Home » Experienta si practica unui avocat » Currently Reading:

Clauza neconcurenta. Inadmisibilitatea clauzei penale in contractul de munca

March 21, 2011 Experienta si practica unui avocat 10 Comments

De aceasta data publicam o speta din domeniul dreptului muncii cu referire la o clauza contractuala mult folosita pentru anumite meseri sau functii de conducere si anume clauza de neconcurenta din cadrul contractului de munca.

In practica, pentru functiile in care salariatul intra in contact direct cu clientii angajatorului sau are acces la baza de date a acestuia, date ce sunt vitale pentru desfasurarea activitatii economice, angajatorii insereaza o clauza de neconcurenta la care – pentru a isi acoperi potentialele pagube si pentru a avea un instrument de descurajare a salariatului – adauga si o clauza penala in baza careia salariatul se obliga sa achite o suma imensa (de regula de ordinul sutelor de mii de euro) cu titlu de daune.

Printr-o actiune in instanta, angajatorul a obtinut fata de clientul nostru o sentinta judecatoreasca in baza careia acesta din urma era obligat la restituirea indemnizatiilor primite ca fiind aferente clauzei de neconcurenta precum si la plata sumei de 100.000 euro cu titlu de daune astfel cum era mentionat in clauza penala inserata in contractul de munca.

In urma acestei sentinte, am declarat recurs invederind instantei urmatoarele argumente:

– conform art.21 – art.24 CM in contractul de munca se poate insera clauza de neconcurenta;

– nerespectarea clauzei de neconcurenta obliga salariatul la returnarea indemnizatiei si la plata de daune interese corespunzatoare prejudiciului cauzat;

– CM nu prevede nicaieri posibilitatea legala de a insera in contractul de munca o clauza penala, astfel incit anticiparea daunelor-interese de catre parti este interzisa;

– lipsa probelor cu privire la cuantumul daunelor interese, angajatorul solicitind exclusiv plata clauzei penale astfel incit in recurs nu mai este posibila administrarea de probe noi in dovedirea prejudiciului;

Spre multumirea noastra, instanta de recurs a fost de acord cu argumentele noastre, a admis recursul si a anulat clauza penala in valoare de 100.000 euro.

 

Currently there are "10 comments" on this Article:

 1. Claudiu Dascalescu says:

  Felicitari pentru faptul ca ati reusit sa convingeti instanta in acest caz.

  Cu toate acestea, considerati introducerea unei clauze penale ca inadmisibila in toate cazurile?

  De exemplu consider ca este posibil, chiar si referitor la clauza de neconcurenta.

  • da, personal consider ca o clauza penala in dreptul muncii este inadmisibila in lipsa unei prevederi exprese a legii. Avind in vedere ca suntem in prezenta unei legislatii speciale avem nevoie de o prevedere expresa pentru acest lucru.

   de altfel, pina acum instantele (cel mai important – Curtea de Apel) merg pe aceasta interpretare insa sunt interesat de solutii contrare. Nu se stie cind voi reprezenta cealalta parte a baricadei :))

   • E drept ca nu am gasit o solutie contrara, cu toate acestea vreau sa aduc niste argumente in sensul admisibilitatii:

    unde legea nu distinge nici noi nu trebuie, deci daca nu interzice nu putem considera ca este interzis;

    clauza de neconcurenta are in vedere si principiile concurentei loiale precizate de legea 11/1991;

    art.397 din Codul comercial prin care se interzice salariatului unui comerciant, ce are calitatea de reprezentant sau prepus al acestuia, cat timp contractul de muncă este in fiinta, fie sa-si intemeieze pe cont propriu un comert de natura aceluia al angajatorului, fie sa se angajeze concomitent, ca salariat, la un alt angajator, care are o activitate de aceeasi natura, cu exceptia cazului in care are o aprobare expresa în acest sens;

    Tot din doctrina comerciala, interzicerile de munca nu sunt valabile, decat daca sunt marginite in timp, loc si obiect, deci nu vorbim despre o interzicere totala a dreptului la munca. Mai mult chiar salariatul are si avantaje daca isi respecta obligatia.

    Clauza penala vine mai mult cu o functie preventiva.

    Numai bine!

 2. filisanu madalina says:

  Buna,

  Eu am o speta similara, in sensul ca reprezint un angajat in privinta caruia instanta a considerat ca a incalcat clauza de neconcurenta. Nu am sa intru in detalii legate de acest aspect intrucat insasi solutia privind incalcarea clauzei este dicutabila, insa ceea ce vreau sa precizez este faptul ca a fost obligat la plata sumei de aproximativ 10.000 euro suma ce era prevazuta ca si clauza penala in contractul de munca, plus indemnizatia de neconcurenta acordata de catre angajator,
  In intampinarea am cerut restrangerea pretentiilor la cuantumul indemnizatiei de neconcurenta acordata si am invocat nulitatea unei astfel de clauze penale, insa instanta nu a fost de aceeasi parere ( Tribunalul Galati, unde ca si o paranteza, solutiile sunt in generaldestul de ciudate).
  Acum trebuie sa promovam recursul si ti-as fi recunoscatoare daca ai putea sa imi dai hotararea de la Curtea de Apel castigata in recurs, pentru a o folosi ca si practica judiciara. Am mai gasit si la Curtea de Apel Timis solutii similare insa vreau sa ma folisesc de tot ceea ce pot gasi in favoarea noastra.
  Multumesc.

  • buna,

   intai vreau sa iti multumesc pentru vizita facuta pe blogul meu.

   din pacate, in lipsa acordului clientului meu nu pot oferi date ce pot duce la identificarea cazului sau. Am acordul clientilor doar pentru publicarea spetei si a solutiei. Daca ai observat, in cuprinsul spetelor postate pe blog nu identific nici instanta sub aspectul competentei teritoriale.

   Pe de alta parte, din experienta iti pot spune ca judecatorii de la Curtile de Apel au un fel de mindrie locala in sensul ca nu vad cu ochi buni invocarea jurisprudentei unei alte Curti de Apel decit cea in fata careia te judeci. Nu te impiedica nimic sa preiei motivarea unei solutii pronuntate de catre o alta Curte de Apel dar nu invoca in fata instantei “uite cum fac cei de la Curtea de Apel X”. Mai ales daca practica locala difera de cea invocata.

   • filisanu madalina says:

    Buna,
    Iti multumesc pentru sfaturi, inteleg aspectul privind confidentialitatea.
    Am sa incerc sa preiau din argumentarea hotararilor pe care le-am gasit in acest sens si sa speram ca vom avea mai mult succes in recurs.

    O zi buna,
    madalina F

 3. FD says:

  Buna ziua,

  Vreau sa va intreb in ce masura un angajator poate pretinde plata sumei de 50.000 de euro in cazul urmator:

  Am fost angajat al unei firme in perioada septembrie 2005 – septembrie 2007. La aceasta firma am avut un contract de munca pe functia de TEHNICIAN ECHIPAMENTE DE CALCUL si am semnat un angajament de confidentialitate in care pe langa lucrurile de confidentialitate era inserat un aliniat cu o clauza care specifica ca nu am voie sa am relatii contractuale de nici un fel cu clientii tertii si colaboratorii firmei pe timpul contractului de munca cu firma respectiva si pentru 5 ani dupa aceea. Atat si nimic mai mult, e pur si simplu un aliniat cu liniuta in cadrul angajamentului de confidentialitate care specifica doar ce am spus.
  Precizez ca nu se specifica care sunt clientii, tertii si colaboratorii respectivi nu am avut acces la lista de clienti ai companiei si nu puteam sti exact care sunt acestia. De asemenea nu s-a stipulat in acest angajament care este indemnizatia pentru aceasta clauza care este de fapt una de neconcurenta.
  In acest angajament de confidentialitate este specificat ca daca nu respect acest angajament trebuie sa platesc 50.000 euro aceasta fiind de fapt o clauza penala care din cate stiu nu are ce cauta intr-un contract de munca sau o anexa a lui.
  De asemenea acest angajament de confidentialitate nu este definit ca anexa la contractul de munca, nu are viza ITM si mai ales este semnat numai de mine nu exista stampila si semnatura firmei. De asemenea in tot angajamentul firma este pomenita doar ca nume fara date de identificare precum Nr. reg com, CUI, adresa, reprezentant, etc.

  Dupa demisia de la aceasta firma in septembrie 2007 m-am angajat pentru 2 luni la o firma care nu a fost clientul firmei initiale iar domeniul de activitate era servicii medicale.
  Dupa doua luni adica in noiembrie 2007 m-am angajat la o firma al carei domeniu de activitate era consultanta pentru afaceri si management iar functia era de Manager de proiect.

  Acum dupa 6 ani primesc o instiintare de la firma la care am fost angajat pana in septembrie 2007 cum ca am incalcat angajamentul de confidentialitate prin angajarea mea in noiembrie la firma de consultanta in afaceri si management pentru ca acea firma a fost client al lor in perioada iunie – iulie 2007 fapt pe care eu nu l-am cunoscut si nici nu mi-a fost specificat si mi se cer 50.000 de euro daune. Am primit aceasta notificare in conditiile in care eu nu mai sunt angajatul acelei firme de consultanta inca din 2008 si au trecut pana azi 6 ani plus faptul ca se face referire la angajarea mea la o firma care a fost client inainte de data la care eu m-am angajat si nu mai era client activ. De asemenea daca este vorba de o clauza de neconcurenta trebuia sa fiu renumerat si sa fie facuta conform art 21 din codul muncii ceea ce nu se pune problema.

  Un alt aspect legat de neconcurenta este acela ca domeniile de activitate ale firmelor sunt total diferite iar functiile ocupate de mine la cele doua firme sunt diferite de asemenea.
  In acea notificare se face referire si la art 969 din codul civil cu privire la faptul ca o conventie legal intocmita este lege pentru partile semnatare. Ori daca acel document se numeste angajament de confidentialitate si este semnat doar de mine cum poate el fi numit conventie? Si daca este totusi conventie cum poti intr-o conventie sa ingradesti dreptul la munca al cuiva?

  Va rog sa imi spuneti daca aceasta firma in cazul in care ma va actiona in judecata poate avea castig de cauza.

  Multumesc.

  • buna ziua,

   din ceea ce povestiti dvs am observat multe nereguli savirsite de catre fostul angajator. exista o sansa rezonabila sa aveti cistig de cauza in cazul unui litigiu.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Amenzi drastice pentru nerespectarea Codului Muncii

May 17, 2012

Finantele angajatorilor pot fi drastic diminuate daca acestia incalca drepturile salariatilor, se arata intr-un articol publicat de catre site-ul avocatnet.ro. Codul muncii este foarte strict in aceasta privinta, astfel ca pentru munca “la negru” sau neacordarea repausului zilnic ori saptamanal salariatilor, angajatorii risca amenzi foarte mari. Unele dintre cele mai mari amenzi stabilite de Codul […]

Raspunderea politistilor pentru incalcarea indatoririlor de serviciu

March 15, 2012

Art. 55 din Legea nr. 360/2002 dispune generic: “încălcarea de către poliţişti cu vinovăţie, a îndatoririlor de serviciu angajează răspunderea sa disciplinară, materială, civilă sau penală, după caz”. În completarea acestui text, art. 63 alin. (1) din acelaşi act normativ prevede că “poliţistul răspunde pentru pagubele cauzate patrimoniului unităţii, potrivit legislaţiei aplicabile personalului civil din […]

Avocatul poate asista martorul in fata organelor de cercetare penala

December 22, 2011

Baroul Cluj a dat publicitatii raspunsurile primite de la Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie fata de situatia semnalata de avocati ai Baroului Cluj privind nepermiterea de catre DIICOT Cluj Napoca la asistarea clientilor ca martori in faza de urmarire penala intrucat nu exista reglementare in […]

Intocmirea unui contract

August 1, 2011

Probabil ca unul dintre cele mai neintelese aspecte ale intocmirii contractelor (sau altor documente) comerciale dintre societati (si nu numai) este scopul acestora. Multi clienti cred in urmatoarele 2 mituri „juridice”: (i) un contract semnat in legatura cu o tranzactie este un document intocmit in scopul de a fi utilizat in instanta de judecata daca […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW