Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Radierea unui autovehicul din circulatie in cazul in care cumparatorul refuza sa efectueze transcrierea

May 15, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Am primit numeroase mesaje prin care mi-a fost solicitata opinia juridica referitoare la cazul in care cel care achizitioneaza o masina refuza ulterior sa isi inregistreze masina cumparata pe numele sau, preferind sa circule cu ea inca inregistrata pe numele vinzatorului.

Motive pentru asemenea fapte exista (evita amenzilor emise pe numele sau de sistemele automate ale CNADNR, nu primeste notificarile de la Politie, nu achita impozitele, etc) insa si vinzatorul are posibilitatea de a se apara de asemenea abuz din partea cumparatorului.

In cazul in care cumparatorul refuza sa transcrie dreptul de proprietate, este necesar sa va adresati instantei de judecata competente. Nu exista o alte cale legala pentru a evita un litigiu care presupune costuri de bani si timp.

Din aceasta cauza este foarte importanta ca in momentul vinzarii sa intocmiti un inscris (contract, conventie, etc) in care sa se mentioneze transferul dreptului de proprietate asupra masinii si plata sumei de bani reprezentind pretul vinzarii. In lipsa acestui inscris va fi foarte greu sa faceti dovada vinzarii si veti ramine proprietar al masinii a crei posesie nu o mai aveti (ea fiind a cumparatorului, care pleaca cu masina imediat ce a platit pretul).

Daca prin hotararea judecatoreasca se constata transferul de proprietate, se poate solicita radierea din evidentele fiscale si se dispune radierea, se vor depune la autoritatea competenta urmatoarele documente:

  • cerere;
  • fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare;
  • hotararea judecatoreasca ramasa definitiva care atesta ca vehiculul a fost instrainat;
  • trei exemplate completate ale certificatului de radiere;
  • actul de identitate in original si copie.

In baza documentelor depuse la ghiseu vi se elibereaza un certificat de radiere in baza caruia se radiaza din evidentele fiscale autoturismul.

 

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Din seria “Sa intelegem Justitia”

September 16, 2011

Mergind pe aceeasi idee despre a explica potentialilor justitiabili mecanismul justitiei precum si de a-i face sa inteleaga oamenii ce lucreaza in sistem (de la judecatori pina la grefieri) va redau mai jos un excelent articol publicat de catre Victor Constantinescu, auditor la Institutul National al Magistraturii.

Despre Justitie

September 13, 2011

Am vrut de multe ori sa scriu articole in care sa descriu starea Justitiei astfel incit justitiabilii sa stie ce ii asteapta daca intra in malaxorul sistemului fie ca reclamati fie ca piriti. Este foarte important ca un client sa aibe asteptari realiste si desi incerc sa explic pe larg clientului ce il asteapta in […]

Nelegalitatea ridicarii autoturismelor stationate

September 8, 2011

In conformitate art. 180 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor rutiere trebuie sa cuprinda si masura tehnico-administrativa dispusa. Conform art. 97 alin. 1 lit. d) din OG nr. 195/2002 ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar este o masura tehnico-administrativa. Conform art. 97 alin. final din OUG nr. 195/2002 procedura […]

Ghidul desfasurarii unui proces – Introducere

September 1, 2011

Termenul „proces” sau „litigiu” este inconjurat in general de imaginile promovate de media cu ocazia unor procese „celebre” prin partile implicate sau prin serialele tematice de televiziune. Desfasurarea unui proces „adevarat” nu seamana deloc cu ceea ce se promoveaza in presa sau prin filme, mai ales ca cele mai vizionate seriale sunt cele americane unde […]

De ce unii clienti sunt refuzati?

July 18, 2011

Cel mai important aspect al muncii unui avocat cu multe litigii ce au drept obiect recuperarea de creante este puterea si abilitatea de a refuza un caz. Pentru ca in acest domeniu un avocat este platit printr-un onorariu minim la care se adauga un onorariu de succes  proportional cu sumele recuperate, el se ocupa de […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW