Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Nu exista scurtaturi pentru o practica profesionista

April 12, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Daca exista cineva care sa cunoasca valoarea timpului cred ca acesta poate fi un avocat. Multi dintre noi trimit la fiecare final de luna o bucata de hirtie (denumita factura fiscala) prin care cerem banii de la clienti in baza timpului petrecut pentru solutionarea problemelor juridice

Insa, pentru a face o treaba profesionista – in adevaratul sens al cuvintului – iti ia deseori mai mult timp decit vrea clientul sa plateasca.

Si aici nu ma refer la timpul petrecut cu aranjarea textului in Word ca sa iasa un document inteligibil in pagina si usor de citit/inteles de catre client sau judecator desi si acest timp este important in profesia noastra. Indiferent ce argumente solide ai, daca expunerea lor in pagina nu este corecta nici un judecator nu v-a intelege ce vrei sa argumentezi.

Cind ai un dosar in fata, timpul este folosit si pentru tot felul de alte activitati, unele dintre ele nici nu par a fi „munca” iar altele nici nu pot fi mentionate in time sheet-ul ce este trimis clientului impreuna cu factura. De exemplu:

  • Timpul pe care il petreci citind dosarul, stind la birou si analizind speta;
  • Timpul pe care il petreci gindindu-te la modul cum sa argumentezi cererile / intimpinarile astfel incit sa folosesti o lege favorabila cazului de pe biroul tau
  • Timpul pe care il petreci gindindu-te la modul cum adversarul tau va reactiona sau la posibilele probe ce le poate invoca, la modul cum le va folosi impotriva clientului tau precum si la pozitia ta astfel incit sa fie cit mai favorabila cazului;

Indiferent daca acest timp va fi sau nu facturat clientului, este un timp valoros. Este adevarat, poti practica avocatura fara sa investesti atit timp in gestionarea cazurilor. Te poti gindi la avantajele pe termen scurt pe care le poti obtine daca poti pacali adversarul sau instanta de judecata fara insa a lua in considerare dezavantajele pe termen lung. O pozitie subreda dpdv legal sau probatoriu nu va rezista in caile de atac.

Dar toate acestea sunt scurtaturi si cum bine a spus un judecator „nu exista scurtaturi pentru a face o treaba profesionista”. O asemenea treaba necesita timp.

 

 

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro