarna, magazinul ar fi fost obligat sa il reangajeze, probabil pentru o perioada promotionala de genul „Craciunul in iulie” deoarece legislatia muncii este extrem de inflexibila cu munca temporara si in privinta concedierii salariatilor prin restructurarea posturilor.

2- Dupa concedierea sa de catre Doris, Kris s-ar fi dus in cel mai scurt timp la Inspectia Muncii si ar fi facut o reclamatie pentru concediere nelegala solicitind sa oblige magazinul sa-l reincadreze pe vechiul post, cu plata unor mari daune morale.

Apoi, ar fi luat taxiul si s-ar fi dus la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si ar fi reclamat ca a fost discriminat deoarece concedierea sa are la baza existenta unei dezabilitati mintale (care nu ar influenta modalitatea de executare a sarcinilor de serviciu).

Apoi ar adauga si un al doilea motiv de discriminare si anume virsta sa inaintata peste care ar plusa cu discriminare pe baza de sex din moment ce persoana care l-a concediat este o persoana de sex opus.

3- Kris ar fi angajat si un avocat specializat in litigii de munca caruia i-ar fi spus ca motivul concedierii sale este unul netemeinic si nelegal, anume refuzul sau de a promova spre vinzare copiilor jucarii pe care acestia nu le doreau. In consecinta se impunea anularea deciziei de concediere si obligarea magazinului la plata unor daune consistente.

Totodata, in mod clar suntem in prezenta incalcarii drepturile copilului – prin promovarea unor jucarii nedorite de catre acestia –  lucru ce ar implica in mod necesar o reclamatie catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Totodata, in mod sigur s-ar fi gindit si la o sesizare catre Oficiul Pentru Protectia Consumatorului deoarece – prin folosirea influentei sale asupra copiilor care credeau sincer ca el este Mos Craciun – magazinul ar utiliza practici publicitare inselatoare.

4- De asemenea, Kris ar putea depune plingere penala pentru lipsire de libertate sau abuz in serviciu impotriva intereselor persoanei avind in vedere ca a fost internat fara vointa sa in spitalul de boli mintale. Conform legii 487 / 2002 o persoana poate fi internata fara acordul sau daca un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că a) din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane sau b) neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.

In plus, avind in vedere ca dl Sawyer a savirsit fapta in calitate de prepus, exista o posibilitate rezonabila ca instanta de judecata sa oblige magazinul – ca si comitent – la plata daunelor materiale sau morale pe care Kris le-ar fi cerut in cadrul procesului penal.

As putea continua intreaga zi gasind motive pentru care Kris ar putea cistig bani seriosi dind in judecata magazinul si angajatii sai. Puteti sa mai adaugati si dvs la aceasta lista.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW