Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Fiscul sustine ca recupereaza doar TVA neplatita la termen, nu si TVA retroactiva

June 27, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza, in prezent, o serie de actiuni de verificare a persoanelor fizice care au realizat venituri care depasesc plafonul de 119.000 RON. Potrivit unui comunicat de presa emis de institutie, aprecierile conform carora ” ANAF recupereaza retroactiv TVA” nu au acoperire din perspectiva actelor normative in vigoare si a obligatiei persoanelor fizice vizate.

Potrivit informatiilor Fiscului, s-a constatat ca exista cazuri in care contribuabili persoane fizice, desi au realizat venituri care depasesc plafonul pentru inregistrarea ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, nu au depus cerere pentru luarea in evidenta ca platitor de TVA, motiv pentru care a fost initiata o actiune de verificare a activitatii persoanelor fizice aflate in aceasta situatie.
“Intrucat pondere semnificativa detin si persoanele fizice care au declarat ca obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, verificarile s-au orientat si spre aceasta categorie de contribuabili”, se arata in comunicatul ANAF.

Ca urmare a verificarilor efectuate pana in prezent la aceasta categorie de contribuabili, Fiscul a constatat urmatoarele:1. activitatea desfasurata de persoanele fizice a fost efectuata in mod independent, astfel ca organele fiscale au procedat/vor proceda la stabilirea eventualelor obligatii fiscale fata de bugetul de stat si/sau la inregistrarea ca platitor de TVA, in functie de situatia specifica fiecarui caz in parte.
2. activitatea desfasurata de persoanele fizice reprezinta o activitate dependenta, contractele incheiate nu reflecta realitatea economica, astfel ca inspectia fiscala se va extinde si la contribuabilii platitori de venit in vederea stabilirii situatiei fiscale reale.

Totodata, ANAF precizeaza ca, in anii anteriori, un numar mare de persoane fizice care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala s-au inregistrat in scopuri de TVA si ar fi fost incorect fata de acestea ca Fiscul sa nu fi verificat toate persoanele fizice care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

“Fiecare caz controlat pe drepturi de autor a fost, este si va fi tratat in parte, fiecare act fiind analizat cu atentie. Dovada este faptul ca urmare verificarilor efectuate pana in prezent, pe langa persoanele fizice care au desfasurat activitati independente si care au obligatia platii TVA, s-au identificat si persoane fizice, de exemplu din categoria socioprofesionala a actorilor, care, desi aveau incheiate contracte de drepturi de autor, in realitate au desfasurat activitati de natura economica dependenta. in acest ultim caz, A.N.A.F. a declansat si va declansa actiuni de inspectie fiscala, conform reglementarilor legale in vigoare, si la platitorii de venit pentru stabilirea in sarcina acestora a obligatiilor fiscale neachitate la bugetul general consolidat”, a declarat Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Ce trebuie sa stie cei care obtin venituri din activitati intelectuale

Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, de o maniera independenta potrivit Titlului VI al Codului fiscal, sunt persoane impozabile in scopuri de TVA.

Aceste persoane trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat ca platitor de impozite si taxe astfel:

-inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro (119.000 lei) sau daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

-in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit plafonul mentionat anterior.

Persoanele fizice romane care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vor completa si depune la organele fiscale formularul 020 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane”. Declaratia se depune direct sau prin imputernicit/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal competent sau la posta prin scrisoare recomandata.

sursa www.avocat.net

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

ICCJ pune cruce TVA pentru tranzactiile imobiliare

August 7, 2012

In recursul judecat de ICCJ in dosarul 6383/2/2010 (decizia nr. 4349/2011), Curtea are o interpretare aliniata la jurisprudenta CJUE cu privire la situatia de fapt a tranzitiei de la taxa de timbru la fiscalizarea tranzactiilor imobiliare din patrimoniul personal, intarind irevocabil sentinta nr. 4367/2010 a Curtii de Apel Bucuresti. Prin aceasta decizie, controalele fiscale, pentru […]

Recuperari de creante transfrontaliere

July 26, 2011

Comisia Europeana propune blocarea conturilor bancare la nivelul UE pentru facilitarea recuperarii creantelor transfrontaliere, se arata intr-un document de presa al CE. Noile reglementari vor permite creditorilor sa blocheze fondurile in conturi bancare in aceleasi conditii in toate statele membre ale UE. In clipa de fata, intreprinderile anuleaza creante de pana la 600 de milioane […]

De ce unii clienti sunt refuzati?

July 18, 2011

Cel mai important aspect al muncii unui avocat cu multe litigii ce au drept obiect recuperarea de creante este puterea si abilitatea de a refuza un caz. Pentru ca in acest domeniu un avocat este platit printr-un onorariu minim la care se adauga un onorariu de succes  proportional cu sumele recuperate, el se ocupa de […]

Taxa pe poluare este contrara dreptului UE chiar si in varianta modificata in decembrie 2009

July 7, 2011

Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg a decis, joi, in cauza Nisipeanu c. Romania ca taxa pe poluare prevazuta de legislatia romana, astfel cum a fost modificata inclusiv in decembrie 2009, este contrara dreptului Uniunii Europene. Domnul Nisipeanu a inmatriculat in Romania un autovehicul de ocazie cumparat in Germania. Acest vehicul figureaza printre vehiculele […]

Aplicarea TVA la vinzarile de imobile. Decizia Comisiei Fiscale

June 10, 2011

Timp de aproape un an, inspectiile fiscale efectuate asupra persoanelor fizice care au efectuat tranzactii imobiliare in ultimii 5 ani, precum si contestatiile acestora aflate in competenta de solutionare a Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor, au fost suspendate. Motivul a fost reprezentat de faptul ca in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW