Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Metode alternative de solutionare a unui litigiu

May 2, 2012 Gandurile si sfaturile unui avocat 3 Comments

Desi sunt un avocat caruia ii plac litigiile – pe care le privesc ca pe un joc de GO ( pentru a vedea definitia si regulile jocului accesati http://en.wikipedia.org/wiki/Go_(game)) – intotdeaune propun clientilor mei sa incerce variante alternative de solutionare a litigiului. Cred ca nu exista client care sa nu prefere o solutie alternativa ce ii poate aduce o economie de timp si bani in solutionarea unei dispute.

In general, in momentul in care un client ma angajeaza disputa a facut deja obiectul unor discutii care nu au avut nici un rezultat concret. Un avocat poate incerca sa sparga blocajul in care partile au intrat astfel incit acestea sa obtina cea mai buna solutie pentru afacerile lor. Clientii mei angajeaza un avocat ca sa-i ajute sa obtina o solutie la o problema care altfel ramine nerezolvata.

Ca si avocat de litigii, folosesc anumite proceduri pentru a gasi o solutie la o problema litigioasa. Aceste proceduri variaza de la “notificare” si pina la “obtinerea unei sentinte irevocabile”. Clientii mei stiu ca angajarea unui avocat poate costa destul de mult si spera sa cheltuie doar sumele minime aferente obtinerii unei solutii amiabile. Eu incerc sa obtin o solutie rapida fara a angaja clientul la cheltuieli extraordinare dar sunt pregatit sa incep un litigiu daca partea adversa nu imi ofera nici o sansa de intelegere.

Obtinerea unei solutii pe cale amiabila se poate face prin notificari, intilniri intre parti si medierea.

Notificare:

Inainte sa depun o actiune la instanta de judecata comunic partii adverse o notificare prin care o informez despre pretentiile clientului meu, temeiul de fapt al acestora, probele de care dispun precum si intentia clara de a incepe litigiul daca nu este dispus la nici o intelegere sau incearca sa amine discutiile doar pentru a trage de timp.

Intilniri cu partea adversa

In urma primirii unui raspuns favorabil primit de la adversar stabilesc una sa mai multe intilniri cu aceasta. Se mai intimpla ca atunci cind partile nu sunt asistate de catre un avocat acestea sa fie reticente in a pune in discutie diferite aspecte de teama ca aceste informatii le pot dauna intr-un potential litigiu. Din aceasta cauza, intotdeauna le pun in vedere ambelor parti ca este bine ca intilnirea sa aibe loc in prezenta unui avocat astfel incit discutiile sa curga libere si fara teama ca una dintre parti are o agenda ascunsa.

Medierea:

O sedinta de mediere este o intilnire structurata si condusa cu ajutorul unui mediator autorizat, neutru in raport de ambele parti implicate in discutie. Medierea ofera partilor implicate o oportunitate sa expuna aspectele unde nu exista un acord. Un bun mediator, va separa partile si va lucra independent cu fiecare dintre ele astfel incit sa le aduca spre o solutie de compromis. Avind in veere costurile si timpul scurt in care o mediere poate rezolva o disputa, recomand partilor sa apeleze la o astfel de procedura inainte ca disputa sa degenereze intr-un litigu costisitor ca timp si bani.

Currently there are "3 comments" on this Article:

 1. fanielo says:

  Buna ziua am citit articolul si totul pare logic si destul de simplu.INsa ce faci cand nu poti sa stai de vorba cu partea adversa ? Mai poti evita litigiul si totodata timpul si banii ? Merita riscul ?

  Locuiesc de curand la etajul 1 al unui bloc cu 4 etaje. Problema mea consta in faptul ca vecinul de la etajul 2 de deasupra mea a intins o vita-de-vie cu 3 butuci pana la el la etaj iar butucii de vie trec prin dreptul peretului meu lucru cu care nu sunt deloc de acord deoarece este inestetic si imi poate strica peretii exteriori .
  Intrebarile mele sunt :
  1. Ce pot face din punct de vedere legal pentru a scapa de butucii de vie care trec prin dreptul peretelui meu ? Sunt obligat sa ii suport mofturile ?
  2. Pot dispune , in virututea dreptului de proprietate de ceea ce se intampla pe peretii si in dreptul peretilor mei ? Cu alte cuvinte , ce risc dpdv legal daca tai butucii atat cat acestia se intind pe peretii mei ?

  As aprecia daca ati exprima o opinie vis-a-vis de ceea ce v-am scris.

  • deoarece vita de vie este plantata in fata blocului, aceasta nu este proprietatea vecinului dvs deoarece se afla pe domeniul public.
   va recomand sa luati legatura cu administratorul blocului cit si cu vecinul si sa gasiti o modalitate de a devia vita de vie de pe peretele dvs.
   un coleg de-al meu mi-a povestit ca intr-un caz asemanator, vecinul deranjat de o asemenea planta cataratoare a pus Domestos la radacina plantei, cu urmarile evidente.
   Totusi, va recomand intai sa discutati cu partile implicate pentru a ajunge la o solutie amiabila. o procedura judiciara este costisitoare ca timp si bani iar obiectul litigiului este derizoiu raportat la aceste costuri.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

March 11, 2016

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile. Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cit de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta […]

Nepublicarea in Monitorul Oficial al Ordinelor emise de catre Ministerul Afacerilor Interne. O incalcare a legii aprobata de Curtea de Apel.

August 30, 2013

Intr-o speta recenta – aflata pe rolul Curtii de Apel Constanta si devenita irevocabila prin nerecurare datorita faptul ca instanta de recurs ICCJ ar fi stabilit termen in decembrie 2014 si clientul a renuntat – s-a pus in discutie inlaturarea efectelor juridice produse de catre Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr 400 / 2004 privind regimul […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW