Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

De ce unii clienti sunt refuzati?

July 18, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Cel mai important aspect al muncii unui avocat cu multe litigii ce au drept obiect recuperarea de creante este puterea si abilitatea de a refuza un caz.

Pentru ca in acest domeniu un avocat este platit printr-un onorariu minim la care se adauga un onorariu de succes  proportional cu sumele recuperate, el se ocupa de aceste cazuri incepind cu prima convorbire telefonica cu debitorul si pina la finalizarea executarii silite, uneori participind si la procedura de faliment a debitorului.

Iar onorariul minim va fi acelasi, indiferent de munca depusa si timpul alocat solutionarii cazului. Singurele sume de bani pe care clientul le achita sunt taxele legale si onorariul executorului judecatoresc, onorariul de succes fiind platit doar la recuperarea debitului, daca acesta va fi recuperat vreodata.

Unele dintre cazuri se rezolva prin procedura amiabila, altele merg in fata judecatorului. Astfel ca in acele cazuri care merg in instanta toata perioada de timp petrecuta de catre dosar in sistemul judiciar – fond / recurs sau somatie de plata / cerere in anulare, dupa caz – nu este platita avocatului decit prin acel onorariu minim. Iar asta poate dura in medie 18 luni (sau chiar 36 luni in cazul falimentelor). In plus,  este posibil ca suma sa nu poata fi nici macar recuperata si deci avocatul sa nu incaseze nici un onorariu de succes.

Aceasta practica nu este un retail business. Noi nu vindem aripioare picante. Sunt aproape sigur ca cei mai multi oameni de afaceri – iar in domeniul recuperarilor de creante 99,9% din clienti sunt oameni de afaceri – vor crede ca un asemenea avocat este un ciudat si ca practica sa il duce spre un faliment inevitabil. Cum ar fi posibil sa rezisti neplatit o perioada asa de mare de timp la care se adauga si riscul de a fi neplatit daca procesul va fi pierdut sau debitorul este insolvent?

Personal, cred ca practicarea avocaturii este o afacere desi teoria clasica a definirii avocaturii ca si serviciu de interes public, legea avocaturii si Baroul nu ar fi de acord cu mine. Din aceasta cauza trebuie sa analizezi foarte bine fiecare caz deoarece nu iti poti permite sa te joci la ruleta cu asemenea dosare.

Din aceasta cauza exista mai multe dosare pe care le refuz decit cele pe care le accept.

Saptamina trecuta 3 clienti ce aveau dosare bune (adica cu sume mari de recuperat) m-au contactat si au solicitat sa ii reprezint pentru recuperarea unor creante. A trebuit sa refuz fie datorita sanselor mari de insolvabilitate a debitorilor fie unui probatoriu slab care nu ar fi dus la obtinera unei decizii favorabile in instanta.

Avocatura este o afacere riscanta dar totusi o afacere. Oricine va spune altceva fie nu stie despre ce vorbeste si cunoaste meseria din serialele gen “Ally McBeal” fie nu are o practica de succes.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

March 11, 2016

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile. Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cit de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta […]

Nepublicarea in Monitorul Oficial al Ordinelor emise de catre Ministerul Afacerilor Interne. O incalcare a legii aprobata de Curtea de Apel.

August 30, 2013

Intr-o speta recenta – aflata pe rolul Curtii de Apel Constanta si devenita irevocabila prin nerecurare datorita faptul ca instanta de recurs ICCJ ar fi stabilit termen in decembrie 2014 si clientul a renuntat – s-a pus in discutie inlaturarea efectelor juridice produse de catre Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr 400 / 2004 privind regimul […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW