Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Ghid de comportament in fata judecatorului

March 1, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat 1 Comment

Fie ca sunt un avocat specializat in consultanta, consilier juridic sau avocat pledant ce are dosare in instanta in fiecare zi, consider ca modul in care sunt perceput de catre judecator este important pentru rezultatul solutionarii cauzei in care pledez.

Tratez judecatorul cu respect

De-a lungul timpului petrecut prin instantele de judecata, am observat ca unii colegi considera ca pledoariile orale nu sunt importante. Altii considera ca reputatia personala ori a firmei de avocatura din care face parte ii ofera un avantaj fata de partea adversa ab initio. Poate ca este momentul ca acestia sa reflecteze asupra acestui aspect – pledoariile orale facute in fata instantei de judecata pot fi importante in cistigarea cauzei. Orice moment in care faci o impresie buna instantei de judecata este important si este periculos sa consideri ca acestea se obtin din oficiu doar pentru ca faci parte dintr-o casa de avocatura importanta.

Intotdeaune este bine sa spui „onorata instanta”, sa fii politicos si sa nu vorbesti peste judecator sau inainte de a cere permisiunea acestuia.

Te-ai privit in oglinda?

Cele mai bune argumente juridice din lumea avocateasca pot fi subminate daca esti imbracat ca o persoana scapata dintr-o furtuna. Ziua in care te prezinti in fata instantei de judecata nu este chiar o zi potrivita sa elimini dusul de dimineata sau aparatul de barbierit.

Tricouri smekere, pantofi murdari, costume sifonate sunt simplu de evitat daca te privesti in oglinda inainte de a pleca spre instanta. Poate ca nu este prima oara cind ai sedinta de judecata cu respectivul judecator, dar este prima data cind reprezinti un anume client.

Daca esti sigur ca judecatorul are o parere buna despre tine obtinuta in cursul proceselor anterioare, de ce sa risti sa pierzi acest avantaj aratind ca un ratat?

Masa avocatilor nu este biroul tau de lucru

Daca parerea ta despre organizare este aceea de a imprastia documentele pe toata masa avocatilor, eu zic sa o lasi la birou. In mod sigur nu ai nevoie in pledoariile tale de aceasta dezordine si chiar daca ai nevoie, nu vei fi in stare sa gasesti nimic util in respectivele momente. Gindeste-te: chiar vrei sa fii persoana care cauta disperata o hirtie timp de 5 minute in timp ce toti justitiabilii prezenti in sala si instanta de judecata te asteapta?

Aproape in toate cazurile, daca esti un avocat care ti-ai pregatit cazul cu temeinicie, nu ai nevoie decit de argumentele adversarului (intimpinarea, cererea reconventionala, etc) si de concluziile tale cu privire la dosar.

Obtine un avantaj

Adversarul tau tocmai a facut o ironie la adresa ta sau a clientului tau? Cum spun americanii, „be cool” si calculeaza-ti raspunsul cu mintea lucida; aruncind la rindul tau o ironie nu vei ajunge nicaieri si chiar te poate dezavantaja.

Un mod usor de a „dezechilibra” adversarul este sa ramai la argumentele legale si la faptele cauzei; sa lasi deoparte opinia ta personala cu privire la adversar si la modul sau de gestionare a dosarului. Astfel iti pastrezi credibilitatea si vei avea un avantaj fata de partea adversa. Este posibil ca ironiile sa te faca sa te simti mai bine insa credibilitatea ta va scade si asta afecteaza clientul, in primul rind. Iar un bun avocat nu va permite acest lucru, clientul este pe primul plan chiar in fata mindriei tale de avocat.

Currently there is "1 comment" on this Article:

  1. business review says:

    Cred ca este important de stiut ce pot face in calitate de manager al unei companii pentru a evita astfel de situatii neplacute mai ales atunci cand cererile de deschidere a procedurii de insolventa sunt introduse in mod abuziv. Dupa trei ani pe fondul crizei economice contractul nu mai era rentabil pentru niciunul dintre parteneri – pentru firma datorita cresterii costurilor iar pentru partener deoarece isi dorea un alt tip de servicii. In aceste conditii s-a hotarat de comun acord rezilierea contractului.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW