Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Procedura insolventei. Sa te reprezinti singur sau sa angajezi un avocat?

December 13, 2010 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Procedura de faliment este una relativ scumpa. Daca esti in cursul executarii unui plan de reorganizare sau in procedura de lichidare, taxele legale, onorariul lichidatorului sau al administratorului judiciar si onorariul avocatului se aduna pina ajung la o suma destul de mare. Unii datornici sint tentati sa intocmeasca dosarul de insolventa si sa-l sustina in instanta singuri, fara sa beneficieze de asistenta unui avocat. Cu toate acestea, inainte de a te reprezenta singur in cadrul unei proceduri de insolventa (fie ca este reorganizare sau lichidare), ganditi-va cum alegerea dumneavoastra va afecta cazul.

În primul rând, reprezentarea facuta de catre insusi administratorul / asociatul firmei insolvente nu vă da dreptul la un tratament special din partea judecatorului sindic sau al creditorilor. Instanţa se aşteaptă şi vă cere să depuneti toate actele de faliment in mod corect si complet, sa respectaţi toate dispozitiile judecatorului sindic şi sa urmaţi toate procedurile corespunzătoare prevazute de legea 85 / 2006 precum si din alte legi speciale ce pot deveni aplicabile in dosarul dvs. Aceste norme sunt adesea completate de jurisprudenţă, legislatia fiscala, civila si comerciala si chiar penala.

Avocatii specializati pe dosare de insolventa au studiat aceste legi si jurisprudenta in domeniu timp de 4 ani în facultatea de drept la care adaugam ani de practică, reprezentând clienti reali în instanţa de judecată. Debitorii insolventi au beneficiat de cunoştinţele şi calitatile lor de avocati cu experienţă in domeniul insolventei.

În al doilea rând, legile fiscale si comerciale aplicabile pot fi foarte complexe. În unele cazuri, legile penale pot fi implicate. Avind in vedere faptul ca toti creditorii sunt interesati de lichidarea activelor firmei si chiar ale administratorilor firmei insolvente, protejarea drepturilor de proprietate este unul dintre obiectivele principale ale procedurii de insolventa. Neputinta de a protejeza în mod corespunzător un activ în timpul falimentului poate duce la pierderea acestui activ care poate fi o casa, vehicul, cont bancar sau alte bunuri de valoare.

În al treilea rând, in cazul in care un debitor insolvent se reprezinta singur si in cursul procedurii insolventei si ulterior cauta sprijinul calificat al unui avocat exista posibilitatea reala sa nu gaseasca un bun avocat. Sunt cazuri in care creditorii – in special bancile si organele fiscale – depun cereri de atragere a raspunderii organelor de conducere ale firmei astfel incit pasivul sa fie acoperit prin lichidarea patrimoniului personal al administratorului sau al altor organe de conducere. In acest caz, un avocat bun va face diferenta intre o persoana ce va avea sansa de a porni o noua afacere si o persoana care va ramine fara nici un fel de mijloc de existenta in urma procedurii de faliment datorita lipsei ajutorului calificat in a-si proteja averea de creditori.

Iar un asemenea avocat poate refuza sa ia in lucru un dosar inceput de catre un debitor care nu a inteles importanta unei consultanta juridice adecvate si care – cel mai probabil – prin actiunile sale a zadarnicit munca avocatului si prestarea unei bune aparari.

In perioada 2009-2010 cazurile de faliment se regasesc in numar record pe masa instantelor specializate. Marea majoritate a cazurilor de faliment sunt procesate rapid şi eficient. Pe de altă parte, cazurile in care debitorii se reprezinta singuri sunt întotdeauna marcate ca fiind cazuri problemă si primesc o atenţie suplimentară din partea judecatorului sindic iar asta pe bună dreptate! Multe dintre aceste cazuri au probleme. Unele cazuri duc la pierderea bunurilor personale datorita faptului ca debitorii nu stiu sa isi formuleze apararea atit in cadrul procedurii insolventei cit si ulterior in cadrul litigiilor ce au drept obiect atragerea raspunderii personale a organelor de conducere. Unii administratori chiar se gasesc in fata unor acuzatii penale privind evaziunea fiscala, bancruta frauduloasa si alte acuzaţii penale.

Ca si avocat cu experienta in domeniul insolventei va pot oferi un singur sfat: nu riscati averea personala (sau a familiei dvs) sau linistea spirituala pentru a economisi un onorariu ce urmeaza a fi achitat unui avocat. Angajati un avocat experimentat pentru a vă ghida în condiţii de siguranţă prin procedura insolventei astfel incit sa realizati faptul ca exista viata (comerciala) si dupa finalizarea acesteia.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

COMUNICAT al UNBR

January 20, 2020

Uniunea Națională a Barourilor din România dezavuează afirmațiile făcute de dl Rareș Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În fața ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toți infractorii” să aibă aceeași pensie ca judecătorii. […]

Refuz sa devin un turnator

January 17, 2020

Având în vedere următoarele: a)     intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative ca urmare a transpunerii Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării […]

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW