Desi sunt un avocat caruia ii plac litigiile – pe care le privesc ca pe un joc de GO ( pentru a vedea definitia si regulile jocului accesati http://en.wikipedia.org/wiki/Go_(game)) – intotdeaune propun clientilor mei sa incerce variante alternative de solutionare a litigiului. Cred ca nu exista client care sa nu prefere o solutie alternativa ce ii poate aduce o economie de timp si bani in solutionarea unei dispute.
In general, in momentul in care un client ma angajeaza disputa a facut deja obiectul unor discutii care nu au avut nici un rezultat concret. Un avocat poate incerca sa sparga blocajul in care partile au intrat astfel incit acestea sa obtina cea mai buna solutie pentru afacerile lor. Clientii mei angajeaza un avocat ca sa-i ajute sa obtina o solutie la o problema care altfel ramine nerezolvata.
Ca si avocat de litigii, folosesc anumite proceduri pentru a gasi o solutie la o problema litigioasa. Aceste proceduri variaza de la “notificare” si pina la “obtinerea unei sentinte irevocabile”. Clientii mei stiu ca angajarea unui avocat poate costa destul de mult si spera sa cheltuie doar sumele minime aferente obtinerii unei solutii amiabile. Eu incerc sa obtin o solutie rapida fara a angaja clientul la cheltuieli extraordinare dar sunt pregatit sa incep un litigiu daca partea adversa nu imi ofera nici o sansa de intelegere.
Obtinerea unei solutii pe cale amiabila se poate face prin notificari, intilniri intre parti si medierea.
Notificare:
Inainte sa depun o actiune la instanta de judecata comunic partii adverse o notificare prin care o informez despre pretentiile clientului meu, temeiul de fapt al acestora, probele de care dispun precum si intentia clara de a incepe litigiul daca nu este dispus la nici o intelegere sau incearca sa amine discutiile doar pentru a trage de timp.
Intilniri cu partea adversa
In urma primirii unui raspuns favorabil primit de la adversar stabilesc una sa mai multe intilniri cu aceasta. Se mai intimpla ca atunci cind partile nu sunt asistate de catre un avocat acestea sa fie reticente in a pune in discutie diferite aspecte de teama ca aceste informatii le pot dauna intr-un potential litigiu. Din aceasta cauza, intotdeauna le pun in vedere ambelor parti ca este bine ca intilnirea sa aibe loc in prezenta unui avocat astfel incit discutiile sa curga libere si fara teama ca una dintre parti are o agenda ascunsa.
Medierea:
O sedinta de mediere este o intilnire structurata si condusa cu ajutorul unui mediator autorizat, neutru in raport de ambele parti implicate in discutie. Medierea ofera partilor implicate o oportunitate sa expuna aspectele unde nu exista un acord. Un bun mediator, va separa partile si va lucra independent cu fiecare dintre ele astfel incit sa le aduca spre o solutie de compromis. Avind in veere costurile si timpul scurt in care o mediere poate rezolva o disputa, recomand partilor sa apeleze la o astfel de procedura inainte ca disputa sa degenereze intr-un litigu costisitor ca timp si bani.
Buna ziua am citit articolul si totul pare logic si destul de simplu.INsa ce faci cand nu poti sa stai de vorba cu partea adversa ? Mai poti evita litigiul si totodata timpul si banii ? Merita riscul ?
Locuiesc de curand la etajul 1 al unui bloc cu 4 etaje. Problema mea consta in faptul ca vecinul de la etajul 2 de deasupra mea a intins o vita-de-vie cu 3 butuci pana la el la etaj iar butucii de vie trec prin dreptul peretului meu lucru cu care nu sunt deloc de acord deoarece este inestetic si imi poate strica peretii exteriori .
Intrebarile mele sunt :
1. Ce pot face din punct de vedere legal pentru a scapa de butucii de vie care trec prin dreptul peretelui meu ? Sunt obligat sa ii suport mofturile ?
2. Pot dispune , in virututea dreptului de proprietate de ceea ce se intampla pe peretii si in dreptul peretilor mei ? Cu alte cuvinte , ce risc dpdv legal daca tai butucii atat cat acestia se intind pe peretii mei ?
As aprecia daca ati exprima o opinie vis-a-vis de ceea ce v-am scris.
deoarece vita de vie este plantata in fata blocului, aceasta nu este proprietatea vecinului dvs deoarece se afla pe domeniul public.
va recomand sa luati legatura cu administratorul blocului cit si cu vecinul si sa gasiti o modalitate de a devia vita de vie de pe peretele dvs.
un coleg de-al meu mi-a povestit ca intr-un caz asemanator, vecinul deranjat de o asemenea planta cataratoare a pus Domestos la radacina plantei, cu urmarile evidente.
Totusi, va recomand intai sa discutati cu partile implicate pentru a ajunge la o solutie amiabila. o procedura judiciara este costisitoare ca timp si bani iar obiectul litigiului este derizoiu raportat la aceste costuri.
Multumesc mult pentru raspuns.