Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Procedura in cazul unui accident auto

May 9, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

In ultimul timp am constatat ca s-a marit numarul de dosare penale in care conducatorii auto sunt acuzati de infractiunea de parasire a locului accidentului. Am considerat ca o prezentare scurta a procedurilor ce trebuie urmate in caz de accident este folositoare mai multor persoane.

Deoarece sfatul unui specialist in domeniu este intotdeauna binevenit, am obtinut permisiunea sa de a posta pe blogul meu sfaturile de mai jos astfel cum acestea sunt oferite chiar de catre un ofiter de politie.

Accidentul de circulatie este evenimentul in care este implicat cel putin un vehicul in miscare, produs pe un drum deschis circulatiei publice (bulevard, strada, alee, intrare, cale, splai, etc.) ori si-a avut originea intr-un asemenea loc, din care a rezultat decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale.

In cazul accidentelor petrecute pe drumuri inchise circulatiei rutiere sau drumuri aflate pe proprietati private, se aplica regulile stabilite de administratorul proprietatii. Drumurile care sunt inchise circulatiei publice trebuie sa fie semnalizate la intrare cu indicatoare rutiere ori inscriptii vizibile.
Daca nu exista reguli atunci se pot aplica cele privind circulatia pe drumurile publice, coroborat cu prevederile codurilor civil si penal.

In cazul in care conducand sau nu un vehicul ati avut un accident auto, retineti sau notati-va urmatoarele date despre accident sau dauna:

 1. Locul exact de producere al accidentului
 2. Din ce directie circulati dvs. si din ce directie circulau celelalte vehicule implicate in accident
 3. Nr de inmatriculare ale vehiculelor implicate in accident
 4. Numele conducatorilor auto implicati in accident, daca este posibil
 5. Regulile de circulatie, indicatoarele si restrictiile cu aplicare in zona de producere a accidentului
 6. Eventual numele martorilor oculari
 7. Ora la care s-a produs accidentul sau dauna

In cazul in care din accident au rezultat si victime, fie numai cu vatamari usoare, nu trebuie sa modificati pozitia vehiculului pina la sosirea echipajului de politie.
Daca victimele sint in stare critica, este obligatorie transportarea acestora de urgenta la o unitate sanitara de prim ajutor. In cazul in care nu puteti asigura dvs. insiva primul ajutor puteti cere sprijinul conducatorilor altor vehicule. Notati-va nr. de inmatriculare al vehiculului ce transporta ranitii.
Anuntati politia despre accident si natura lui la tel.112 ori prin intermediul altor conducatori auto.
Foarte important: NU PARASITI LOCUL ACCIDENTULUI fara incuviintarea politiei. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor legale cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
In cazul in care victima refuza (sunt cazuri in care victima e accidentata foarte usor si sufera vatamari corporale minore) sa considere evenimentul petrecut un accident de circulatie si pleaca de la fata locului inainte de sosirea organelor de politie, conducatorul auto trebuie sa se prezinte imediat la sediul politiei rutiere pentru declararea inprejurarilor producerii evenimentului.

In cazul in care accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale, procedati la eliberarea partii carosabile pentru a nu stinjeni circulatia altor vehicule.
Daca vehiculul dvs. a suferit avarii grave (ex. scurgeri de lichide sub vehicul, scurt circuite electrice etc.) nu porniti motorul ci impingeti vehiculul sau remorcati-l in afara partii carosabile, dupa ce in prealabil ati decuplat bornele bateriei acumulator pentru a preintampina orice risc de incendiu ori avarii ulterioare.
Daca va puteti deplasa cu vehiculul mergeti la sediul politiei in raza caruia s-a produs evenimentul impreuna cu celelalte vehicule implicate in accident, pentru a declara evenimentul si a se intocmi documentele necesare pentru constatarea accidentului.

sau

Completati impreuna cu celalalt conducator auto implicat un singur formular de constatare amiabila si pastrati una dintre cele doua coli autocopiante.
Daca aveti pretentii de despagubire trebuie sa depuneti formularul la compania de asigurare a celuilalt conducator auto, iar daca nu avet pretentii de despagubire trebuie sa-l depuneti la compania dvs. de asigurare.
Pentru mai multa siguranţa, se recomanda cand este posibil, sa mergeti impreuna cu celalalt conducator auto, cu formularul de constat amiabil completat, la un centru de daune al uneia dintre
companiiledvs. de asigurare RCA.

Puteti utiliza constatarea amiabila numai in urmatoarele conditii:

 • din accident au rezultat numai pagube materiale
 • in accident au fost implicate numai doua vehicule
 • nu se creeaza pagube materiale altei persoane decat celor doi conducatori de vehicule implicati in accident
 • exista acordul de vointa al celor doi conducatori auto, exprimat prin semnarea formularului

In situatia in care unul dintre vehicule este stationat sau parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Despre constatarea amiabila:

 • completarea formularului nu reprezinta o recunoastere a vinovatiei (aceasta va fi stabilita ulterior de catre companiile de asigurari)
 • daca ati completat formularul de constatare amiabila, nu mai puteti merge la politie in cazul in care aveti nemultumiri asupra stabilirii vinovatiei
 • compania de asigurari este obligata sa rezolve cazul in baza formularului si nu va mai poate trimite la politie.

In cazul in care unul din conducatorii auto implicati paraseste locul accidentului sau refuza sa se prezinte la politie, celalalt conducator auto trebuie sa furnizeze cit mai multe amanunte despre autovehiculul respectiv (tip, marca, numar de inmatriculare etc.) si daca este posibil, datele eventualilor martori oculari identificati.
Politistii vor efectua cercetarile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat in evenimentul rutier si a conducatorului auto care nu s-a prezentat la organele de politie in vederea constatarii.

sursa

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Centura de siguranta reduce numarul victimelor? Nu cred.

October 17, 2011

Ieri aproape toata ziua am vazut la televizor stirile si reportajele privind nefericitul accident ce a avut loc pe Valea Prahovei si al carui prezumtiv autor este prezentatorul de TV Serban Huidu. In urma experientei acumulate ca si avocat in diferite dosare de accidente rutiere m-am gindit ca problema accidentelor poate fi tratata si din […]

Nelegalitatea ridicarii autoturismelor stationate

September 8, 2011

In conformitate art. 180 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor rutiere trebuie sa cuprinda si masura tehnico-administrativa dispusa. Conform art. 97 alin. 1 lit. d) din OG nr. 195/2002 ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar este o masura tehnico-administrativa. Conform art. 97 alin. final din OUG nr. 195/2002 procedura […]

Taxa pe poluare este contrara dreptului UE chiar si in varianta modificata in decembrie 2009

July 7, 2011

Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg a decis, joi, in cauza Nisipeanu c. Romania ca taxa pe poluare prevazuta de legislatia romana, astfel cum a fost modificata inclusiv in decembrie 2009, este contrara dreptului Uniunii Europene. Domnul Nisipeanu a inmatriculat in Romania un autovehicul de ocazie cumparat in Germania. Acest vehicul figureaza printre vehiculele […]

Obtinerea despagubirilor in caz de accident auto

June 23, 2011

Deschiderea dosarului de dauna se poate solicita la orice unitate teritoriala a societatii de asigurare cu care soferul vinovat de accident a incheiat polita, indiferent de unitatea care a emis polita RCA. In general, actele necesare pentru intocmirea dosarului de dauna sunt: Formularul de constat amiabil sau procesul verbal eliberat de Politie, in original; Actul de […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW