Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Cit de perfecta poate fi relatia avocat-client?

September 23, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

In calitate de client, cauti ajutor intr-o problema cu implicatii legale. In calitate de avocat, vreau sa te ajut. Si totusi, avind in vedere aceste 2 prezumtii de ce toate relatiile avocat – client nu sunt perfecte? Ca in orice relatie umana, sunt citeva lucruri care pot impiedica aceasta relatie sa fie perfecta. Aceste lucruri pot fi:

Asteptarile

Avocatii au anumite asteptari privind comportamentul clientului sau iar clientii au asteptarile lor privind atitudinea avocatului. Ca in orice relatie, a avea asteptarile potrivite este cheia unei relatii perfecte

Ati avut un proces vreodata? Multi clienti sunt speriati si neplacut surprinsi de cum functioneaza sistemul legal in Romania. Un proces functioneaza dupa principiul “poti sa il pornesti dar nu il mai poti termina”. De fapt poti, dar nu intr-un interval de timp rezonabil.

Din aceasta cauza, avocatii trebuie sa isi ajute clientii sa aibe o cit mai buna imagine despre ceea ce ii asteapta cu privire la procesul ce urmeaza sa inceapa. Asa cum spune un coleg de-al meu clientilor sai “procesul este un maraton si nu o cursa de 100 m”. Trebuie sa fiti pregatiti sa va intilniti cu sistemul juridic mult timp de acum incolo. Dar se intimpla ca avocatii sa nu fie indeajuns de clari cu privire la stabilirea acestor asteptari astfel incit acestea sa fie conforme realitatii. Noi, avocatii, suntem familiarizati cu incetineala sistemului juridic astfel incit un dosar ce se finalizeaza in 2-3 ani este un lucru obisnuit. Dar pentru un client este scandalos un asemenea interval de timp.

Si clientii, la rindul lor, trebuie sa faca fata realitatii sistemului judiciar si sa accepte incetineala cu care acesta solutioneaza dosarele. In timp ce telefoanele tip “smart”, facebook, etc, te lasa sa desfasori activitatile zilnice cu viteza luminii, sistemul judiciar nu functioneaza la fel.

In concluzie, clientul trebuie sa fie un calator diligent. Trebuie sa stie ce il asteapta inainte de a se angaja la deschiderea unui litigiu. Nu toate procesele pot fi evitate dar sa crezi ca un litigiu este o rezolvare rapida a unei probleme este o asteptare nerationala – nu are importanta cit de extraordinar este avocatul pe care il platesti.

Personalitatea

Nu orice avocat este potrivit pentru orice client (si vice versa). Trebuie sa simtiti ca respectivul avocat are in vedere interesele si va trata cazul dvs ca si cum ar fi al sau personal. Oamenii au moduri diferite de a-si arata dedicarea fata de o cauza la fel cum au si moduri diferite de a oferi / primi informatii.

De exemplu, un client care este rezervat si logic in gindire nu va aprecia un avocat care este zgomotos si exuberant. Sau un client care este coleric nu va aprecia un avocat care este tacut si interiorizat. Aceasta nu inseamna ca avocatul sau clientul sunt rai, doar ca personalitatile lor nu se potrivesc.

Urmarirea cazurilor

Avocatii nu au cea mai buna reputatie cind vine vorba despre urmarirea cazurilor. Avocatii foarte apreciati au multe cazuri in gestiune si este dificil sa oferi atentie fiecarui caz mai ales cind sunt programate la instante diferite, in aceeasi zi (mai ales in Bucuresti unde exista instante localizate la mare departare – geografic vorbind – una de cealalta).

Multe dintre aceste dosare nu necesita activitate zilnica sau saptaminala din partea avocatului – cum este cazul somatiei de plata sau altor dosare usoare.

Rezultate

Nu ar fi minunat daca ai putea angaja un avocat care sa iti garanteze cistigarea dosarului? Probabil ca ar fi un avocat – medium sau un infractor (trafic de influnta, dare de mita, etc etc).Adevarul este ca nu exista un asemenea avocat iar unul care nu a pierdut nici un dosar fie nu a a avut multe dosare pe rol fie nu avut niciunul.

Trebuie sa angajezi un avocat care are experienta in domeniul in care vei avea litigiul. Dar trebuie sa realizezi ca solutia nu poate fi controlata de avocat – solutia o pronunta completul de judecata. Rolul avocatului este sa lupte din greu pentru cauza ta, sa caute cele mai bune argumente in lege si sa interpreteze faptele in favoarea ta. Daca primesti un asemenea serviciu atunci ai angajat avocatul potrivit.

Tine minte – angajind un avocat nu platesti rezultatul ci platesti pregatirea dosarului, o munca intensa de documentare si o frumoasa lupta juridica. Acestea iti pot oferi rezultatul scontat si de multe ori chiar o fac.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW