Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Obtinerea despagubirilor in caz de accident auto

June 23, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat 6 Comments

Deschiderea dosarului de dauna se poate solicita la orice unitate teritoriala a societatii de asigurare cu care soferul vinovat de accident a incheiat polita, indiferent de unitatea care a emis polita RCA.

In general, actele necesare pentru intocmirea dosarului de dauna sunt:

 • Formularul de constat amiabil sau procesul verbal eliberat de Politie, in original;
 • Actul de identitate si permisul de conducere al soferului autoturismului pagubit;
 • Copie a actului de identitate si a permisului soferului vinovat de producerea accidentului;
 • Cartea de identitate si certificatul de inmatriculare( sau autorizatia de circulatie) al vehiculului pagubit;
 • Copia certificatului de inmatriculare al autoturismului asigurat;
 • Copia politei de asigurare obligatorie RCA;
 • Cerere de despagubire completata si semnata.

In cazul in care vehiculul pentru care se deschide dosarul de dauna apartine unei persoane juridice, este necesar sa ai si o delegatie din partea proprietarului vehicului. De asemenea, daca masina este achizitionata in leasing va trebui sa incluzi in dosar si o imputernicire de reparatie pe care o obtii de la societatea de leasing.

Depunerea cererii de despagubire reprezinta o avizare de dauna pentru societatea de asigurare, ea fiind obligata ca in maxim trei luni de la acest moment sa ofere un raspuns solicitantului.

“Daca asiguratorul RCA are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei”, precizeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pe pagina sa de internet.

Plata dosarelor de dauna se va face in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

Este bine sa stii ca poti alege orice service auto pentru efectuarea reparatiilor, indiferent daca acesta se afla sau nu pe lista unitatilor cu care societatea de asigurare colaboreaza.

De asemenea, trebuie sa retii ca asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii, astfel incat suma primita sa-ti permita efectuarea reparatiilor necesare.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro

 

Currently there are "6 comments" on this Article:

 1. vali says:

  Salut.acum cateva zile am facut un accident usor,in care vina mia apartinut…am fost la politie iam dat copie dupa asigurare celuilalt mia dat amenta si puncte penalizare…de atunci cel pe care l’am lovit ma suna continuu si ma ameninta sai dau banii k cei de la asigurare ii fac f. greu masina..ce este de facut in cazul acesta?…multumesc!

  • buna ziua,
   atit timp cit ati oferit toate datele dvs inclusiv polita de asigurare RCA, raspunderea s-a transferat in sarcina asiguratorului RCA. Faptul ca serviciile oferite de asigurator sau service-ul unde isi repara masina nu sunt pe masura pretentiilor sale nu schimba cu nimic problema.
   Din punct de vedere legal dvs nu aveti nici o raspundere fata de persoana respectiva iar aceasta nu are la indemina nici un mijloc legal sa isi recupereze dauna de la dvs atit timp cit polita RCA este valabila (de fapt, conditia este sa fi fost valabila la data evenimentului rutier).
   Pe scurt, puteti sa-i inchideti telefonul atunc cind va deranjeaza 🙂

 2. buna ziua,
  inainte sa va raspund as dori sa imi detaliati despre problema este vorba. In doilea rind, dvs va referiti la o asigurare in sensul ca un asigurator sa achite eventualele daune produse tertilor?

 3. Maria says:

  Buna ziua, azi dimineata mi-am programat masina la un service din Bucuresti sa imi repar masina, toate bune mi-a terminat lucrarea am plecat spre casa moment in care am constat ca imi trocanea m-am intors la serivice, i-am explicat mecanicului ce se intampla mi-a cerut masina sa vada despre ceste o vorba iar acesta a intrat cu ea in stalp; ce cale legala pot sa urmez sa obtin despagubiri materiale si morale. Multumesc

 4. Maria says:

  Buna ziua, azi dimineata mi-am programat masina la un service din Bucuresti sa imi repar masina, toate bune mi-a terminat lucrarea am plecat spre casa moment in care am constat ca imi trocanea m-am intors la serivice, i-am explicat mecanicului ce se intampla mi-a cerut masina sa vada despre ceste o vorba iar acesta a intrat cu ea in stalp; ce cale legala pot sa urmez sa obtin despagubiri materiale si morale. Multumesc

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Curtea de Conturi, Casa Asigurari Sanatate Ilfov, ANAF-ul sau incompetenta statului

October 13, 2017

Anul 2014 e.n. Camera de Conturi Ilfov efectueaza un control la Casa de Asigurari Ilfov in urma caruia emite decizia nr 10/2014 care – paragraful 14 alin 2 – obliga Casa de Sanatate Ilfov sa emita decizii de impunere prin care sa solicite tuturor vinzatorilor de bunuri imobile – ce nu figurau pe listele CAS […]

Centura de siguranta reduce numarul victimelor? Nu cred.

October 17, 2011

Ieri aproape toata ziua am vazut la televizor stirile si reportajele privind nefericitul accident ce a avut loc pe Valea Prahovei si al carui prezumtiv autor este prezentatorul de TV Serban Huidu. In urma experientei acumulate ca si avocat in diferite dosare de accidente rutiere m-am gindit ca problema accidentelor poate fi tratata si din […]

Taxa pe poluare este contrara dreptului UE chiar si in varianta modificata in decembrie 2009

July 7, 2011

Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg a decis, joi, in cauza Nisipeanu c. Romania ca taxa pe poluare prevazuta de legislatia romana, astfel cum a fost modificata inclusiv in decembrie 2009, este contrara dreptului Uniunii Europene. Domnul Nisipeanu a inmatriculat in Romania un autovehicul de ocazie cumparat in Germania. Acest vehicul figureaza printre vehiculele […]

Drepturi cetatenesti vs. limite contractuale in raporturile cu Casa de Asigurari de Sanatate

May 17, 2011

Speţa publicata astazi pe blogul meu analizează un raport contractual între o Casă de asigurări de sănătate şi un distribuitor de medicamente, în sensul în care Casa a refuzat să plătească distribuitorului contravaloarea medicamentelor eliberate către asiguraţi peste valoarea de contract convenită de părţi. Avind in vedere ca exista multi creditori care inca asteapta sa […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW