Home » Experienta si practica unui avocat » Currently Reading:

Executari silite ale ANAF – necomunicarea actelor fiscale

November 30, 2010 Experienta si practica unui avocat No Comments

In ultima perioada de timp, pe fondul lipsei de fonduri la bugetul statului si a presiunii ce se pune pe functionarii publici din cadrul ANAF, am observat o tendinta a organelor fiscale de a forta limitele legii astfel incit sa colecteze cit mai multi bani la buget chiar daca mijloacele folosite sunt, uneori, mai „neortodoxe”. Totul conform principiului „ne judecam insa banii sunt in contul Fiscului”

In acest sens am considerat ca este interesant sa va prezint un dosar (solutionat irevocabil) pe care cabinetul nostru l-a gestionat si care exemplifica inclinatia Fiscului de a iti lua banii chiar daca incalca legea, nu in mod grav dar asta nu schimba cu nimic faptul in sine.

Prin actiunea formulata de clientul nostru am chemat in judecata Directia Generala a Finantelor Publice (nu cred ca are importanta judetul) prin care am solicitat anularea deciziilor emise de catre aceasta si care respingeau reclamatia facuta in cadrul procedurii prealabile ca fiind tardiva.

In motivarea actiunii am invederat instantei ca Directia de Finante a respins in mod eronat reclamatia noastra din cadrul procedurii prealabile ca fiind tardiva deoarece deciziile nu au fost comunicate prin nici o modalitate prevazuta de Codul de Procedura Fiscala. Am aratat instantei de judecata faptul ca aceste decizii au ajuns la cunostinta clientului doar in momentul in care a primit la sediul somatia de executare silita (ca sa fiu rautacios – pentru comunicarea somatiei de plata s-a putut afla sediul debitorului, insa pentru deciziile atacate nu a fost posibil).

In acest sens, prin contestatia depusa la dosar am aratat ca art.44 din Cod Proc Fiscala prevede posibilitatea de a comunica deciziile prin publicitate doar ca ultima varianta, mai ales daca avem in vedere faptul ca Directia de Finante avea la dispozitie toate datele aferente pentru a comunica la sediul clientului nostru orice act fiscal sau de procedura fiscala.

De asemenea, conform Cod Proc Cv nu este suficient ca Directia de Finante sa  afirme ca nu cunoaste sediul clientului nostru ci trebuie sa isi sustina afirmatiile cu dovezi din care sa reiasa ca a depus toate eforturile rezonabile pentru aflarea sediului clientului nostru – lucru care nu era extrem de complicat avind in vedere ca exista acces online la baza de date a Registrului Comertului. Totodata, simpla primire la sediul clientului a somatiei de plata aferenta executarii silite arata ca exista posibilitatea reala si rezonabila ca si deciziile atacate sa fie comunicate la aceeasi adresa mai ales daca aveam in vedere faptul ca sediul clientului nu fusese schimbat in nici un moment.

In consecinta, am invederat instantei faptul ca am facut dovada faptului ca respectiva comunicare a deciziilor prin publicitate s-a facut cu rea credinta si astfel orice act procedural ulterior este nul de drept conform art.95 Cod Proc Cv.

Pe fondul cauzei, Curtea de Apel a considerat argumentele noastre ca fiind pertinente si temeinice, a decis ca deciziile atacate nu au solutionat pe fond aspectele reclamate de catre clientul nostru si anume nu s-a pronuntat asupra problemelor fiscale invederate si in consecinta respingerea ca fiind tardiva a reclamatiei din cadrul procedurii prealabile este nelegala.

Impotriva acestei decizii, Directia de Finante a facut recurs, solutionat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din fericire pentru clientul meu, Inalta Curte a respins recursul formulat pastrind argumentele de fond ale Curtii de Apel.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Contestatia impotriva proceselor verbale emise pentru incalcarea ordonantelor militare

May 4, 2020

Conform datelor existente in presa, au fost aplicate un numar de 290.000 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 570 de milioane de lei ceea ce inseamna ca informatiile despre cum pot fi contestate aceste procese verbale sunt de mare interes si sper sa poata ajuta multi vizitatori ai blogului. Articolul 27 al O.U.G. nr. […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW