Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Ex-condamnatii – sa-i angajam sau nu?

August 29, 2012 Gandurile si sfaturile unui avocat 2 Comments

In privinta verificarilor facute cu privire la cazierul judiciar al candidatilor la un post intr-o companie, angajatorul este prins intre ciocan si nicovala. Pe de-o parte, aceste verificari ar putea sa conduca la initierea de procese ce au drept obiect discriminarea (motive se gasesc, inclusiv doritori de asemenea procese). Pe de alta parte, verificarea acestui background al candidatului poate arata informatii foarte importante despre acesta si poate proteja angajatorul de viitoare probleme destul de grave. Din analiza mea facuta pina la data editarii prezentului articol, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu s-a pronuntat pe o asemenea tematica.

In prezent, combaterea discriminarii este reglementata de catre OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Conform Secțiunii I: Egalitatea în activitatea economică și în materie de angajare și profesie se sanctioneaza ca si contraventie discriminarea unei persoane pentru motivul că aparține unei anumite rase, naționalități, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a acesteia, într-un raport de muncă.

Totodata, este cunoscut faptul ca incidenta infractionalitatii este mai mare in rindul unor minoritati nationale (nu discut aici nici motivele unei asemenea incidente marite) si implicit orice refuz de a angaja o persoana ce are cazier judiciar poate fi extins ca si o discrimare facuta fata de o anume minoritate.

Parerea mea este ca un refuz de a angaja o persoana bazata strict pe existenta unui cazier judiciar este nelegala si potential prejudiciabila raportata la angajator, cu mari riscuri legale si pecuniare.

Pentru a fi mai clar si a elimina discutii inutile precizez ca nu fac obiectul acestui articol posturile / profesiile pentru care legea prevede in mod clar ca si cerinta lipsa cazierului judiciar.

O alta problema ce merita discutata este refuzul de a angaja o persoana doar pentru ca a fost arestata preventiv intr-o anumita cauza, fara a exista o condamnare definitiva.

Un asemenea motiv este vadit nelegal deoarece arestarea preventiva nu demonstreaza faptul ca persoana respectiva este vinovata de savirsirea vreunei infractiuni si nici nu arata o conduita infractionala periculoasa.

O politica rezonabila a unei companii in incercarea de a evita viitoare acuzatii de discriminare poate contine cel putin o verificare orientata catre anumite elemente clare cum ar fi: natura infractiunii, durata condamnarii si natura postului oferit. La aceste elemente ar fi bine sa se adauge si oferirea candidatului a unei posibilitati de a fi evaluat in cadrul unui interviu.

Pina la urma important este ca excluderea candidatului sa fie facuta in urma unei analiza individuale si nu bazata doar pe existenta unui cazier judiciar.

Nu trebuie uitat nici faptul ca o persoana ce si-a executat pedeapsa si a fost eliberata este un cetatean care si-a platit datoria fata de societate si ca este in interesul acesteia din urma sa il reintegreze cit mai rapid si complet, evitind astfel aparitia unui nou infractor. Recidivist, de aceasta data.

Currently there are "2 comments" on this Article:

 1. Paula alders says:

  am citi cu interes articolul dvs.Am o intrebare.Cineva a trecut cu succeds interviul pt postul de Consilier asigurari la Allianz Tiriac si dupa ce a achitat si taxa pt cursurile IMA obligatorii in vederea incheierii contractului de munca, i s-au specificat actele care trebuiesc depuse , inclusiv cazierul judiciar. Persoana este inca la jumatatea termenuljui pt solicitarea reabilitarii iar condamnarea a fost conform hotararii ICCJ dupa cum urmeaza-Reduce pedeapsa aplicata inculpatului pentru infractiunea prev.de art.2 alin.2 din Legea nr.143/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.74 lit.a,c Cod penal si art.76 alin.1 lit.a Cod penal, de la 5 ani închisoare la 3 ani închisoare. Înlatura din continutul pedepsei complementare si a pedepsei accesorii prevederile art.64 lit.a teza I Cod penal. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b si art.35 Cod penal contopeste pedeapsa de 3 ani închisoare cu pedeapsa de 10 luni închisoare aplicata inculpatului pentru infractiunea prev.de art.279 alin.3 Cod penal cu aplicarea art.74 lit.a,c , art.76 alin.1 lit.c Cod penal, urmând ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare si interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b Cod penal, pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei principale. Face aplicarea dispozitiilor art.71, art.64 lit.a teza a –II-a, lit.b Cod penal ca pedeapsa accesorie. Mentine celelalte dispozitii ale hotarârilor. Deduce din pedeapsa aplicata inculpatului, timpul retinerii si arestarii preventive de la 12 noiembrie 2008 la 25 ianuarie 2011.
  A fost pus in liberatate inainte de termen pt.comportament bun.
  Credeti ca prezentarea cazierului judiciar va fi o piedica in vederea anganjarii la aceasta companie? Cum se poate proceda pt a depasi acest obstacol si mentalitate daca da? Eventual un memoriu catre conducere sau alta varianta?
  Va multumesc pt orice sfat ajutator si cat mai rapid avand in vedere ca in 2-3 zile trebuie prezentat cazierul
  Cu deosebita stima

  • buna ziua,

   practic este posibil sa fie un impediment la angajare si cea mai buna modalitate de a evita o situatie de acest gen este sa va intilniti direct cu responsabilul de la HR sau viitorul sef direct si sa-l convingeti ca sunteti reabilitat. Problema nu este atit in cazierul fiscal cit in infractiunea savirsita si anume faptul ca este una in strinsa legatura cu drogurile. O persoana care a consumat droguri sau care le-a comercializat este un pericol potential ptr o companie si depinde strict de dvs ptr a-i convinge (explicindu-le situatia de fapt) ca nu este cazul sa se teama de dvs.

   In plus, nu veti sti niciodata daca cazierul este singurul obstacol in calea angajarii dvs DAR puteti sa le solicitati in scris (ulterior respingerii) care au fost motivele neangajarii dvs. in mod aproape cert ca aceste motive vor tine de pregatirea dvs si orice alt motiv decit cel real – cazierul si natura faptei savirsite.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

March 11, 2016

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile. Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cit de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta […]

Nepublicarea in Monitorul Oficial al Ordinelor emise de catre Ministerul Afacerilor Interne. O incalcare a legii aprobata de Curtea de Apel.

August 30, 2013

Intr-o speta recenta – aflata pe rolul Curtii de Apel Constanta si devenita irevocabila prin nerecurare datorita faptul ca instanta de recurs ICCJ ar fi stabilit termen in decembrie 2014 si clientul a renuntat – s-a pus in discutie inlaturarea efectelor juridice produse de catre Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr 400 / 2004 privind regimul […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW