Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Despre Justitie

September 13, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Am vrut de multe ori sa scriu articole in care sa descriu starea Justitiei astfel incit justitiabilii sa stie ce ii asteapta daca intra in malaxorul sistemului fie ca reclamati fie ca piriti. Este foarte important ca un client sa aibe asteptari realiste si desi incerc sa explic pe larg clientului ce il asteapta in viitor tot exista probleme in momentul cind – un exemplu recent – il informez ca a primit termen de judecata in martie 2012 (dosare depuse ieri la Judecatoria Sector 2 si Sector 3).

Spre norocul meu, exista colegi avocati care se pricep mai bine la scris decit mine si imi permit de postez aici un excelent articol scris de avocatul Florin Radu.

Despre justiţia din România s-au spus şi se vor spune multe. Cu atât mai mult, despre problemele ei multiple. Ne propunem în prezentul demers să aducem în faţă cele mai importante dintre acestea, în viziunea proprie. Didactic vorbind, le vom grupa în probleme generale şi probleme particulare.

I. Probleme generale:

1. Subfinanţarea sistemului. Desigur, se va spune că „nu sunt bani”. Noi credem că sunt, dar sunt direcţionaţi spre alte direcţii, care nu au nici o legătură cu interesul public, cu institţiile publice, cu finanţarea diverselor activităţi fundamentale într-un stat. Consecinţele subfinanţării sunt multiple: lipsa personalului, întârzieri mari în desfăşurarea activităţilor etc., şi toate în detrimentul justiţiabilului.

2. Pregătirea tot mai slabă, încă de pe băncile facultăţilor, a judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, consilierilor juridici. Se adaugă la aceasta, ineficienţa şi quasi – inexistenţa formelor de pregătire, dar şi interesul ce tinde spre zero a celor amintiţi anterior, pentru aceste forme de pregătire şi perfecţionare.

II. Probleme particulare

A. În dreptul penal

1. Principala problemă în materia penală este caracterul secret pentru părţi a urmăririi penale şi a dosarului de urmărire penală. Practic, persoana vătămată şi cea acuzată au şanse minime să afle date despre stadiul în care se află dosarul, despre procurorul şi poliţistul care le instrumentează dosarul, despre probe, despre actele depuse etc. Aşa cum am susţinut pe larg şi cu altă ocazie [1], acest fapt încalcă dreptul la un proces echitabil, fiind inadmisibil ca persoanele pe care le priveşte un dosar penal să nu beneficieze de informaţii despre dosar, decât atunci când (şi dacă) el ajunge în faţa instanţei.

2. A doua problemă pe care o identificăm ne duce spre practica judiciară, anume spre opiniile şi teoriile mult prea permisive faţă de acuzaţi, în materia (in)existenţei unor elemente constitutive ale infracţiunilor. De exemplu, criticăm multitudinea de soluţii de nepedepsire, în ce priveşte activităţile de înşelăciune în contracte şi cec-uri, pe motivul pueril că persoana vătămată „nu a dovedit intenţia de a înşela a făptuitoului”, câtă vreme intenţia este un element intelectiv, psihic, ce nu poate fi dovedit, ci doar dedus din faptele materiale. În materia înşelăciunii prin cec-uri, binecunoscuta, dar nefericita teorie a garanţieiaduce cu sine un număr impresionant de soluţii de neîncepere a urmăririi penale ori de achitare şi deci, tot atâtea cazuri de nepedepsire a celor ce afectează grav mediul de afaceri, prin înşelăciunile comise [2].

B. În dreptul non – penal

1. Taxele judiciare mult prea mari, calculate – nu am înţeles niciodată de ce – la valoarea pretenţiilor. Se ajunge, astfel, la sume colosale, imposibil de suportat de reclamant, iar până la încălcarea dreptului de acces la o instanţă nu mai e decât un pas, foarte mic. Reticenţa tot mai mare în acordarea de scutiri/reduceri la aceste taxe, precum şi teoria inadmisibilităţii acestor cereri, în contextul în care petentul nu are venituri, dar are bunuri materiale – întregesc acest tablou.

2. Strâns legată de punctul anterior, subliniem optica jurisprudenţială quasi – generală, de a respinge ca inadmisibile cererile de scutire ori reducere a cauţiunii, în materia executării silite [3].

3. Executarea hotărârilor, prin acordarea executorilor judecătoreşti a calităţii de „liber profesionişti”.

3. O ultimă problemă vizează procedurile prealabile, atât din materia contenciosului administrativ, cât şi a raporturilor comerciale. Menite, teoretic, să reducă numărul proceselor, aceste proceduri nu fac altceva, în România, decât să intârzie foarte mult pe reclamantul care doreşte să se adreseze instanţei, pentru respectarea drepturilor sale. Chiar şi CEDO arată foarte limpede că, dacă aceste proceduri nu îşi produc eficienţa, ele trebuie eliminate sau menţinute ca opţionale, în caz contrar încălcând Convenţia, în ce priveşte accesul la justiţie [4].

Nu ne facem iluzii că acest material- eseu sau celelalte, asemănătoare, ale altor autori, vor produce „minuni”. Dar, poate totuşi, vor atrage cât de cât atenţia celor vizaţi.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW