Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

De ce unii clienti sunt refuzati?

July 18, 2011 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Cel mai important aspect al muncii unui avocat cu multe litigii ce au drept obiect recuperarea de creante este puterea si abilitatea de a refuza un caz.

Pentru ca in acest domeniu un avocat este platit printr-un onorariu minim la care se adauga un onorariu de succes  proportional cu sumele recuperate, el se ocupa de aceste cazuri incepind cu prima convorbire telefonica cu debitorul si pina la finalizarea executarii silite, uneori participind si la procedura de faliment a debitorului.

Iar onorariul minim va fi acelasi, indiferent de munca depusa si timpul alocat solutionarii cazului. Singurele sume de bani pe care clientul le achita sunt taxele legale si onorariul executorului judecatoresc, onorariul de succes fiind platit doar la recuperarea debitului, daca acesta va fi recuperat vreodata.

Unele dintre cazuri se rezolva prin procedura amiabila, altele merg in fata judecatorului. Astfel ca in acele cazuri care merg in instanta toata perioada de timp petrecuta de catre dosar in sistemul judiciar – fond / recurs sau somatie de plata / cerere in anulare, dupa caz – nu este platita avocatului decit prin acel onorariu minim. Iar asta poate dura in medie 18 luni (sau chiar 36 luni in cazul falimentelor). In plus,  este posibil ca suma sa nu poata fi nici macar recuperata si deci avocatul sa nu incaseze nici un onorariu de succes.

Aceasta practica nu este un retail business. Noi nu vindem aripioare picante. Sunt aproape sigur ca cei mai multi oameni de afaceri – iar in domeniul recuperarilor de creante 99,9% din clienti sunt oameni de afaceri – vor crede ca un asemenea avocat este un ciudat si ca practica sa il duce spre un faliment inevitabil. Cum ar fi posibil sa rezisti neplatit o perioada asa de mare de timp la care se adauga si riscul de a fi neplatit daca procesul va fi pierdut sau debitorul este insolvent?

Personal, cred ca practicarea avocaturii este o afacere desi teoria clasica a definirii avocaturii ca si serviciu de interes public, legea avocaturii si Baroul nu ar fi de acord cu mine. Din aceasta cauza trebuie sa analizezi foarte bine fiecare caz deoarece nu iti poti permite sa te joci la ruleta cu asemenea dosare.

Din aceasta cauza exista mai multe dosare pe care le refuz decit cele pe care le accept.

Saptamina trecuta 3 clienti ce aveau dosare bune (adica cu sume mari de recuperat) m-au contactat si au solicitat sa ii reprezint pentru recuperarea unor creante. A trebuit sa refuz fie datorita sanselor mari de insolvabilitate a debitorilor fie unui probatoriu slab care nu ar fi dus la obtinera unei decizii favorabile in instanta.

Avocatura este o afacere riscanta dar totusi o afacere. Oricine va spune altceva fie nu stie despre ce vorbeste si cunoaste meseria din serialele gen “Ally McBeal” fie nu are o practica de succes.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Datele biometrice si perchezitia

April 6, 2020

În ultimii ani au apărut noi întrebări cu privire la confidențialitatea și domeniul de aplicare al anumitor protecții constituționale care rezultă din creșterea dramatică a utilizării dispozitivelor electronice cum ar fi smartphone-urile, tabletele și laptopurilor.  Interesul organelor de urmarire penala de a accesa astfel de dispozitive este din ce în ce mai mare datorita faptului ca acestea constituie contin date importante cum ar […]

COMUNICAT al UNBR

January 20, 2020

Uniunea Națională a Barourilor din România dezavuează afirmațiile făcute de dl Rareș Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În fața ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toți infractorii” să aibă aceeași pensie ca judecătorii. […]

Refuz sa devin un turnator

January 17, 2020

Având în vedere următoarele: a)     intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative ca urmare a transpunerii Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării […]

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW