Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Verificarea partenerilor de afaceri straini

October 20, 2010 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Fiind un avocat cu sediul în Bucuresti si cu multi clienti persoanene juridice romane care desfasoara relatii comerciale internationale atit in Uniunea Europeana cit si in afara ei, am vazut cum multe relaţii de afaceri internaţionale se finalizeaza in lupte juridice desfasurate in fata instantelor de judecata sau de arbitraj. Desi sunt avocat si una din laturile frumoase ale acestei meserii este sa convingi ambele parti ca pot ajunge la o intelegere si chiar sa finalizezi o asemenea tranzactie nu pot sa nu observ faptul ca multe dintre situatiile conflictuale puteau fi evitate.

De-a lungul anilor de practica atit ca si consultant cit si ca avocat pledant am observat faptul ca cel mai bun mod de a evita disputele prelungite privind desfasurarea unor relatii de afaceri internaţionale este de a selecta cu atenţie partenerii de afaceri străini. Destul de uşor, nu?
Nu chiar. În contextul unor afaceri internaţionale, există multe variabile ce trebuie luate în considerare cind alegeti un partener de afaceri străin, având în vedere diferenţele nenumărate de cultură, geografie şi sisteme juridice.
Deoarece selectarea unui partener de afaceri strain este cea mai importantă decizie pe care o societate comerciala romana o va face atunci când intră pe o piaţă necunoscută, este extrem de important sa obtineti o confirmare prestigiului si bunei credinte afisate de catre  partenerul dvs de afaceri.
Acest lucru necesită o investigaţie atentă şi minuţioasă. Pentru multi clienti care au dorit sa investeasca in alte tari am desfasurat multe asemenea investigatii in cadrul carora am incercat sa identificam antecedentele partenerului de afaceri strain inainte ca clientul meu sa se angajeze într-o tranzacţie comercială cu firma investigata. Aceste investigatii au rolul de a reduce la minimum riscul ca afacerile desfasurate ulterior sa intimpine probleme financiare sau comerciale.
Printre scopurile principale ale anchetei iniţiale era si acela de a confirma statutul juridic al partenerului de afaceri. Veti fi surprins de numărul de firme care au încheiat un acord cu o partener străin doar pentru a descoperi că acesta nu are calitate procesuală în ţara în care îşi desfăşoară activitatea (sunt sucursale ale unor firme nerezidente in tara respectiva). Orice hotărâre judecatoreasca ce a solutionat procesul in favoarea clientului meu nu va fi opozabilă partii in culpa. Şi cine vrea asta?
În urma investigatiei se pot obtine mai multe informaţii despre partenerul de afaceri cum ar fi date privind comerţul desfasurat, referinţe bancare, vânzările efectuate, politici de marketing, etc.
Făcând aceasta investigatie despre un partener străin, se pot economisi milioane de euro în cele din urmă. Din fericire, exista mai multe resurse disponibile pentru a vă ajuta să obţineţi cât mai multe informaţii în avans. Am evidenţiat câteva de mai jos:

Bunul simt
Acesta poate părea lucrul de bază dar ma uimeste cat de multe firme se arunca cu capul inainte într-o relaţie de afaceri externă bazată doar pe e-mailuri şi citeva telefoane. Atunci când apar probleme in executarea contractului clientii pot doar sa se culpabilizeze singuri pentru incapacitatea de a descoperi unele informaţii despre fostul  partener de afaceri, informatii care ar fi fost relevate de o simpla căutare pe internet. Ce se întâmplă dacă o căutare pe internet nu arata nici o informatie? Ca si avocat, consider ca si lipsa de informatii despre un partener de afaceri este la fel de suspecta ca si informatiile negative. In aceste zile  aproape toate firmele respectabile au o fel de prezenţă online.

Resurse comerciale
Serviciile de analiză a riscurilor precum şi băncile sunt mari surse de informatii privind companiile cu care se pot face afaceri. Ele pot furniza informaţii în mod direct sau de la băncile lor corespondente sau sucursale din străinătate. Directoarele de companii internationale ar putea furniza, de asemenea, informatii referitoare la firmele straine.
Există un număr de organizaţii internationale de informaţii de afaceri care au informaţii detaliate cu privire la statutul juridic al oricărei societăţi şi persoanele care sunt autorizate să acţioneze în numele lor. Aceste informatii furnizate va vor informa, de asemenea, cu privire la orice litigiu în care potentialul partener este implicat.
Pentru a numi doar câteva, Dunn & Bradstreet şi Kroll sunt printre cele mai faimoase, cu birouri in toata lumea. În Europa, GloBis este o mare resursa; pentru informatii despre China, Sinotrust este greu de învins. Merita mentionati si Cerved în Italia şi Experian în Regatul Unit. Toate aceste firme ofera cele mai exacte informatii, de o inalta calitate, actuale, imparţiale, şi la preţuri competitive.

Informatii guvernamentale

Departamentul de Comerţ al SUA oferă serviciul International Profile Company (ICP) care vă poate ajuta să aflati “who is who”  in intreaga lume. Acest serviciu include un raport de referitor la partenerul de afaceri investigat, informaţii despre companie, managementul sau, creditul bancar, istorie financiara, etc . Pentru a primi un draft de ICP si sa puteti analiza valoarea lui ma puteti contacta la adresa de e-mail pe care o gasiti pe www.procese-avocat.ro.

Concluzie
Desi utilizarea resurselelor descrise mai sus lasa impresia ca pina la incheierea unui contract comercial international este un drum lung, experienta mea imi permite sa va spun ca merita efectuarea acestui drum si a cheltuielilor necesare. O investiţie mică în acest mod de “business intelligence” facutaa la timp si in mod corect va va plati dividende uriaşe în viitor, prin minimizarea costurilor enorme asociate cu o dispută prelungită in domeniul comertului international.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro