Am primit numeroase mesaje prin care mi-a fost solicitata opinia juridica referitoare la cazul in care cel care achizitioneaza o masina refuza ulterior sa isi inregistreze masina cumparata pe numele sau, preferind sa circule cu ea inca inregistrata pe numele vinzatorului.
Motive pentru asemenea fapte exista (evita amenzilor emise pe numele sau de sistemele automate ale CNADNR, nu primeste notificarile de la Politie, nu achita impozitele, etc) insa si vinzatorul are posibilitatea de a se apara de asemenea abuz din partea cumparatorului.
In cazul in care cumparatorul refuza sa transcrie dreptul de proprietate, este necesar sa va adresati instantei de judecata competente. Nu exista o alte cale legala pentru a evita un litigiu care presupune costuri de bani si timp.
Din aceasta cauza este foarte importanta ca in momentul vinzarii sa intocmiti un inscris (contract, conventie, etc) in care sa se mentioneze transferul dreptului de proprietate asupra masinii si plata sumei de bani reprezentind pretul vinzarii. In lipsa acestui inscris va fi foarte greu sa faceti dovada vinzarii si veti ramine proprietar al masinii a crei posesie nu o mai aveti (ea fiind a cumparatorului, care pleaca cu masina imediat ce a platit pretul).
Daca prin hotararea judecatoreasca se constata transferul de proprietate, se poate solicita radierea din evidentele fiscale si se dispune radierea, se vor depune la autoritatea competenta urmatoarele documente:
- cerere;
- fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare;
- hotararea judecatoreasca ramasa definitiva care atesta ca vehiculul a fost instrainat;
- trei exemplate completate ale certificatului de radiere;
- actul de identitate in original si copie.
In baza documentelor depuse la ghiseu vi se elibereaza un certificat de radiere in baza caruia se radiaza din evidentele fiscale autoturismul.