Skip to content

Recent Posts

  • Litigiu în sănătate în România: lupta pentru accesul la Durvalumab
  • Validarea popririi
  • Drepturile salariaților concediați colectiv
  • Ghid complet pentru divorț: Proceduri, costuri și pași
  • Contestația privind durata procesului penal conform art. 488^1 CPP

Most Used Categories

  • Gandurile si sfaturile unui avocat (118)
  • Experienta si practica unui avocat (84)
  • Despre Noi (9)
Skip to content

Cabinet de Avocatura Costache Ovidiu Mihai Blog

Cabinet de Avocatura Costache Ovidiu Mihai

Subscribe
  • Contact
  • Subscribe
  • Home
  • Gandurile si sfaturile unui avocat
  • Cum te adresezi CEDO

Cum te adresezi CEDO

Costache Mihai10/21/2011

Limbile oficiale ale Curtii sunt franceza si engleza, dar, puteti puteti scrie Grefei si in limba romana.

Atentie, insa! Limba romana poate fi utilizata doar in faza initiala a procedurii. Ulterior, daca CEDO va declara cererea voastra admisibila si va solicita Guvernului observatii scrise in privinta plangerilor voastre, toata corespondenta pe care grefa Curtii o va adresa partilor va fi redactata in franceza sau engleza. Voi sau avocatul vostru va trebui sa folositi tot franceza sau engleza pentru a redacta observatiile pe care le aveti.

Initial, puteti trimite doar o scrisoare Curtii, in care sa expuneti cu claritate, chiar daca in mod sumar, obiectul cererii voastre eventuale, urmand ca ulterior sa completati formularul de cerere tipizat, pus la dispozitie de CEDO. Scrisoarea se poate trimite doar prin curier, si nu pe e-mail sau fax. Daca ati trimis documentul prin posta electronica sau fax, este obligatoriu sa-l retrimiteti prin curier.  CEDO precizeaza ca este inutil sa va deplasati personal la Strasbourg pentru a va expune cazul oral.
Adresa pe care trebuie trimisa cererea si orice alt document adresat Curtii este:

Monsieur le Greffier de la 
Cour européenne des Droits de l’Homme
Conseil de l’Europe
F–67075 STRASBOURG CEDEX. 

Dupa ce a primit cererea voastra, grefa Curtii va va raspunde informandu-va ca a fost deschis in numele vostru un dosar al carui numar trebuie mentionat in orice corespondenta ulterioara.
De asemenea, va va trimite un set de coduri de bare pe care sa il utilizati in corespondenta dumneavoastra viitoare cu grefa Curtii.

In continuare, cel mai probabil, vi se vor solicita documente, informatii sau explicatii suplimentare referitoare la cererea pe care ati formulat-o.   Totusi, e bine sa stiti ca grefa nu va poate furniza informatii cu privire la dispozitiile legale in vigoare in statul impotriva caruia va plangeti si nici acorda consultatii juridice privind aplicarea si interpretarea dreptului national.
Important! Examinarea cererii de catre CEDO este gratuita.

CEDO subliniaza ca trebuie sa faceti dovada de diligenta in corespondenta cu grefa.
“Orice intarziere sau absenta raspunsului este susceptibila sa fie considerata ca o manifestare de dezinteres cu privire la continuarea examinarii dosarului dumneavoastra”, explica instanta europeana in documentul amintit.
In maxim 8 saptamani de la data primei scrisori pe care v-a adresat-o grefa Curtii, trebuie sa trimiteti la CEDO formularul de cerere tipizat, insotit de toate documentele relevante.
Este foarte important sa respectati toate termenele impuse de CEDO, in caz contrar riscati chiar ca dosarul sa fie distrus sau cererea sa fie declarata inadmisibila sau radiata de pe rol.

Cum se completeaza formularul

Formularul trebuie completat lizibil si corect. El ar trebui sa contina un rezumat al faptelor de care doriti sa va plangeti, precum si al capetelor de cerere. Trebuie sa descrieti, totodata, evenimentele in ordinea in care s-au produs, indicand datele exacte la care s-au petrecut.

De asemenea, formularul trebuie sa mentioneze dreptul sau drepturile garantate de Conventie care considerati ca v-au fost incalcate, dar este obligatoriu sa indice si remediile juridice pe care le-ati exercitat.
In plus, formularul trebuie sa explice in mod concis ce asteptati de la procedura pe care o deschideti la Curte si daca ati mai sesizat si o alta instanta internationala pentru procedurile mentionate in cerere.

Alaturi de formular, trebuie sa trimiteti o lista a tuturor hotararilor sau deciziilor pronuntate in cazul vostru de catre o autoritate publica nationala si un borderou al tuturor documentelor pe care le trimiteti Curtii ca mijloc de proba (proces-verbal de audienta, declaratii de martori, etc.).

Atentie! Aceste documente nu va vor fi returnate, prin urmare este indicat sa trimiteti numai copii, si nu originalele.

Toate informatiile continute in documentele trimise Grefei, inclusiv informatiile despre reclamant sau terti pot fi consultate de catre public. Daca nu doriti ca identitatea dumneavoastra sa fie dezvaluita, trebuie sa precizati acest lucru si sa expuneti motivele care justifica o derogare de la regula procedurii publice. Curtea poate autoriza anonimatul numai in cazuri exceptionale si motivate.

Pentru depunerea plangerii initiale, eventualul dumneavoastra reprezentant nu trebuie sa fie neaparat avocat. Daca doriti sa sesizati Curtea prin intermediul unui avocat sau al unui alt reprezentant, trebuie sa anexati la formularul de cerere o procura in favoarea acestuia.

CEDO, drept, reclamatie, sesizare

Post navigation

Previous: Centura de siguranta reduce numarul victimelor? Nu cred.
Next: Ordinea stingerii obligatiilor fiscale

Related Posts

Contestația privind durata procesului penal conform art. 488^1 CPP

05/08/2025 Costache Mihai

Pensia de întreținere pentru minori: cum se calculează și ce trebuie să știi

05/07/2025 Costache Mihai

Reclamat la Colegiul Medicilor. Procedura disciplinara si cum te poti proteja

04/02/2025 Costache Mihai

3 thoughts on “Cum te adresezi CEDO”

  1. BOGORODITA VIOREL DANIEL says:
    09/18/2012 at 8:05 pm

    Domnule avocat am si eu o nelamurire daca m-ati pute aindruma ? Viitoarea mea soacra a castigat un teren in anul 2009 in localitatea SIMIAN judetul Mehedinti .Pe aceste teren se situeaza actualmente primaria ,caminul cultural ,niste blocuri,mai multe proprietati private ,precum si un stalp al ELECTRICA .Mentionez ca hotararea a fost investita ca definitiva si irevocabila ,dar dupa 3 ani mai poate fi investita si cu formula executorie? Dupa dobandirea terenului in suprafata de 3800 de metri patrati ,a acceptat sa i se faca un dosar de despagubiri ,in schimbul terenului respectiv.Numai ca de aproape 3 ani de zile statu roman prin auorittatea nationala din subordine tot spune ca amana despagubirile intrucat nu detin fonduri .am facut vreo doua adrese pentru a ne elucida ultima chiar in acest an .Intre timp in 2011 un expert a venit pentru a face evaluarea terenului ,dar anul acesta nu a amai aprut pentru a reface evaluarea la valoarea din prezent.asi dori sa stiu fiindca statul roman s-a folosit atatia ani de teren .cum s aprocedez .adica s arenunt la despagubire si sa fac o executie sau sa formulez o cerere la cedo prin care solicit la obligarea statului roman sa plateasca banii .cu multumiri anticipate,ce ma sfatuiti sa fac.

    Reply
  2. BOGORODITA VIOREL DANIEL says:
    09/18/2012 at 8:18 pm

    Domnule avocat ,viitoarea mea soacra a castigat un teren in loclitatea SIMIAN judetul Mehedinti in anul 2009 prin hotarare judecatoreasca.Pe acest teren se afla primaria ,caminul cultural, niste blocuri ,case proprietate privata ,un stalp ELECTRICA ,ETC.Terenul are 3800 de metri patrati.Mentionez ca hotararea judecatoreasca este investita cu formula definitiva si irevocabila la tribunalul MEHEDINTI. nefiind nevoie sa se mearga mai departe ,intrucat nu s-a facut recurs .In urma obtinerii hotararii judecatoresti ,am hotarat ca in schimbul terenului meu sa mi fie data o despagubire .De asemenea mai mai mentionez ca hotararea nu este investita cu formula executorie (se poate face dupa 3 ani si mai bine investire?) .In hotararea judecatoreasca spune ca primaria este obligata la eliberarea unui titlu d eproprietate insa primarul spune c anu poate elibera un titlu de proprietate pe ceva construit. In fine am acceptat sa mi fie intocmit dosarul de despagubire,insa nici pana acuma nu am primit niciun ban .In 2011 mi s-a facut evaluarea terenului de catre un expert autorizat de catre stat .Eu am formulat vreo doua sau 3 adrese catre autoritatea nationala din subordinea guvernului ,pentru a afla cand imi primesc banii ce mi se cuvin.De aici imi raspund tardiv ca deja s-a amanat pana in 2013 luna a 5 eliberarea certificatelor de despagubire si ca trebuie refacuta evalurea terenului in 2012 ca cea din 2011 nu mai este reala.Acum eu doresc fie sa mi fie data despagubirea fie terenul fie chirie pe el .Ce ma sfatuiti sa fac sa ma dresez CEDO,ori sa renunt la dosarul de despagubire si sa fac un dosar de executie sa-mi recuperez fie terenul fie sa mi fie platita chirie pe teren ,deoarece are constructii pe el. Se mai poate face executie asupra terenului la 3 ani si vreo 6-7 luni de la dobandirea hotararii.Ce ma sfatuiti sa fac ?in speta de fata? si daca asi castiga la CEDO ,in cazul in care asi actiona statul in judecata pentru a urgenta acest caz.eu sunt de buna credinta am acceptat despagubirea insa vad ca nici banii nu i rimesc terenul meu este folosit in continuare .astept un sfat din parte dvs .mulltumesc frumos.

    Reply
    1. Costache Mihai says:
      09/18/2012 at 8:51 pm

      buna ziua,

      Din pacate nu va pot ajuta in aceasta privinta deoarece printre specializarile mele nu se numara si problematica revendicarilor de imobile nationalizate.

      o zi placuta,

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole adaugate recent

  • Litigiu în sănătate în România: lupta pentru accesul la Durvalumab
  • Validarea popririi
  • Drepturile salariaților concediați colectiv
  • Ghid complet pentru divorț: Proceduri, costuri și pași
  • Contestația privind durata procesului penal conform art. 488^1 CPP

Categories

  • Despre Noi (9)
  • Experienta si practica unui avocat (84)
  • Gandurile si sfaturile unui avocat (118)

Vizitati-ne si pe

  • Cabinet de Avocatura
  • Facebook
  • Twitter
  • vCard

Urmaresc si

  • Green Walls – Pereti Vegetali – Gradini Verticale

Archives

  • May 2025 (6)
  • April 2025 (5)
  • March 2025 (11)
  • February 2025 (19)
  • January 2025 (11)
  • August 2020 (1)
  • May 2020 (2)
  • April 2020 (2)
  • January 2020 (2)
  • November 2017 (1)
  • October 2017 (3)
  • May 2017 (1)
  • March 2016 (1)
  • May 2015 (2)
  • March 2015 (2)
  • November 2014 (1)
  • January 2014 (1)
  • August 2013 (1)
  • April 2013 (1)
  • February 2013 (3)
  • January 2013 (1)
  • December 2012 (2)
  • November 2012 (1)
  • October 2012 (3)
  • September 2012 (2)
  • August 2012 (3)
  • July 2012 (3)
  • June 2012 (1)
  • May 2012 (3)
  • April 2012 (5)
  • March 2012 (6)
  • February 2012 (5)
  • January 2012 (2)
  • December 2011 (5)
  • November 2011 (8)
  • October 2011 (4)
  • September 2011 (6)
  • August 2011 (3)
  • July 2011 (5)
  • June 2011 (6)
  • May 2011 (9)
  • April 2011 (4)
  • March 2011 (7)
  • February 2011 (4)
  • January 2011 (7)
  • December 2010 (4)
  • November 2010 (10)
  • October 2010 (10)
  • September 2010 (6)

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comentarii recente

  • Talnaci Andreea on A fi avocatul apararii
  • Costache Mihai on Parasirea locului accidentului.
  • Costache Mihai on Tergiversarea urmaririi penale de catre procuror. Cale de atac
  • Costache Mihai on Tergiversarea urmaririi penale de catre procuror. Cale de atac
  • Ion Mezei on Tergiversarea urmaririi penale de catre procuror. Cale de atac
Copyright All Rights Reserved | Theme: BlockWP by Candid Themes.