Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

“Militarizarea” politiei

September 19, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Ideea acestui articol mi-a venit in timp ce eram retinut de catre politia britanica pe aeroportul britanic Heathrow datorita unei confuzii intre numele meu si cel al unei persoane cautate. O experienta interesanta mai ales daca am in vedere faptul ca niciodata nu am fost de cealalta parte a baricadei (cu exceptia amenzilor de circulatie). Am aparat persoane acuzate de infractiuni economice, de infractiuni la legea circulatiei si inca o fac dar niciodata nu am fost retinut / arestat de catre politia romana sau din orice alta tara, indiferent pe unde am umblat.

Dar uite ca s-a intimplat ca o confuzie intre 2 persoane facuta de politia britanica sa duca la retinerea mea chiar in aeroport ca unul cautat de savirsirea unor infractiuni. Prin prisma meseriei mele am inteles procedura si am evitat orice opozitie verbala sau fizica, stiind faptul ca asta nu ar fi dus la nimic bun (ceea ce va recomand si dvs). Am renuntat la orice protest, am oferit toate informatiile (culmea ironiei era ca ma duceam la intilnirea anuala a retelei internationale de avocati din care fac parte – www.galexy.eu – si deci puteam beneficia de o inalta asistenta juridica) si cit am stat linistit asteptind lamurirea situatiei mi-a venit ideea prezentului articol.

Politia si armata nu sunt acelasi lucru. Au reguli diferite, organizari, proceduri si obiective diferite. Cum interactioneaza militarii si politistii cu publicul ar trebui sa fie si ele diferite. Obiectivul politiei este siguranta publica. Scopul fortelor armate ale unui stat este securitatea nationala. Dar aceasta diferenta mai exista, avind in evdere evenimentele intervenite in ultimii 10 ani? Au politia si armata aceleasi obiective? In cazul in care suntem de aocrd cu aceasta ultima afirmatie, asta se datoreaza amenintarii terorismului sau altui motiv? Desigur, mai exista o ultima intrebare – militarizarea politiei este un lucru bun sau daunator societatii?

In ultimii 10 ani, SUA si UK au depus eforturi consistente pentru militarizarea fortelor de politie impreuna cu o dramatica crestere a utilizarii fortei unitatilor speciale de politie (cea mai cunoscuta fiind SWAT) pentru operatiuni de rutina ale politiei metropolitane. Iar acest lucru il vezi cel mai pregnant in aeroporturile londoneze si cele americane unde fortele de politie sunt inarmate pina in dinti incepind cu pistoalele automate MP-5 (pe care le cunoaste orice adolescent care se joaca pe un playstation).

Totusi acest trend este tulburator deoarece armata are un rol distinct fata de cel al politiei nationale. Scopul armatei este sa anihileze un inamic strain. Politia se presupune ca trebuie sa protejeze cetatenii tarii fara a le incalca drepturile constitutionale.

Pe de alta parte, utilizarea trupelelor speciale ale politiei este foarte volatila, violenta fara a fi neaparat necesar, extrem de confruntationala si care lasa foarte putin loc de erori. Iar aceste erori apar atunci cind aceste forte bine inarmate nu sunt folosite impotriva unor infractori periculosi si bine inarmati ci impotriva unor situatii ordinare ce pot fi rezolvate de ofiterii de politie.

De exemplu, asa cum s-a mai vazut in presa europeana cit si in cea romana, atunci cind politia are de-a face cu traficanti de droguri non-violenti, fortele speciale ale politiei creeaza violenta in loc sa o previna. Cind o familie inocenta este invadata de fortele speciale ale politiei in mod gresit datorita existentei unor erori de adresa in mandatul de perchezitie atunci violenta este creata si confruntarea potentiala exista. Si oameni nevinovati sunt in pericol, mai ales copii.

Asa cum spunea Radley Balko de la Institutul Cato in cadrul unei marturii in fata Congresului SUA exista riscul ca politia sa uite sa se comporte ca un membru al comunitatii ce indeplineste un serviciu public si sa devina o armata de ocupatie.

Personal sper ca Radley sa greseasca.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW