Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

De ce unii clienti sunt refuzati?

July 18, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Cel mai important aspect al muncii unui avocat cu multe litigii ce au drept obiect recuperarea de creante este puterea si abilitatea de a refuza un caz.

Pentru ca in acest domeniu un avocat este platit printr-un onorariu minim la care se adauga un onorariu de succes  proportional cu sumele recuperate, el se ocupa de aceste cazuri incepind cu prima convorbire telefonica cu debitorul si pina la finalizarea executarii silite, uneori participind si la procedura de faliment a debitorului.

Iar onorariul minim va fi acelasi, indiferent de munca depusa si timpul alocat solutionarii cazului. Singurele sume de bani pe care clientul le achita sunt taxele legale si onorariul executorului judecatoresc, onorariul de succes fiind platit doar la recuperarea debitului, daca acesta va fi recuperat vreodata.

Unele dintre cazuri se rezolva prin procedura amiabila, altele merg in fata judecatorului. Astfel ca in acele cazuri care merg in instanta toata perioada de timp petrecuta de catre dosar in sistemul judiciar – fond / recurs sau somatie de plata / cerere in anulare, dupa caz – nu este platita avocatului decit prin acel onorariu minim. Iar asta poate dura in medie 18 luni (sau chiar 36 luni in cazul falimentelor). In plus,  este posibil ca suma sa nu poata fi nici macar recuperata si deci avocatul sa nu incaseze nici un onorariu de succes.

Aceasta practica nu este un retail business. Noi nu vindem aripioare picante. Sunt aproape sigur ca cei mai multi oameni de afaceri – iar in domeniul recuperarilor de creante 99,9% din clienti sunt oameni de afaceri – vor crede ca un asemenea avocat este un ciudat si ca practica sa il duce spre un faliment inevitabil. Cum ar fi posibil sa rezisti neplatit o perioada asa de mare de timp la care se adauga si riscul de a fi neplatit daca procesul va fi pierdut sau debitorul este insolvent?

Personal, cred ca practicarea avocaturii este o afacere desi teoria clasica a definirii avocaturii ca si serviciu de interes public, legea avocaturii si Baroul nu ar fi de acord cu mine. Din aceasta cauza trebuie sa analizezi foarte bine fiecare caz deoarece nu iti poti permite sa te joci la ruleta cu asemenea dosare.

Din aceasta cauza exista mai multe dosare pe care le refuz decit cele pe care le accept.

Saptamina trecuta 3 clienti ce aveau dosare bune (adica cu sume mari de recuperat) m-au contactat si au solicitat sa ii reprezint pentru recuperarea unor creante. A trebuit sa refuz fie datorita sanselor mari de insolvabilitate a debitorilor fie unui probatoriu slab care nu ar fi dus la obtinera unei decizii favorabile in instanta.

Avocatura este o afacere riscanta dar totusi o afacere. Oricine va spune altceva fie nu stie despre ce vorbeste si cunoaste meseria din serialele gen “Ally McBeal” fie nu are o practica de succes.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:







Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW