Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Ce judecatori sunt simpatizati de avocati

April 18, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

A fi judecator presupune si o axioma a meseriei: nu poti multumi pe toata lumea. Cel putin asa mi-a spus unul dintre ei la o intilnire out of office, intr-un week end (si nu are pe rol nici unul dintre dosarele mele J ). Cu toate ca judecatorii decid impotriva uneia dintre parti ( de cele mai multe ori) unii dintre ei sunt mai apreciati de catre avocati decit altii. De ce oare, m-am intrebat eu?

Cred ca unul dintre factorii care determina popularitatea unui judecator printre avocati este efortul pe care il face pentru solutionarea dosarului cit mai corect si legal.

Evident, exista avocati carora le place orice judecator care le da cistig de cauza si urasc orice alt judecator care ofera dreptatea partii adverse. Dar avocatii pledanti, cu prezenta lunga in salile de judecata, nu simpatizeaza sau urasc judecatorii in functie de acest criteriu. Dimpotriva, ei apreciaza un judecator in functie de efortul pe care acesta il face pentru a fi un „bun judecator” in dosarele sale.

Judecatorii se pling, uneori, de lipsa de interes si pregatire a avocatilor: vin nepregatiti in sala de judecata, nu cunosc dosarul ce il reprezinta, intocmesc cereri cu o vadita lipsa de cunostinte juridice, etc. Acelasi lucru se intimpla si in cazul criticilor pe care avocatii le aduc judecatorilor: nu sunt pregatiti; nu cunosc dosarul; nu citesc cererile depuse la dosar de catre parti; nu isi motiveaza corespunzator deciziile si nu se pronunta sau motiveaza sentintele intr-un termen rezonabil.

Asa cum judecatorii isi doresc ca avocatii sa isi dea mai mult interes pentru cazurile ce le reprezinta, la fel si avocatii vor sa vada acelasi efort din partea judecatorilor.

Uneori ai senzatia ca pledoariile din fata judecatorului au doar rolul de a raspunde Curtii la intrebari privind anumite aspecte ale dosarului. In general am observat ca aceste intrebari sunt foarte pertinente si ele arata o lipsa in actele dosarului sau in probele administrate. Judecatorii nu doresc ca avocatii sa ii invete despre ce obiect are respectivul dosar deoarece stiu deja asta din analiza individuala facuta. A vedea judecatorii care „si-au facut temele” cu privire la un dosar iti da o stare de bine chiar daca nue sti de acord cu sentinta data. Mai exista caile de atac.

Uneori vezi un asemenea efort in solutionarea dosarului, uneori nu. Judecatorii care nu ofera un interes profesional in solutionarea cauzelor nu sunt prea apreciati de avocati. Este mult mai usor pentru avocat „sa inghita” o sentinta incorecta daca se vede din motivarea acesteia ca judecatorul cunoaste cauza si exista temeiuri de drept  rezonabile pentru solutia data.

Evident, exista si judecatori carora nu le pasa ce cred avocatii despre munca lor. Isi fac treaba in felul lor si daca exista un avocat caruia nu ii place cum o indeplineste atunci este problema acestuia din urma. Ghici ce simte un avocat despre acest judecator?

 

 

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

March 11, 2016

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile. Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cit de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta […]

Nepublicarea in Monitorul Oficial al Ordinelor emise de catre Ministerul Afacerilor Interne. O incalcare a legii aprobata de Curtea de Apel.

August 30, 2013

Intr-o speta recenta – aflata pe rolul Curtii de Apel Constanta si devenita irevocabila prin nerecurare datorita faptul ca instanta de recurs ICCJ ar fi stabilit termen in decembrie 2014 si clientul a renuntat – s-a pus in discutie inlaturarea efectelor juridice produse de catre Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr 400 / 2004 privind regimul […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW