Ca o vizită la dentist, litigiul este de multe ori o “distracţie necesară”. Este nevoie de timp, afecteaza afacerea dvs., întrerupe viaţa personala. Deci, dacă sunteti nevoit sa parcurgeti drumul sinuos si destul de complicat al unui litigiu, alegerea ghidului de călătorie este una dintre cele mai importante decizii pe care le veti face. Într-un anume sens, avocatul ales va va conduce in aceasta calatorie. Prin urmare, aveti nevoie de cineva care nu este doar foarte calificat in domeniul ales dar este si compatibil cu dvs ca si persoana.
În pofida stereotipurilor, avocaţii sunt la fel de diversi ca orice grup de oameni. Fiecare avocat are o abordare diferită, la fel şi nivelul de cunoştinţe şi experienţă. Cei mai mulţi dintre noi, cu toate acestea, împărtăşim o caracteristică: ne străduim cu zel pentru a reprezenta interesele clientilor nostri.
În acest context, cum poti determina care este cel mai bun avocat pentru tine? Deşi nu există garanţii (şi în cazul în care un avocat vă spune altfel, imediat începeti căutarea altui avocat), va enumar cel putin 10 întrebări pe care le puteti pune unui potential avocat cu care doriti sa lucrati pentru a determina dacă respectivul profesionist al dreptului este potrivit pentru problema dumneavoastră.
Întrebarea 1: De ce ar trebui să va angajez, pe tine sau firma ta?
Americanii spun ca avocatii nu sunt “one-size-fits-all”. Ai nevoie de un avocat cu care sunteti confortabil, care are cunoştinţele şi aptitudinile necesare pentru a vă reprezenta cit mai bine şi care pot face diferenţa dintre el si alţi avocaţi.
Deşi avocaţii abordeaza această provocare în multe feluri, în general, totul se reduce la un singur lucru: vă ajută să rezolvaţi problema în modul cel mai eficient din punct de vedere al timpului si al costurilor? Acest lucru este valabil mai ales în materia litigiilor, în cazul în care costul emotional deseori depăşeşte pe cel financiar. Astfel, este extrem de important pentru a discuta personal strategia aleasa in solutionarea cazului dvs cu avocatul ales. Cum va proceda acesta cu scopul de a realiza obiectivele propuse.? Desigur, se presupune că le-aţi stabilit deja astfel ca acest lucru ne aduce la următoarea întrebare.
Întrebarea 2: Cât de bun – din punct de vedere juridic – este cazul meu?
Aceasta este probabil întrebarea cea mai evidentă şi mai importanta ce trebuie pusa avocatului. Este ceea ce vrei să ştii mai mult decât orice altceva, cu posibila excepţie a Întrebarii 4. Aceasta este o oportunitate de a afla exact ceea ce avocatul dumneavoastră consideră despre caz, fapt care poate fi destul de semnificativ si din alta perspectiva. De exemplu, dacă un avocat vă spune că aveţi un caz deja cistigat va sugerez sa va luati lucrurile şi să plecati. Nu există nici un caz deja cistigat! De ce? Deoarece nu există nici un fel de certitudine atunci când un caz merge în faţa unui judecător sau unui arbitru.
Întrebarea 3: Care sunt punctele slabe ale cazului meu?
Asta este celalata fata a aceleiasi monezi (adica a întrebarii 2) şi este la fel de importanta. Ce doriti de la avocatul dumneavoastră este o evaluare onestă a punctelor forte şi a punctelor slabe privind cazul. Ca fiinţe umane, avem tendinţa de a vedea totul printr-un filtru ce elimina partile negative ale unui caz. Avocatul dumneavoastră trebuie să facă eforturi pentru a vedea dincolo de acest filtru, în scopul de a evalua corect cazul dumneavoastră.
Întrebarea 4: Cum de mult va costa?
Când se decide deschiderea unui proceduri litigioase este important să se decidă dacă are sens din punct de vedere economic să luptati până la capăt sau să limitati pierderile deja suferite. Cu alte cuvinte, dacă aveţi un litigiu 50.000 $, trebuie să ştiţi dacă va costa 5.000 dolari, 15.000 dolari sau 40.000 dolari pentru a rezolva.
Într-o chestiune litigioasa, avocaţii dumneavoastră nu ar putea fi în măsură să furnizeze informatii certe cu privire la cost cu exceptia costurilor legale care sunt deja prevazute de lege. Dar avocatul dvs poate estima rata de facturare (daca este euro / ora sau tarif forfetar) şi precum si durata procedurii. Aceste informaţii vă vor ajuta să luati o decizie in cunostinta de cauza cu privire la cum să procedaţi. Dacă nu gasiti un avocat care sa fie dispus să-va dea o estimare de timp sau buget, gasiti pe altcineva care o poate face
Întrebarea 5: Avocatul poate lua in calcul modalităţi alternative de facturare sau percepere a onorariului?
Deşi avocaţii, în general, percep o taxa orara şi care funcţionează ca metoda traditionala de lucru cu mulţi clienţi, există şi alte metode de facturare. De exemplu, mulţi avocaţi sunt dispuşi să se ocupe de anumite probleme pe un pret forfetar – adica o suma de bani fixa si care ramine neschimbata indiferent de cit de mult dureaza solutionarea litigiului. Alţii ar putea fi dispus să discute un acord bazat pe rezultatele obţinute.
Întrebarea 6: Cât de multa experienta are avocatul ales?
Aveti nevoie sa va simtiti încrezători că avocatul dvs. are abilităţile şi cunoştinţele pentru a vă reprezenta în mod eficient cauza. De asemenea, avocatul dvs. ar trebui să vă faca sa simţiţi capacitatea lui de a va reprezinta în mod eficient. Prin urmare, nu fiti timid sa cereti avocatului date despre experienţa sa in domeniul in care se va desfasura litigiul
Întrebarea 7: Cine se va ocupa de dosarul meu?
Să spunem că v-aţi întâlnit cu un avocat, ati fost impresionaţi de capacităţile sale şi l-ati ales sa va reprezinte. Va fi cu adevărat avocatul care acţionează în numele dumneavoastră, sau problema dvs. va fi retrogradata la un asociat cu mai puţină experienţă sau poate chiar la un stagiarl? Nu puteţi ştii cu siguranţă dacă nu întrebati. Desigur, atunci când selectaţi un avocat de la o firmă mare (cu multi avocati si cu si mai multi stagiari), in fapt angajati o echipa de avocati de la rate de facturare diferite, care pot fi avantajoase pe mai multe niveluri. Cercetarea, de exemplu, poate fi de multe ori facuta mai bine şi mai ieftin de stagiari. Dacă, totuşi, doriţi un avocat care in mod special să se ocupe de tot, ar trebui să stabiliti de la inceput acest lucru.
Întrebarea 8: Unde este contractul de asistenta juridica?
După ce aţi decis să angajati un avocat, asiguraţi-vă că există un contract de asistenta juridica semnat de către ambele parti, un exemplar la tine şi unul la avocat. Un contract de asistenta juridica protejează clientul fel de mult ca, în cazul în care nu mai mult, si un avocat. Acesta ar trebui să stabileasca structura onorariului, domeniul de aplicare al angajamentului, orice cerinţă pentru o retinere in avans (inclusiv suma), modul în care costurile litigiului vor fi manevrate, ce alte cheltuieli sunt implicate şi aşa mai departe. Dacă există ceva în contract pe care nu le înţelegeti, asiguraţi-vă că avocatul vi le va explica. Cel mai important, avocatul dvs. nu ar trebui să respingă contractul de asistenta juridica ca fiind “doar tipizate.” Dacă avocatul nu doreste semnarea unui contract atunci ar trebui cautati un alt avocat. În cele din urmă, actul respectiv constituie un contract între dumneavoastră şi avocat si are o valoare inestimabilă în stabilirea parametrilor a relaţiei.
Întrebarea 9: Ce onorarii si scosturi vor apare pe factura mea?
Acest lucru poate părea o întrebare evidentă, dar în multe privinţe ea nu este. În general, dacă discutati la telefon cu avocatul dvs despre cazul dvs,veti fi fi taxat pentru apelul respectiv ca fiind consultanta (in cazul in care ati stabilit un onorariu per ora). Dacă o firma specializata face operatiuni de cercetare pe cazul dvs (de exemplu, operatiuni efectuate de detectivi particulari), veţi fi probabil taxat pentru acest lucru. Nu este nimic surprinzător în special cu privire la aceste exemple, ce spuneti insa despre taxarea faxurilor sau fotocopiilor efectuate in dosarul dvs? Toate aceste aspecte legate de facturare ar trebui să fie abordate în contractul de asistenta juridica. Şi dacă acesta include ceva ce nu va place, discuta cu avocatul dumneavoastră înainte de a semna pe linia punctată.
Întrebarea 10: Care este rezultatul probabil?
Deşi avocatul dvs. nu va fi în măsură să răspundă la această întrebare finală cu certitudine, mai ales în etapele iniţiale ale litigiului-este important să se discute problema imediat. Aşa cum am spus înainte, nu există garanţii, dar un avocat cu experienta ar trebui să poată să vă dea o idee despre ceea ce ar putea avea loc pe parcursul procedurilor. În cele din urmă, nu există nici un beneficiu pentru tine sau pentru avocatul dumneavoastră să exista aşteptări nerealiste.
Această listă de întrebări nu este deloc exhaustivă. Ar trebui să nu ezitaţi si sa puneti intrebari avocatului, indiferent cât de neimportante le considerati. Suntem aici pentru a ajuta, asa ca intrebati!
Buna seara!Sunt angajata la un restaurant cu contract pe perioada nedeterminata.De la un timp am tot mai des discutii cu sefa mea.In urma cu cateva zile una dintre colege a mers sa se intereseze daca este in regula cu toate actele la CAS si la casa de pensii,dar in urma verificarii a rezultat ca CAS este ok dar la casa de pensii din 11 luni lucrate cu contract are doar 2 luni vechime.La randul meu am verificat si eu si surpriza din 6 luni lucrate nu am nici macar o zi de vechime!azi cand am ajuns la munca sefa mi-a zis ca cel mai bine ar fi sa imi dau demisia pt ca nu mai sunt bine primita la locul de munca si oricum daca nu demisionez o sa aiba ea grija sa o fac in cele din urma pt ca citez “am sa te fac sa plangi in fiecare zi cand vei pleca de la munca am sa te pun sa faci tot ceea ce vreau eu si tot vei demisiona altfel va iesi cu scandal”.Asta fara nici un motiv intemeiat.De cand lucrez nu am semnat nici un stat de plata nu mi s-a dat nici un fluturas de salariu in plus o data pe sapt stam in plus la munca cu vreo 3 ore fara sa fim platiti.In discutia cu sefa mea ea a spus ca are multe relatii si cunostinte si pot sa fac ce vreau pt ca nu o sa rezolv nimic nici cu un avocat.Am fost la o avocata si i-am explicat cazul meu,mi-a zis sa astept sa am ceva hartii probabil sa astept sa ma dea afara,si apoi vom putea trece la treaba.La munca se comporta foarte urat cu mine sefa dar colegii sunt ok.Un sfat din partea dumneavoastra domnule avocat!Va multumesc
buna seara,
pentru a porni un litigiu, indiferent de natura lui, aveti nevoie de probe. este adevarat ca in litigiile de munca sarcina probei este rasturnata in sensul ca angajatorul este cel obligat sa faca proba temeiniciei masurilor luate in legatura cu un contract de munca.
Cu privire la situatia contributiilor la Casa de Pensii – vechimea dvs in munca nu este afectata, neplata contributiilor nu afecteaza vechimea in munca si nici alte drepturi de asigurare sociala. Acest aspect este strict intre Stat si contribuabil – persoana juridica.
In privinta unei concedieri nelegale, colega mea pe care ati consultat-o anterior are dreptate. Pina cind nu se face o concediere, nu aveti ce sa reclamati instantei judecatoresti. Retineti ca o demisie (asa cum isi doreste si angajatorul) va elimina o viitoare contestatie – nu poti chema in judecata un angajator pentru concediere nelegala daca ti-ai dat demisia. Problema unui viciu de consimtamint si o eventuala nulitate a demisiei este una foarte delicata si greu de probat.
Nu poti chema in instanta angajatorul pt o concediere nelegala daca ti-ai dat demisia dar poti actiona in instanta in termen de 30 zile de la demisie pt neplata darilor catre stat pt neinregistarea la cas, la casa de pensii,pt simplu fapt ca nu am semnat nici un stat de plata de cand lucrez si nici nu am vazut unul,pt ca se fac ore suplimentare si am martori pt absolut tot pt neplata salariilor,etc!sunt multe care se vor descoperi si din 5 avocati f buni toti mi-au spus ca sansele de a castiga sunt aproape maxime!
stimata doamna,
va pot spune ca nu poti chema in instanta angajatorul pentru neachitarea taxelor si impozitelor aferente contractului de munca deoarece o asemenea actiune este lipsita de interes. atit timp cit salariatul nu este prejudiciat de neachitarea acestor taxe (salariatul beneficiaza de toate drepturile sociale indiferent daca angajatorul sau a achitat sau nu taxele si impozitele, fiind suficient sa dovedeasca ca este salariat).
in ceea ce priveste neachitarea salariului, este adevarat ca aveti o sansa sa obtineti salariile pe care angajatorul nu poate dovedi ca le-a achitat insa aceasta este o inselaciune din partea dvs atit timp cit aceste salarii au fost intr-adevar achitate.
retineti ca in penal (daca angajatorul va face o plingere penala) se poate merge pe declaratiile martorilor si este posibil ca angajatorul sa depuna la dosar declaratii ale salariatilor sai (actuali sau fosti) care sa depuna marturie ca salariile se achitau fara semnarea statelor de plata. daca in procesul civil exista o problema procedurala privind aceste marturii, in penal ele sunt perfect admisibile si atunci dvs veti fi cea care veti suporta o procedura penala in desfasurare si nu cei 5 avocati foarte buni despre care ati mentionat.