Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Centura de siguranta reduce numarul victimelor? Nu cred.

October 17, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Ieri aproape toata ziua am vazut la televizor stirile si reportajele privind nefericitul accident ce a avut loc pe Valea Prahovei si al carui prezumtiv autor este prezentatorul de TV Serban Huidu.

In urma experientei acumulate ca si avocat in diferite dosare de accidente rutiere m-am gindit ca problema accidentelor poate fi tratata si din alt punct de vedere.

Toti stim ca purtarea centurii de siguranta este obligatorie, atit in Romania cit si in alte tari ale UE. Motivul este evident si nimeni nu contesta faptul ca centura de siguranta iti salveaza viata.

DAR, purtarea centurii determina si o scadere a numarului de victime adica a ranitilor? Sincer, nu cred.

Economistul San Peltzman argumenteaza faptul ca purtarea obligatorie a centuriid e siguranta si dotarea masinii cu airbag-uri reduc probabilitatea decesului sau a ranilor cauzate de un eveniment rutier, dar sentimentul de siguranta conferit de purtarea centurii de siguranta sau de existenta airbag-urilor determina soferii sa conduca intr-un mod mult mai neglijent astfel ca numarul de accidente este in crestere fata de perioada cind aceste echipamente nu erau obligatorii.

Va ofer un exemplu simplu pentru a sustine aceasta teorie: cine se inzapezeste mai des pe drumurile publice – cei cu SUV / JEEP 4X4 sau cei cu masini normale? Cei cu masinile 4X4 deoarece au un sentiment de siguranta conferit de existenta tractiunii integrale si astfel isi asuma mai multe riscuri, pleaca la drum in pofida avertismentelor de vreme rea sau se aventureaza pe drumuri offroad desi nu poseda echipamente special facute pentru asemenea aventuri.

La fel este si in cazul sistemelor de siguranta cum ar fi centura si airbag-ul: soferii se simt mult mai siguri pe ei si exista un sentiment de siguranta pe care altfel nu il aveau ceea ce ii face sa conduca mult mai imprudent. Este clar ca soferii sunt mult mai protejati insa numarul accidentelor in care sunt implicati este in crestere. Deci avem mai putini morti si mai multe evenimente rutiere.
Economistul Sam Peltzman arata ca luind in considerare ceilalti factori ce pot influenta numarul de accidente ca fiind constanti, rezulta ca obligativitatea purtarii centurii de siguranta a cauzat mai multe evenimente rutiere. Dar acest efect este mult mai preferabil decit celalalt efect posibil si anume cresterea numarului de decese.

De asemenea, numarul TOTAL de decese (si nu cel din rindul soferilor) nu a a fost afectat de o asemenea lege. Exista statistici care arata ca numarul de accidente care implica pietoni sau biciclisti este in crestere si implicit si numarul de decese, de aceasta data in rindul acestora din urma si nu al soferilor.

Pe cale de consecinta, numarul total de decese a ramas acelasi chiar daca au fost introduse ca obligatorii sisteme de siguranta cum ar fi centura si airbag-ul.
O concluzie care te pune pe ginduri.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

COMUNICAT al UNBR

January 20, 2020

Uniunea Națională a Barourilor din România dezavuează afirmațiile făcute de dl Rareș Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În fața ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toți infractorii” să aibă aceeași pensie ca judecătorii. […]

Refuz sa devin un turnator

January 17, 2020

Având în vedere următoarele: a)     intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative ca urmare a transpunerii Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării […]

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW