Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Recuperari de creante transfrontaliere

July 26, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Comisia Europeana propune blocarea conturilor bancare la nivelul UE pentru facilitarea recuperarii creantelor transfrontaliere, se arata intr-un document de presa al CE. Noile reglementari vor permite creditorilor sa blocheze fondurile in conturi bancare in aceleasi conditii in toate statele membre ale UE. In clipa de fata, intreprinderile anuleaza creante de pana la 600 de milioane de euro anual, din cauza costurilor ridicate de recuperare a datoriilor, astfel cum apare in articolul publicat pe www.avocatnet.ro.

Conform CE, aproximativ un milion de intreprinderi mici au probleme cu creantele transfrontaliere, iar, in fiecare an, se anuleaza in mod inutil datorii in valoare de pana la 600 de milioane de euro, din cauza ca pentru intreprinderi este prea descurajator sa fie implicate in litigii judecate in strainatate, care pot fi costisitoare si generatoare de confuzii.
Astfel, initiativa CE vizeaza facilitarea acestor cereri transfrontaliere si ofera creditorilor o mai mare siguranta cu privire la recuperarea creantelor lor, sporind astfel increderea in tranzactiile comerciale efectuate in cadrul pietei unice a UE. Noile reglementari fac parte din programul „Justitie pentru crestere” al Comisiei, care are drept obiectiv valorificarea potentialului spatiului comun de justitie al UE in favoarea comertului si a cresterii.

„Societatile pierd aproximativ 2,6 % din cifra lor anuala de afaceri din cauza creantelor incerte. Aceasta este o deficienta a pietei noastre unice pe care trebuie sa o remediem rapid si energic! Intreprinderile au nevoie de o solutie simpla – o ordonanta asiguratorie de indisponibilizare a conturilor bancare aplicabila la nivel european – astfel incat banii sa ramana acolo unde se afla pana cand o instanta va lua o hotarare privind rambursarea fondurilor. In acest context economic dificil, societatile au nevoie de raspunsuri rapide. Fiecare euro conteaza, in special pentru intreprinderile mici”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

Prin acest regulament va fi instituita o noua ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare, ce va permite creditorilor sa blocheze suma datorata in contul bancar al debitorului.

Potrivit CE, aceasta ordonanta poate avea o importanta cruciala in cadrul procedurilor de recuperare a creantelor, deoarece ii impiedica pe debitori sa isi retraga sau sa isi lichideze activele pe durata necesara obtinerii si executarii unei hotarari cu privire la fondul cauzei respective. Instrumentul va creste sansele de recuperare cu succes creantele transfrontaliere.

Noua ordonanta europeana va permite creditorilor sa blocheze fondurile in conturi bancare in aceleasi conditii in toate statele membre ale UE. CE apreciaza ca fiind un element important faptul ca nu se vor efectua modificari ale sistemelor nationale de indisponibilizare a fondurilor. Comisia adauga doar o procedura europeana pe care creditorii pot opta sa o utilizeze pentru recuperarea creantelor in strainatate, in alte tari membre ale UE.
“Noua procedura este o procedura interimara de protectie. Pentru a intra efectiv in posesia banilor, creditorul va trebui sa obtina o hotarare finala in cauza respectiva, in conformitate cu legislatia nationala sau utilizand una dintre procedurile europene simplificate, cum ar fi procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa”, se arata in comunicatul CE.

In prezent, autorii fraudelor pot transfera cu usurinta bani dintr-un stat membru in altul, acumuland fonduri in diferite conturi din mai multe tari. Astfel, un exemplu oferit de CE se refera la situatia unei firme italiene, producatoare de branza, care furnizeaza mozzarella unui fabricant de pizza congelata din Franta. Dupa ce societatea franceza nu si-a onorat platile, firma italiana a incetat livrarile, dar a ramas cu facturi neplatite in valoare de mii de euro. CE precizeaza ca situatia actuala in cele 27 de state membre este complicata din punct de vedere juridic, necesita timp si este costisitoare.

De asemenea, si cetatenii sunt prejudiciati atunci cand produsele cumparate on-line nu sunt livrate niciodata sau atunci cand un parinte aflat in strainatate nu plateste pensia alimentara.

IMM-urile reprezinta 99% din intreprinderile existente in UE. Aproximativ un milion dintre acestea au probleme cu creantele transfrontaliere. Procedurile pentru recuperarea creantelor aflate sub jurisdictia altei tari sunt complexe, multiplicand costurile suportate de intreprinderile care doresc sa isi vanda produsele pe teritoriul UE. Problemele tipice variaza de la diferente intre legislatiile nationale, pana la costurile aferente angajarii unui avocat suplimentar si traducerii documentelor.

Propunerea de regulament privind ordonanta asiguratorie europeana de indisponibilizare a conturilor bancare va fi acum transmisa Parlamentului European si Consiliului UE pentru a fi adoptata in cadrul procedurii legislative ordinare si cu majoritate calificata

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

De ce unii clienti sunt refuzati?

July 18, 2011

Cel mai important aspect al muncii unui avocat cu multe litigii ce au drept obiect recuperarea de creante este puterea si abilitatea de a refuza un caz. Pentru ca in acest domeniu un avocat este platit printr-un onorariu minim la care se adauga un onorariu de succes  proportional cu sumele recuperate, el se ocupa de […]

Taxa pe poluare este contrara dreptului UE chiar si in varianta modificata in decembrie 2009

July 7, 2011

Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg a decis, joi, in cauza Nisipeanu c. Romania ca taxa pe poluare prevazuta de legislatia romana, astfel cum a fost modificata inclusiv in decembrie 2009, este contrara dreptului Uniunii Europene. Domnul Nisipeanu a inmatriculat in Romania un autovehicul de ocazie cumparat in Germania. Acest vehicul figureaza printre vehiculele […]

Fiscul sustine ca recupereaza doar TVA neplatita la termen, nu si TVA retroactiva

June 27, 2011

Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza, in prezent, o serie de actiuni de verificare a persoanelor fizice care au realizat venituri care depasesc plafonul de 119.000 RON. Potrivit unui comunicat de presa emis de institutie, aprecierile conform carora ” ANAF recupereaza retroactiv TVA” nu au acoperire din perspectiva actelor normative in vigoare si a obligatiei […]

Ghid pentru facturare si incasarea debitelor (part.2)

February 1, 2011

Termene de plata si conditiile Explicati termenele si conditiile de plata clientilor chiar de la inceputul relatiei voastre, de exemplu cind trimiteti o oferta de preturi sau cind acestia plaseaza un ordin de cumparare. Comunicati o confirmare scrisa a ordinului primit impreuna cu o xerocopie a termenelor si conditiilor de vinzare. Acest lucru le permite […]

Ghid pentru facturare si incasarea debitelor (part.1)

January 26, 2011

Pentru toti clientii mei si nu numai incepe perioada de intocmire a documentelor contabile si in special a bilantului aferent anului 2010 ocazie cu care incep sa identifice problemele avute in cursul anului fiscal trecut si ce schimbari benefice pot aduce afacerii pe care o conduc. Cu o economie aflata intr-un echilibru „instabil” afacerile au […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW