Home » Experienta si practica unui avocat » Currently Reading:

Trafic de droguri – nerespectarea art.6 din Conventia CEDO

June 14, 2011 Experienta si practica unui avocat 8 Comments

Astazi voi aduce in atentia vizitatorilor blog-ului un dosar interesant, finalizat partial in favoarea clientului meu in sensul ca am reusit casarea cu retrimitere a dosarului si acest lucru doar pentru ca dreptul la un proces echitabil al clientului nu a fost respectat. Si nu pot sa nu ma bucur cind vad ca insasi Instanta suprema isi pastreaza menirea de a veghea la respectarea drepturilor fundamentale si al inlaturarea erorilor judiciare.

Clientul meu a fost trimis in judecata de catre DIICOT pentru savirsirea unor fapte prevazute de legea 143 / 2000 (trafic de droguri, pe scurt). In fapt, IPJ a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca se desfasura un trafic de droguri in localitatea respectiva si ca identificasera suspectii principali.

In vederea stringerii probatoriului, organele penale au primit autorizatiile necesare pentru folosirea unui investigator sub acoperire precum si a interceptarilor convorbirilor telefonice si ambientale. In baza acestor operatiuni au fost intocmite notele de redare ale convorbirilor telefonice interceptate ambiental dintre suspecti si investigatorul sub acoperire.

Dupa stringerea probelor, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata in baza probelor adunate si care erau constituite din convorbiri interceptate, declaratia investigatorului precum si rapoartele tehnico-stiintifice de constatare prin care se analizau substantele achizitionate de investigatorul sub acoperire de la clientul meu.

In cursul cercetarii judecatoresti atit la fond cit si in apel, instantele de judecata nu au admis cererea noastra de a fi audiat investigatorul sub acoperire considerindu-se ca raportul intocmit in cursul urmaririi penale in fata procurorului este suficient ca si material probator mai ales ca beneficiaza de o prezumtie de veridicitate fiind intocmit de catre un ofiter de politie in exercitarea atributiilor sale de serviciu , neimpunindu-se interogarea lui de catre inculpat.

Bazindu-ma pe acest viciu al celor 2 grade de jurisdictie am depus recursul impotriva deciziei de condamnare (clientul a fost condamnat la fond iar apelul a pastrat sentinta apelata) solicitind instantei aplicarea art.6 din Conventie ce garanteaza un proces echitabil.

Ca si motivare, am solicitat ca instanta suprema sa ia in considerare faptul ca o condamnare nu poate fi pronuntata exclusiv in baza unei marturii – chiar daca aceasta provine de la un ofiter de politie – in lipsa acordarii posibilitatii inculpatului de a contesta marturia si de a interoga martorul. Mai ales ca insasi procedura penala prevede aceasta posibilitate prin prevederile art 86 ind.1 CPP.

ICCJ a admis recursul nostru si a dispus casarea celor 2 sentinte pronuntate si trimiterea cauzei la prima instanta spre rejudecare, cu obligarea acesteia de dispune ascultarea investigatorului sub acoperire.

Ca si motivare, ICCJ a retinut ca mijloacele de proba trebuie administrate intr-o audiere publica, in prezenta acuzatului si cu respectarea principiilor contradictorialitatii si egalitatii armelor. De asemenea, decizia ICCJ a confirmat parerea noastra precum ca nici o condamnare nu poate fi pronuntata exlcusiv in baza declaratiei unui investigator sub acoperire fara ca acuzatul sa conteste aceasta marturie si fara sa existe posibilitatea unui interogatoriu din partea acestuia.

Currently there are "8 comments" on this Article:

 1. Claudiu Dascalescu says:

  Felicitari, atat pentru articol dar si pentru rezultatul obtinut in fata instantei supreme.
  O speta de retinut!

  • multumesc pentru vizita si urari. deocamdata succesul este partial in sensul ca nu am obtinut achitarea clientului sau o pedeapsa rezonabila raportat la fapta sa insa ce ma ingrijoreaza pe mine este modul in care dosarul a fost judecat la primele 2 instante.
   consider ca este inadmisibil ca o Curte de Apel sa condamne o persoana in baza unei asemenea analize superficiale a probatoriului.

   • gogutza says:

    daaaahhhhhh!!!!! daca nu s-ar fi pronuntat CEDO in nenumarate randuri ca declaratia invest. sub acoperire poate fi avuta in vedere decat daca este ascultat si nemijlocit in cadrul procesului ar fi fost op solutie de notat. multa bafta in continuare

    • aveti dreptate in privinta CEDO insa ceea ce ma uimeste pe mine este faptul ca un judecator de nivel Curte Apel inca nu cunoaste sau ignora (ceea ce este mai grav) jurisprudenta Curtii Europene. Nici nu stiu ce este mai bine – sa consider ca este nepregatit profesional sau ca este rau-intentionat.

     • Sorin says:

      Va salut , CAM IN ACEASI situatie se afla si mama mea, pe scurt o tine arestata niste declarati ..cum ca ar fi cumparat de la ia ….in principiu cam asta o tine!!:(

 2. Silviu says:

  De ce nu-i faci un 16 sau 19 cum este acum la moda?

 3. Sergiu Maxim says:

  Plus ca este relativ usor, cel putin in ultima vreme, sa faci denunturi. Am multe exemple de persoane care au fapte deosebit de grave gen trafic, mita, fraude care, au recunoscut fapta si au primit o peima “reducere” apoi au “apelat” la un 19 pentru a 2-a reducere.
  Persoana cu prejudiciu 9 milioane euro, 3 ani cu executare. Persoana recidivist pe trafic de droguri, arestat pe trafic, condamnat dedinitiv la 4 ani…. recidivist pe trafic…
  Cine are bani, scapa mai usor. Trist!

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW