Procedura simplificată în faza de judecată poate fi urmată în cazul întrunirii cumulative a unor condiții care rezultă din interpretarea dispozițiilor legale ce reglementează instituția, în concret:
1.Infracțiunea pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală să nu prevadă în calitate de pedeapsă detențiunea pe viață;
2.Declarația de recunoaștere să fie făcută personal sau prin înscris autentic de către inculpat în fața instanței de judecată;
3.Recunoașterea faptelor descrise în rechizitoriu să fie făcută până la începerea cercetării judecătorești în cauză;
4.Recunoașterea comiterii faptei să fie totală, atât sub aspectul laturii obiective, cât și sub aspectul laturii subiective;
5.Inculpatul să recunoască toate actele descrise în rechizitoriu, iar nu doar o parte din acestea;
6.Instanța să constate că probele administrate în cursul urmăririi penale sunt suficiente pentru aflararea adevărului și justa soluționare a cauzei;
Este important de menționat că în cazul în care, inculpatul a fost trimis în judecată în modalitatea prevazuta de art 336 CP– (conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe) si raportat la declaratiile date in calitate de inculpat / suspect unde a recunoscut savirsirea faptelor, conform dispozițiilor art. 374 alin. (4) C.proc.pen., inculpatul va trebui ”să recunoască în totalitate faptele reținute în sarcina sa”, neavând facultatea de a recunoaște doar anumite fapte care intră în marja condiționalităților procedurii simplificate și să nu recunoască săvârșirea infracțiunii care ar atrage pedeapsa detențiunii pe viață, urmărind să i se aplice beneficiul prevăzut de art. 396 alin. (10) C.proc.pen.
Declarația de recunoaștere să fie făcută personal de către inculpat în fața instanței de judecată.
Prin dispozițiile art. 375 alin. (11) C.proc.pen. a instituit posibilitatea inculpatului de a se prevala de procedura simplificată în faza de judecată prin cu modalitatea de a face personal în fața instanței acest lucru, prevăzută de art. 374 alin. (4) C. proc.pen.
Recunoașterea faptelor descrise în actul de sesizare să fie făcută până la începerea cercetării judecătorești în cauză.
Momentul procesual fixat de legiuitor în vederea recunoașterii faptelor descrise în rechizitoriu este în conformitate cu dispozițiile art. 374 alin. (1) C.proc.pen.: ”La primul termen la care procedura de citare este legal îndeplinită și cauza se află în stare de judecată (…)” după citirea actului de sesizare și până la începutul cercetării judecătorești. Acest termen are caracterul unui termen imperativ, a cărui încălcare, în raport cu dispoziţiile art. 268 alin. (1) C.proc.pen., atrage decăderea din exerciţiul acestuia şi nulitatea actului făcut peste termen. Pe scurt, practic va fi primul termen de judecata unde trebuie sa fim prezenti si cind va trebui sa ne exprimam alegerea de a fi judecati prin aceasta procedura.
Recunoașterea comiterii faptelor să fie totală, atât sub aspectul laturii obiective, cât și sub aspectul laturii subiective.
În conformitate cu dispozițiile art. 349 alin. (2) coroborate cu prevederile art. 374 alin. (4) C.proc.pen. achiesarea inculpatului la procedura abreviată este condiționată de ”recunoașterea în totalitate a faptelor reținute în sarcina sa” în rechizitoriu sau în închierea judecătorului de cameră preliminară în cazul în care ne aflăm în modalitatea de sesizare a instanței prevăzută de art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. c) C.proc.pen., atât sub aspectul laturii obiective, cât și sub aspectul laturii subiective.
Verificarea întrunirii condițiilor și încuviințarea procedurii simplificate.
Verificarea întrunirii celorlalte condiții, va putea avea loc după ascultarea inculpatului, procedură prevăzută de art. 375 alin. (1) C.proc.pen., în sensul recunoaşterii situaţiei de fapt reţinute în sarcina sa în actul de sesizare şi solicitării de a fi judecat în baza probelor administrate în faza de urmărire penală şi a înscrisurilor noi prezentate de părţi precum și după aprecierea instanței a caracterului și suficineței probelor administrate în faza de urmărire penală pentru aflarea adevărului în cauză, în conformitate cu dispozițiile art. 349 alin. (2). C.proc.pen.
În cadrul acestei activități, instanța trebuie să constate, în primul rând că inculpatul cunoaște faptele pentru care a fost timis în judecată, iar în al doilea rând trebuie să se asigure de faptul că recunoaște în totalitate acuzațiile ce i se aduc, atât sub aspectul laturii obiective, cât și al celei subiective, chiar și în situația în care formulează o cerere de schimbare de încadrare juridică.
După încheierea discuțiilor asupra cererii inculpatului de a fi judecat în procedura simplificată, instanța va dispune: fie admiterea cererii inculpatului de a se prevala de procedura recunoașterii învinuirii în faza de judecată, fie respingerea cererii acestuia,.
Astfel, declașarea procedurii simplificate în faza de judecată nu are la bază doar simpla manifestare de voință a inculpatului în acest sens, ci presupune, cum am reiterat, îndeplinirea cumulativă a tuturor condițiilor analizate în secțiunile anterioare.
Recomand obtinerea in vederea depunerii la dosar a inscrisurilor care sa determine instanta la aplicarea unor circumstante atenuante si anume existenta unui loc de munca, copii aflati in intretinere, stare de sanatate precara a vreunui membru al familiei aflat in intretinerea inculpatului, etc.
Savirsirea infractiunii in interiorul termenului de supraveghere acordat pentru o condamnare anterioara
In cazul în care a doua infracțiune este săvârșită în cadrul perioadei de supraveghere a unei condamnări anterioare, executarea noii pedepse poate fi suspendată, dar există anumite condiții și limitări:
(i) revocarea suspendării inițiale:
Dacă noua infracțiune este descoperită până la împlinirea termenului de supraveghere și se pronunță o condamnare la pedeapsa închisorii, instanța revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunea anterioară și dispune executarea pedepsei inițiale.
(ii) suspendarea executării noii pedepse:
Pentru noua infracțiune, instanța poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere numai dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, cum ar fi pedeapsa aplicată să nu depășească 3 ani și alte condiții specifice.
Dacă noua infracțiune este săvârșită din culpă, instanța poate menține sau revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunea anterioară, dar pentru noua infracțiune, suspendarea poate fi dispusă dacă sunt îndeplinite condițiile legale.
(iii) recidivă:
În caz de recidivă, instanța poate dispune suspendarea executării pedepsei rezultante, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.
Daca ai fost depistat in trafic pentru conducere sub influenta substantelor halucinogene sau a alcoolui si esti cercetat penal te pot ajuta sa iti fie protejate drepturile procesuale.
Ma poti contacta la email mihai.costache[@]procese-avocat.ro sau la telefon 0744 33 79 15.