Clienta noastra ne-a angajat pentru a obtine un ordin de protectie impotriva concubinului sau avind in vedere comportamentul violent al acestuia.
Violența în familie nu este restricționată la clasele sociale inferioare; ea poate apărea în orice mediu socio-economic din cauza unor factori psihologici, dinamici interumane complexe și presiuni sociale.
Un bun exemplu este chiar clienta noastra care este o persoana foarte educata, cu o stare materiala excelenta. Acelasi lucru putem sa spunem si despre concubinul impotriva caruia s-a solicitat emiterea unui ordin de protectie.
In concluzie, nu conteaza nivelul intelectual si starea materiala pe care agresorul le are. Recomandam ca la prima manifestare violenta sa luati initiativa si sa apelati 112 astfel incit organele de politie sa ia act de violenta manifestata impotriva dvs. si sa emita un ordin de protectie provizoriu.
Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii
Procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, aplicând o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.
Imediat după confirmare, procurorul înaintează ordinul de protecţie provizoriu, însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.
In cazul la care am facut referire mai sus, solutia obtinuta in urma solicitarii emiterii unui ordin de protectie a fost una favorabila si o prezentam in continuare:
Actul de violenţă este exercitat asupra unui membru de familie, în accepţiunea extinsă oferită de art. 5 din Legea nr. 217/2003, respectiv:
c) persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă acestea au locuit sau nu cu agresorul, ascendenţii şi descendenţii partenerei/partenerului, precum şi fraţii şi surorile acestora;
Avind în vedere că din probatoriul administrat a rezultat că între părţi există o situaţie conflictuală, pe fondul căreia au fost generate mai multe scandaluri, ultimul dintre acestea petrecându-se în ziua de 26 ianuarie 2025, atunci când concubinul i-a adresat ameninţări petentei, instanţa constată că în cauză există indicii temeinice privind temerea petentei asupra siguranţei sale, ca urmare a actelor de violenţă din partea intimatului (concubinul), fiind necesar a se lua măsuri de protejare a acesteia.
Raportat de cele ce preced, constatând starea de pericol în care se află reclamanta, va admite cererea precizată şi va emite un ordin de protecţie prin care, cu caracter provizoriu, pe durata unui termen de două luni de zile de la data emiterii, va dispune:
– obligarea intimatului (concubinul) ### să păstreze o distanţă minimă obligatorie de 2 metri faţă de petenta ###;
– interzice intimatului ### orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu petenta ###.
În baza art. 38 alin. (6) din Legea nr. 217/2003, republicată, atrage atenţia intimatului că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune, conform art. 47 alin. (1) şi 2 din Legea nr. 217/2003, republicată.
În baza art. 44 alin. (3) din Legea nr. 217/2003, republicată, atrage atenţia reclamantei că respectarea ordinului de protecţie este obligatorie şi pentru persoanele protejate prin intermediul său.
În baza art. 46 alin. (1) din Legea nr. 217/2003, republicată, prezentul ordin se comunică de îndată Poliţiei ###.
Pune în vedere organelor de poliţie, dispoziţiile art. 46 alin. (2), (4), (5),6,7,8 din Legea nr. 217/2003, republicată.
In cazul in care aveti nevoie de obtinerea unui ordin de protectie ma puteti contacta la email mihai.costache[@]procese-avocat.ro sau telefon 0744 33 79 15