Home » Experienta si practica unui avocat » Currently Reading:

Amenzi drastice pentru nerespectarea Codului Muncii

May 17, 2012 Experienta si practica unui avocat 3 Comments

Finantele angajatorilor pot fi drastic diminuate daca acestia incalca drepturile salariatilor, se arata intr-un articol publicat de catre site-ul avocatnet.ro. Codul muncii este foarte strict in aceasta privinta, astfel ca pentru munca “la negru” sau neacordarea repausului zilnic ori saptamanal salariatilor, angajatorii risca amenzi foarte mari.

Unele dintre cele mai mari amenzi stabilite de Codul muncii sunt prevazute pentru angajatorii care folosesc forta de munca “la negru”, adica salariari care nu sunt angajati cu forme legale. Primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca este sanctionata cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

O amenda de pana la 10.000 de lei, dar nu mai mica de 5.000 de lei pot primi si angajatorii care incalca prevederile legale in ceea ce priveste acordarea zilelor libere cu ocazia sarbatorilor legale. Legislatia muncii prevede ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

 • 1 si 2      ianuarie;
 • prima si a      doua zi de Pasti;
 • 1 mai;
 • prima si a      doua zi de Rusalii;
 • Adormirea      Maicii Domnului;
 • 1 decembrie;
 • prima si a      doua zi de Craciun;
 • doua zile      pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel      de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru      persoanele apartinand acestora.

De asemenea, se stabileste ca cei care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala (fiind vorba de domenii unde activitatea unde nu poate fi intrerupta – alimentatie publica si unitati sanitare) au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
O amenda de pana la 5.000 de lei poate fi aplicata si pentru neacordarea indemnizatiei prevazute de normele legale, in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca. Mai exact, potrivit legislatiei muncii, angajatorii au dreptul sa isi reduca sau sa isi intrerupa temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, insa in aceasta perioada, sunt obligati sa le acorde salariatilor implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, o indemnizatie platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Ce alte amenzi mai prevede Codul muncii pentru angajatori

Legislatia muncii ii obliga pe angajatori sa acorde salariatilor un repaus saptamanal salariatilor in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Incalcarea acestei prevederi poate fi sanctionata cu amenda de de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Cu acceasi amenda vor fi sanctionati si angajatorii care nu respecta dispozitiile legale in ceea ce priveste munca suplimentara, adica munca prestata in afara duratei saptamanale a timpului normal de munca de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Legislatia muncii stabileste ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia caz in care salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in 60 de zile calendaristice, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Cu o suma de pana la 3.000 de lei vor fi amendati si angajatorii care incalca prevederile legale referitoare la munca de noapte. Spre exemplu, Codul muncii stabileste ca durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

In plus, se stipuleaza ca femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte. Or, angajatorii care nu respecta aceste reguli pot fi amendati.

Tot 3.000 de lei amenda pot primi maxim si angajatorii care impiedica salariatii sa participe la greva sau care ii obliga sa munceasca in timpul grevei.

Nu in ultimul rand, angajatorii pot fi amendati cu pana 3.000 de lei daca refuza sa inregistreze demisiile salariatilor sau daca incalca prevederile art. 27 din Codul muncii, care stabileste ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, dar si ca solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.

Legislatia muncii ii obliga pe angajatori tina sa evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat, cei care nu se achita de aceasta obligatie fiind pasibili de o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei.

De asemenea, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara este sanctionata amenda de la 300 lei la 2.000 lei.

2.000 de lei este amenda maxima si pentru angajatorii care nu ofera salariatului, inainte de inceperea actvitatii, un exemplar al contractului individual de munca, in timp ce petru refuzul angajatorului angajatorul de a elibera unui salariat sau unui fost salariat un document care sa atesteactivitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, amenda este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei.

Currently there are "3 comments" on this Article:

 1. linq says:

  La noi programul obisnuit este de 6 zile pe saptamana, pentru fiecare angajat, tot anul, fara exceptii. Fapt cunoscut la ITM, chiar ei dau sfaturi cum sa falsifice evidenta orelor de munca, astfel ca din evidenta sa nu reiasa nerespectarea repausului saptamanal. In aceste conditii cui ma pot adresa, fara a risca ca angajatorul sa afle identitatea mea?

  • buna ziua,

   oric reclamatie trebuie sa contina datele de identificare ale persoanei care o semneaza. reclamatiile anonime nu sunt luate in considerare. Pe de alta parte, inspectorii ITM au obligatia sa pastreze secreta identitatea celui care reclama insa practica arata ca nu intotdeauna acest lucru se intimpla.
   Pe de alta parte, in masaura in care aspectele dvs nu pot fi probate controlul ITM nu va avea nici un efect. Este necesar ca afirmatiile dvs sa fie sustinute de mai multi salariati aflatii n aceeasi situatie.
   De asemenea, drepturile dvs banesti nu pot fi obtinute decit printr-o actiune in instanta de judecata ceea ce presupune un potential conflict cu angajatorul deoarece este greu de crezut ca acesta va permite continuarea activitatii dvs in ciuda procesului inceput.

 2. Gabriel says:

  Bună ziua.
  La noi în România există autoritate publică împotriva sclaviei așa cum în Franța există Comitetul Contra Sclaviei Moderne?
  Nu de alta, dar la noi munca la negru/sclavia cu/fără voia angajatului se practică.
  Cu stimă.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Contestatia impotriva proceselor verbale emise pentru incalcarea ordonantelor militare

May 4, 2020

Conform datelor existente in presa, au fost aplicate un numar de 290.000 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 570 de milioane de lei ceea ce inseamna ca informatiile despre cum pot fi contestate aceste procese verbale sunt de mare interes si sper sa poata ajuta multi vizitatori ai blogului. Articolul 27 al O.U.G. nr. […]

Inchisoarea contraventionala pentru neachitarea amenzilor

July 29, 2011

In cazul sanctiunilor contraventionale cu amenda, cand contravenientul nu isi plateste amenda in termenul prevazut si nu poate fi executat silit pentru ca nu are nimic in proprietate, amenda se pot transforma in munca in folosul comunitatii Prestarea muncii in folosul comunitatii se poate aplica doar contravenientilor persoane fizice, insa numai pe baza unei hotarari […]

Clauza neconcurenta. Inadmisibilitatea clauzei penale in contractul de munca

March 21, 2011

De aceasta data publicam o speta din domeniul dreptului muncii cu referire la o clauza contractuala mult folosita pentru anumite meseri sau functii de conducere si anume clauza de neconcurenta din cadrul contractului de munca. In practica, pentru functiile in care salariatul intra in contact direct cu clientii angajatorului sau are acces la baza de […]

Sechestrul asigurator in litigiile de munca. Admisibil.

January 16, 2011

Un domeniu de mare interes este cel al litigiilor de munca in care salariatii sau fostii salariati incearca sa isi recupereze salariile si alte drepturi banesti de la angajatori sau fosti angajatori. Se stie faptul ca la aceasta ora tribunalele specializate sunt supra-aglomerate datorita numarului mare de dosare aflate pe rolul lor iar aceasta stare […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW