Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Ce judecatori sunt simpatizati de avocati

April 18, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

A fi judecator presupune si o axioma a meseriei: nu poti multumi pe toata lumea. Cel putin asa mi-a spus unul dintre ei la o intilnire out of office, intr-un week end (si nu are pe rol nici unul dintre dosarele mele J ). Cu toate ca judecatorii decid impotriva uneia dintre parti ( de cele mai multe ori) unii dintre ei sunt mai apreciati de catre avocati decit altii. De ce oare, m-am intrebat eu?

Cred ca unul dintre factorii care determina popularitatea unui judecator printre avocati este efortul pe care il face pentru solutionarea dosarului cit mai corect si legal.

Evident, exista avocati carora le place orice judecator care le da cistig de cauza si urasc orice alt judecator care ofera dreptatea partii adverse. Dar avocatii pledanti, cu prezenta lunga in salile de judecata, nu simpatizeaza sau urasc judecatorii in functie de acest criteriu. Dimpotriva, ei apreciaza un judecator in functie de efortul pe care acesta il face pentru a fi un „bun judecator” in dosarele sale.

Judecatorii se pling, uneori, de lipsa de interes si pregatire a avocatilor: vin nepregatiti in sala de judecata, nu cunosc dosarul ce il reprezinta, intocmesc cereri cu o vadita lipsa de cunostinte juridice, etc. Acelasi lucru se intimpla si in cazul criticilor pe care avocatii le aduc judecatorilor: nu sunt pregatiti; nu cunosc dosarul; nu citesc cererile depuse la dosar de catre parti; nu isi motiveaza corespunzator deciziile si nu se pronunta sau motiveaza sentintele intr-un termen rezonabil.

Asa cum judecatorii isi doresc ca avocatii sa isi dea mai mult interes pentru cazurile ce le reprezinta, la fel si avocatii vor sa vada acelasi efort din partea judecatorilor.

Uneori ai senzatia ca pledoariile din fata judecatorului au doar rolul de a raspunde Curtii la intrebari privind anumite aspecte ale dosarului. In general am observat ca aceste intrebari sunt foarte pertinente si ele arata o lipsa in actele dosarului sau in probele administrate. Judecatorii nu doresc ca avocatii sa ii invete despre ce obiect are respectivul dosar deoarece stiu deja asta din analiza individuala facuta. A vedea judecatorii care „si-au facut temele” cu privire la un dosar iti da o stare de bine chiar daca nue sti de acord cu sentinta data. Mai exista caile de atac.

Uneori vezi un asemenea efort in solutionarea dosarului, uneori nu. Judecatorii care nu ofera un interes profesional in solutionarea cauzelor nu sunt prea apreciati de avocati. Este mult mai usor pentru avocat „sa inghita” o sentinta incorecta daca se vede din motivarea acesteia ca judecatorul cunoaste cauza si exista temeiuri de drept  rezonabile pentru solutia data.

Evident, exista si judecatori carora nu le pasa ce cred avocatii despre munca lor. Isi fac treaba in felul lor si daca exista un avocat caruia nu ii place cum o indeplineste atunci este problema acestuia din urma. Ghici ce simte un avocat despre acest judecator?

 

 

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW