Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

TVA pentru tranzactiile imobiliare

September 29, 2010 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Pana la 31 decembrie 2009, tranzactiile imobiliare intre firme platitoare de TVA beneficiau de taxare inversa, care nu presupunea transferul efectiv intre cumparator si vanzator al sumei aferente taxei pe valoarea adaugata. Statul colecta aceasta taxa numai atunci cand imobilele erau vandute unui neplatitor de TVA, de obicei consumatorul final persoana fizica.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.106 emisa in luna octombrie 2007, ale carei instructiuni de aplicare au fost aprobate prin Hotararea de Guvern nr.1579 publicata in decembrie, prevede eliminarea masurilor de simplificare (respectiv asa numita “taxare” inversa) in aplicarea TVA la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA. Pe scurt, daca in anul 2007 cumparatorii inregistrati in scopuri de TVA nu trebuiau sa prefinanteze TVA pentru achizitiile de proprietati imobiliare (TVA se inregistra in decontul de TVA atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila), incepand cu 1 ianuarie 2010 taxa trebuie platita efectiv, ca si pentru alte achizitii la care se percepe TVA.

Cabinetul de avocatura “Costache Ovidiu Mihai” ofera consultanta juridica cu privire la introducerea TVA la tranzactiile imobiliare.

Opinia juridica referitoare la introducerea TVA pentru tranzactiile imobiliare formulata de Cabinetul de avocatura “Costache Ovidiu Mihai” are in vedere analizarea pretentiilor si interpretarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) referitoare la aplicarea dispozitiilor Codului Fiscal dar si analizarea pretentiilor si interpretarilor contribuabililor referitoare la aplicarea acelorasi dispozitii.

Solutionarea problemei aplicabilitatii TVA tranzactiilor supuse controlului fiscal depinde in mare masura de interpretarea art.127 al Codului Fiscal.

Consideram ca nu exista in prezent texte legale eficiente care sa permita impozitarea cu TVA a vanzarilor de imobile de catre persoanele fizice, achizitionate sau construite pe cont propriu.

Pentru a afla mai multe detalii despre opinia juridica a Cabinetul de avocatura “Costache Ovidiu Mihai” pe tema TVA-ului pentru tranzactiile imobiliare, va rugam completati formularul de consultanta sau sunati la 0744.337.915.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

ICCJ pune cruce TVA pentru tranzactiile imobiliare

August 7, 2012

In recursul judecat de ICCJ in dosarul 6383/2/2010 (decizia nr. 4349/2011), Curtea are o interpretare aliniata la jurisprudenta CJUE cu privire la situatia de fapt a tranzitiei de la taxa de timbru la fiscalizarea tranzactiilor imobiliare din patrimoniul personal, intarind irevocabil sentinta nr. 4367/2010 a Curtii de Apel Bucuresti. Prin aceasta decizie, controalele fiscale, pentru […]

Fiscul sustine ca recupereaza doar TVA neplatita la termen, nu si TVA retroactiva

June 27, 2011

Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza, in prezent, o serie de actiuni de verificare a persoanelor fizice care au realizat venituri care depasesc plafonul de 119.000 RON. Potrivit unui comunicat de presa emis de institutie, aprecierile conform carora ” ANAF recupereaza retroactiv TVA” nu au acoperire din perspectiva actelor normative in vigoare si a obligatiei […]

Aplicarea TVA la vinzarile de imobile. Decizia Comisiei Fiscale

June 10, 2011

Timp de aproape un an, inspectiile fiscale efectuate asupra persoanelor fizice care au efectuat tranzactii imobiliare in ultimii 5 ani, precum si contestatiile acestora aflate in competenta de solutionare a Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor, au fost suspendate. Motivul a fost reprezentat de faptul ca in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW