Din experienta anilor de practica am observat mai multe motive pentru care un avocat (indiferent daca este specializat pe consultanta sau litigii) refuza sa preia un caz. Din toate aceste motive m-am decis sa va prezint primele 3 dintre ele, cele mai des intilnite cel putin in cadrul cabinetului pe care il conduc. In privinta ultimului motiv, majoritatea avocatilor vor nega cu indirjire existenta lui insa este adevarat ca sta la baza multor refuzuri ale avocatilor de a prelua un caz.
1. Valoarea obiectului litigiului este prea mica
Majoritatea dosarelor pe care le am in portofoliu (indiferent ca sunt cazuri fiscale, malpraxis medical, asigurari CASCO, etc) sunt venite din partea reclamantilor – aici imi exclud portofoliul de cazuri de drept penal deoarece reclamantul (Statul) nu vor apela niciodata la mine J. Aceasta inseamna ca potentialul client intentioneaza sa dea in judecata o alta persoana – fizica sau juridica – in vederea obtinerii unor avantaje materiale (recuperare creante, daune materiale, morale). In general, clientii solicita o propunere de onorariu de succes ceea ce inseamna ca avocatul va fi platit cu un procent din ceea ce obtine in baza hotaririi judecatoresti. In aceste cazuri, onorariul fix (care este obligatoriu a fi stabilit in contract) este mai mic decit in mod normal urmind a fi suplimentat cu un procent mai mare din sumele recuperate. Datorita existentei unei incertitudini cu privire la obtinerea sumelor in instanta (nici un avocat nu poate garanta o anume solutie intr-un dosar, altfel ar fi suspect de trafic de influenta sau dare de mita) un avocat va avea o retinre maxima in a prelua un dosar in care sumele de recuperat sunt mici. Ce inseamna un „caz mic”? Acest aspect depinde de fiecare avocat in parte dar as putea spune ca din punctul meu de vedere un caz mic este unul care implica sume mai mici de 10.000 euro. Dar cum pentru fiecare avocat in parte limita poate diferi destul de mult, nu ezitati sa angajati un avocat.
2. Lipsa raspunderii (contractuala sau delictuala)
Raspunderea civila (contractuala sau delictuala) este acea forma a raspunderii juridice ce consta in obligatia pe care o are orice persoana de a repara prejudiciul pe care l-a cauzat altuia prin actiuni sau inactiuni. In mod normal, cind un client imi vine la birou pentru o consultanta incerc sa ii explic daca pretentiile sale sunt legale si temeinice incercind sa analizez cazul prin ochii unui judecator. In multe situatii, exista o mare problema in aceste cazuri din punctul de vedere al raspunderii potentialului pirit. Uneori a intervenit prescriptia extinctiva sau nu exista probatoriu care sa sustina litigiul. In aceste circumstante un avocat este inclinat sa refuze un asemenea dosar in care nu se mai poate face nimic din punct de vedere juridic.
3. Elementul „X”
Il numesc elementul „X” deoarece nu am o alta varianta in minte in acest moment. Este elementul care te face sa fii prieten cu anumite persoane iar cu altele nu. In esenta este acel element care il face pe avocat sa fie pe aceeasi lungime de unda cu clientul sau. Daca clientul nu arata o stare mintala (sau mentala, dupa caz) stabila –colegii mei din departamentul de drept penal va pot povesti multe J – cazul sau nu va fi luat spre a fi lucrat indiferent cit de interesant este sau cit de mare este onorariul propus. Si alti avocati fac la fel pentru ca mi-au spus-o de multe ori J
Extra-motiv
Multi dintre dvs incercati sa obtineti un sfat juridic gratuit de la avocat. Avocatii sunt in general foarte ocupati deoarece sunt platiti la ora de lucru iar ziua are doar 24 de ore indiferent pe ce parte a globului pamintesc te afli. De multe ori clientii mei ma suna la telefon ( in loc sa programeze o consultanta platibila) si incearca sa obtina cit mai multe sfaturi juridice in mod gratuit. Desi nu blamez clientii pentru ca incearca acest lucru (si eu fac la fel cu medicul si contabilul meu) sunt de parere ca ar trebui sa realizeze ca un avocat trebuie platit pentru sfaturile sale care – pina la urma – sunt produsul unei educatii scumpe incepind din facultate si continuind cu orele pierdute citind reviste si carti de specialitate (si va pot garanta ca nu sunt ieftine deloc, ele sunt scrise de avocati scumpi), cursuri platite, la care se adauga anii de experienta. Sunati doar daca sunteti dispus si aveti mijloacele materiale pentru a plati un avocat pentru sfaturile oferite.