Contravaloarea cotelor de intretinere platite de catre reclamanta nu fac parte din pasivul succesoral. Cheltuielile facute in scop personal nu trebuie rambursate.
Desi reclamanta avea sarcina probei, conf art 249 Cod proc cv, la dosar nu exista proba care sa constate ca plata cotelor de intretinere a fost facuta din patrimoniul reclamantei in conditiile in care la toate procesele initiate de catre reclamanta (civile sau penale, numarul mare al acestora fiind evidentiat prin consultarea portalului instantelor) a solicitat si a depus dovezi ale lipsei veniturilor pentru a isi sustine cererile de acordare ajutor public judiciar prin scutirea / diminuarea taxelor de timbru sau pentru a primi asistenta judiciara gratuita.
Pentru a fi intemeiata cererea de rambursare a sumelor achitate catre Asociatia de Proprietari, acestea trebuie sa indeplineasca conditia sa nu fi fost efectuate din patrimoniul succesoral ci din patrimoniul personal al reclamantei.
De asemenea, pentru a fi cheltuieli ce trebuie rambursate mostenitorului care le-a efectuat, acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
Sa fie necesare
Cheltuielile trebuie să fie strict necesare pentru:
(i) conservarea bunurilor (ex.: reparații de urgență pentru a preveni deteriorarea unui imobil) – nu este cazul in speta de fata ;
sau
(ii) administrarea moștenirii – avind in vedere ca reclamanta a achitat cotele de intretinere doar pentru o mica perioada raportat la faptul ca proprietara imobilului decedase in anul 2014 si de atunci si pina la momentul partajului (definitiv in iulie 2022, deci aproape 8 ani de zile) cotele de intretinere au fost achitate de catre pirita X.
In consecinta nu este indeplinita conditia de cheltuiala necesara administrarii mostenirii fiind o cheltuiala facuta strict in interes personal pentru a influenta decizia instantei de recurs referitor la atribuirea imobilului.
Legătura directă cu activul succesoral
Cheltuielile trebuie să fie « legate specific de bunurile moștenirii » si nu de interesele personale ale moștenitorului.
Demonstrarea beneficiului pentru activ
Reclamanta nu a dovedit că cheltuiala a adus un beneficiu real activului succesoral, cum ar fi:
– menținerea valorii bunurilor ;
– imbunătățiri esențiale
In cazul in care exista neintelegeri privind cheltuieile aferente activului succesoral si comostenitorii va solicita suportarea unei parti din acestea, va pot ajuta prin consultanta juridica si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Ma poti contacta la email mihai.costache[@]procese-avocat.ro sau la telefon 0744 33 79 15.