Home » Experienta si practica unui avocat » Currently Reading:

Repararea prejudiciului in infractiunile economice – exceptie de neconstitutionalitate admisa

May 30, 2011 Experienta si practica unui avocat No Comments

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 363 din data de 23 mai 2011 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 573/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 741 din Codul penal.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il reprezinta dispozitiile art. 741 din Codul penal, exceptie ridicata intr-un doar al Curtii de Apel Bucuresti, avand ca obiect solutionarea unei cauze penale in recurs.

Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca prin dispozitiile legale criticate, legiuitorul a urmarit instituirea unor  circumstante atenuante care sa duca la reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa, ajungand pana la posibilitatea aplicarii unei pedepse cu amenda penala ori a unei sanctiuni cu caracter administrativ.

Potrivit Curtii, ca principiu, o astfel de masura de clementa nu contravine dispozitiilor constitutionale, intrucat procesul penal, vizeaza nu numai constatarea infractiunilor si pedepsirea celor vinovati, ci si recuperarea prejudiciului cauzat persoanelor vatamate.

Totusi, Curtea apreciaza ca din reglementarea supusa controlului rezulta vicii de neconstitutionalitate, motiv pentru care constata ca exceptia de neconstitutionalitate formulata este intemeiata, in principal, pentru urmatoarele considerente:

1. Incalcarea principiului egalitatii cetatenilor in fata legii

Prin conditionarea reducerii limitelor de pedeapsa de un anumit moment procesual, respectiv pana la solutionarea cauzei in prima instanta, este afectat principiul egalitatii cetatenilor in fata legii, consacrat de art. 16 alin. (1) din Constitutie.

Curtea Constitutionala a statuat in jurisprudenta sa mod constant ca situatiile in care se afla anumite categorii de persoane trebuie sa difere in esenta pentru a se justifica deosebirea de tratament juridic, iar aceasta deosebire trebuie sa se bazeze pe un criteriu obiectiv si rezonabil.

In cauza de fata, tratamentul juridic de clementa opozabil invinuitilor sau inculpatilor care solicita reducerea pedepsei la jumatate, aplicarea unei pedepse cu amenda ori a unei sanctiuni cu caracter administrativ, nu este justificata de situatia diferita in care s-ar afla faptuitorii, ci de celeritatea solutionarii cauzei. Stabilirea unui asemenea criteriu, aleatoriu si exterior conduitei persoanei, este in contradictie cu principiul egalitatii in fata legii, consacrat de art. 16 alin. (1) din Constitutie.

Aceasta solutie este in concordanta si cu jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului care a a evidentiat ca, pe baza art. 14 din Conventie, o distinctie este discriminatorie daca “nu are o justificare obiectiva si rezonabila”.

2. Incalcarea dreptului la un proces echitabil

In plus, analiza alineatelor 1 si 2 ale art. 741 din Codul penal a condus Curtea la concluzia incalcarii prevederilor constitutionale referitoare la dreptul la un proces echitabil, ca urmare a lipsei de claritate si previzibilitate a normei juridice.

Curtea constata ca textul de lege criticat este deficitar din perspectiva lipsei de corelare atat cu alte prevederi similare din Codul penal, cat si cu cele reglementate in legi speciale la care se face trimitere, ceea ce este de natura sa genereze confuzii, incertitudine si dificultati in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea acestuia.

Cu privire la dispozitiile art. 741 alin. 3 din Codul penal referitoare la masura inlaturarii beneficiului prevazut in primele doua alineate pentru inculpatii care au mai savarsit o infractiune de acelasi gen intr-un interval de 5 ani si care s-au mai bucurat anterior de reducerea de pedeapsa, Curtea constata ca acestea constituie o norma de trimitere si nu pot fi disociate de alin. 1 si 2 ale art. 741 din Codul penal, intrucat reprezinta consecinta lor directa. In aceste conditii, viciul de neconstitutionalitate constatat in privinta art. 741 alin. 1 si 2 se extinde in mod corespunzator si cu privire la dispozitiile art. 741 alin. 3 din acelasi cod, astfel incat Curtea constata ca si acestea sunt neconstitutionale.

Pentru motivele expuse mai sus, Curtea admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 741 din Codul penal sunt neconstitutionale.

 

 

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Datele biometrice si perchezitia

April 6, 2020

În ultimii ani au apărut noi întrebări cu privire la confidențialitatea și domeniul de aplicare al anumitor protecții constituționale care rezultă din creșterea dramatică a utilizării dispozitivelor electronice cum ar fi smartphone-urile, tabletele și laptopurilor.  Interesul organelor de urmarire penala de a accesa astfel de dispozitive este din ce în ce mai mare datorita faptului ca acestea constituie contin date importante cum ar […]

COMUNICAT al UNBR

January 20, 2020

Uniunea Națională a Barourilor din România dezavuează afirmațiile făcute de dl Rareș Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În fața ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toți infractorii” să aibă aceeași pensie ca judecătorii. […]

Refuz sa devin un turnator

January 17, 2020

Având în vedere următoarele: a)     intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative ca urmare a transpunerii Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării […]

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW