In sustinerea solicitarii clientei care ne-a solicitat sa o sprijinim demersurile sale de a obtine dreptul de a calatori cu copiii sai in Spania desi fostul sot a refuzat sa isi dea acordul pentru ca aceasta calatorie sa aibe loc, am depus la dosarul cauzei înscrisuri prin care am dovedit minorii L____ Alin, L____ A______ C_______ şi L____ A________ S_____ sunt copiii clientei mele şi ai pârâtului, cei trei copii fiind deţinători de paşapoarte individuale care expiră luna în iulie 2024. De asemenea, am facut dovada reşedinţei în străinătate a clientei mele precum si a faptului ca prin declaraţii anterioare litigiului, date în formă autentică, pârâtul şi-a exprimat acordul în sensul plecării în Spania a minorilor.
Am dovedit si faptul ca aspectul învederat de cllienta, privind dificultăţile de contactare a pârâtului, se coroborează cu mesajele schimbate intre parti prin intermediul aplicatiei Whatsappu nde piritul mentionat arătat că în vara 2024 a fost plecat la munte, fără semnal la telefon, şi doar după ce s-a întors în oraş, a luat cunoştinţă de notificarea trimisă de clienta. In aceste mesaje piritul mentiona că este de acord cu admiterea acţiunii in cazul unui proces.
Am invocat dispozitiile art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005, „(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri: b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte ”. De asemenea, alin. 4 al aceluiaşi articol statuează că „ declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. d) trebuie să cuprindă şi menţiunea dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie şi datele de identitate ale persoanei căreia urmează a-i fi încredinţat minorul , precum şi, după caz, datele de identitate ale persoanei cu care se reîntoarce în România, dacă însoţitorul este o altă persoană decât cea cu care iese din România ”, iar conform art. 31 alin. 3 din acelaşi act normativ, „ ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată , în condiţiile legii”.
Din întreaga reglementare , se deduce că, de principiu, în vederea deplasării copilului minor în afara ţării este necesar a exista acordul ambilor părinţi, cu excepţia situaţiilor explicit reglementate, instanţa de judecată fiind chemată să hotărască, printre altele, în cazul în care se manifestă neînţelegeri între titularii autorităţii părinteşti, cu referire la exprimarea acordului pentru astfel de călătorii.
Cu privire la eliberarea documentului de călătorie pentru minori, se constată că, potrivit art. 17 din Legea nr. 248/2005, „ (1) Minorilor cetăţeni români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate li se eliberează paşapoarte simple electronice în următoarele condiţii: a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului l____; b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului l____.(2) Emiterea paşaportului simplu electronic pentru minor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 17^1 alin. (1) lit. e), se efectuează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată , care se pronunţă în condiţiile legii ”.
Faţă de starea de fapt reţinută şi textele legale sus-citate, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 169/30 septembrie 2016, am aratat că situaţii precum cea învederată de reclamantă în cauză, şi recunoscută de pârât, se soluţionează prin intervenţia instanţei în situaţia refuzului nejustificat al unuia dintre părinţi, pentru eliberarea paşaportului şi/sau părăsirea teritoriului ţării, caz în care consimţământul său poate fi suplinit doar de către instanţa de judecată.
Faţă de cele arătate, instanţa a constatat că cererea clientei de pronunţare a unei hotărâri care să suplinească acordul pârâtului la întocmirea paşaportului minorilor este întemeiată, în condiţiile în care toţi cei trei copii deţin deja paşapoarte individuale dar care au expirat în luna iulie 2024, ia act de faptul ca pârâtul se declară de acord cu acest demers, pentru a preîntâmpina posibile dificultăţi practice, instanţa va admite acţiunea astfel cum a fost formulată sub acest aspect, şi va suplin i acordul pârâtului L____ S____ la eliberarea paşapoartelor pentru minorii L____ Alin, L____ A______ C_______ şi L____ A________ S_____, apreciind că deţinerea unui paşaport de către minori este în interesul superior al acestora, având în vedere că locuiesc în Spania.
Avind in vedere ca a fos solicitat si suplinirea acordului aceluiaşi pârât L____ S____ la efectuarea de călătorii în străinătate, de către cei trei minori, pentru o perioadă de 3 ani, începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti, instanta a admis si acest capat de cerere.
Daca aveti nevoie de un avocat care sa va ofere suportul juridic in asemeneaa dosare, ma puteti contact la email mihai.costache[@]procese-avocat.ro sau telefon 0744 33 49 75