Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Intilnire client-avocat (part.2)

February 21, 2012 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Crezi ca sunt nevinovat?

Uneori, clientul incearca intr-un mod cit mai insistent ca eu  – ca si avocat al apararii – sa cred ca este nevinovat. Un raspuns normal din partea mea ar suna cam asa: “Nevinovatia dvs este prezumata de catre lege. Sarcina probei vinovatiei apartine parchetului si trebuie sa faca asta astfel incit sa nu existe nici un dubiu cu privire la aceasta”.

Din punctul meu de vedere, obligatia mea contractuala si etica este sa fiu un zelos aparator al clientului si numai al clientului. Exista si exceptii, atunci cind stiu ca clientul meu falsifica probele ce doreste sa le aduca in fata instantei sau influenteaza martorii, aspecte ce ma determina intotdeauna sa renunt la reprezentarea sa. Ceea ce este drept sau gresit este o chestiune de morala si nu de etica.

Daca clientul este nevinovat, ceea ce este prezumat de catre lege, atunci voi proba si voi convinge instanta sa pronunte o achitare (sau o incetare a procesului penal, dupa caz). Eu nu sunt prezent in dosar ca sa judec conduita si faptele de care este acuzat clientul. Eu sunt avocatul lui.

Acesta este raspunsul pe care il spun ori de cite ori sunt intrebat cum pot reprezenta pe cineva care este vinovat.

Voi fi condamnat?

Voi fi condamnat la inchisoare? Aceasta este o alta intrebare delicata pe care o pune un client si pe care avocatii apararii o aud foarte des. In general, incep prin a-I informa despre pedepsele prevazute de lege, despre circumstantele existente in cauza, atit cel atenuante cit si cele agravante.

Totodata explic clientului ca este mult prea devreme sa pot aprecia ce pedeapsa se poate aplica, dosarul fiind in stadiul incipient, nefiind inceputa nici macar cercetarea judecatoreasca.

Daca este un dosar clar si bine intocmit de catre procuratura, atunci nu ezit sa spun clientului chiar de la prima intilnire despre riscul unei condamnari si sa-I fac o scurta analiza a jurisprudentei in domeniu cu privire la pedeapsa aplicabila in astfel de cazuri. Evident, lipsa unei jurisprudente unitare sub aspectul cuantumului pedepselor face ca o asemenea apreciere sa semene mai mult cu o operatiune demna de Nostradamus, dar exista si clienti care vor neaparat o asemenea opinie.

Care este onorariul?

Dupa ce finalizez analiza dosarului si ofer toate explicatiile aferente, clientul trece la ultimul aspect al intilnirii si pune INTREBAREA: “cit este onorariul pentru acest dosar?” Am invatat de-a lungul timpului ca nu este bine sa subapreciez costurile unui dosar. Mi se pare foarte jenant si daunator pentru relatia avocat-client sa cer bani acestuia in mijlocul procesului deoarece nu am putut aprecia de la inceput costurile aferente.

Este o greseala oferirea unui onorariu cu un discount cind stiu ca respectivul dosar va costa mai mult, indiferent cit de interesant este cazul. Se mai intimpla ca respectivul client sa imi spuna despre o alta oferta primita de la un alt coleg avocat, mai mica decit cotatia mea. Niciodata nu am criticat sau luat in ras asemenea oferte, chiar daca mi s-au parut ridicol de mici raportate la complexitatea si costurile ocazionate de un asemenea caz.

O alta atitudine, critica la asemenea oferte, duc la o diminuare a imaginii mele de profesionist si consider ca este lipsit de colegialitate sa critic alti avocati. Cred ca relatiile bune cu alti avocati, judecatori sau procurori – pe scurt, profesionisti ai dreptului – sunt importante in cariera oricarui jurist. Integritatea unui avocat este  – pina la urma – ceea ce va atrage clientii si permit avocatului sa ofere acestora cea mai buna reprezentare.

Stiti cum se spune – “cateii mici latra, dulaii nu au nevoie”

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

March 11, 2016

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile. Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cit de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta […]

Nepublicarea in Monitorul Oficial al Ordinelor emise de catre Ministerul Afacerilor Interne. O incalcare a legii aprobata de Curtea de Apel.

August 30, 2013

Intr-o speta recenta – aflata pe rolul Curtii de Apel Constanta si devenita irevocabila prin nerecurare datorita faptul ca instanta de recurs ICCJ ar fi stabilit termen in decembrie 2014 si clientul a renuntat – s-a pus in discutie inlaturarea efectelor juridice produse de catre Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr 400 / 2004 privind regimul […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW