Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Nulitatea proceselor verbale privind sanctionarea lipsei rovignetei

January 23, 2012 Gandurile si sfaturile unui avocat 2 Comments

Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru  neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poştă nu  sunt semnate. Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva  avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste  amenzi. Încă o dată, nişte jurişti isteţi speculează o mică scăpare a legii   spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Cealaltă este  valabilă doar pentru actele în format electronic.

In ultimele luni, mii de români care nu şi-au  cumpărat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasă procese-verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi  Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenzile sunt usturătoare, între 250 şi  500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118  lei).CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le  compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au  plătit rovinieta.

Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au  sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în  parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Există însă o  prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe  teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea  nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru  că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege  (445/2001) care spune, pe scurt, că “înscrisul în formă electronică este  destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic”. Aici e  hiba: şoferii prinşi fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie şi nu  “printr-un program informatic”.

Gafa ar putea fi speculată în întregul  sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul  contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii  semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest  moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.

Judecătorii pretind în  instanţă ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de  date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele şi  prenumele agentului constatator şi semnătura acestuia. Dacă lipseşte un singur  element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform  articolului 17). Judecătorii au început să dea dreptate contestatarilor.

“Analizând textul proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contra  venţiei, adresate de CNADNR, se constată cu uşurinţă că semnătura agentului  constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire, ceea ce  antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute”, se arată într-unul de la  Judecătoria Cluj Napoca.

“Se  constată că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal  lipseşte cu desăvârşire.“
JUDECĂTORIA CLUJ NAPOCA, pasaj din sentinţa prin  care o amendă a fost anulată

www.avocatnet.ro

Currently there are "2 comments" on this Article:

  1. carmen says:

    Buna ziua. Apreciez efortul si timpul pe care il alocati pentru a tine la curent.
    Puteti posta motivarea sentintei prin care a fost anulata amenda pentru neplata rovignetei pentru lipsa semnaturii agentului constatator?
    Cu multumiri anticipate, Carmen T.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Cind fiecare face ce vrea

March 31, 2015

Astazi voi posta 2 motivari din cadrul contestatiei unei camere preliminare ce au ca si obiect contestarea competentei DGA de a efectua acte de urmarire penala si interceptari telefonice in dosare penale in care nici una din persoanele implicate nu are calitatea de personal incadrat in Ministerul Adminstratiei si Internelor. Intrebarea ce se ridica in […]

Nulitatea procedurii concilierii prealabile

April 3, 2012

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 2034 din 25 mai 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii ) că, în ceea ce priveşte litigiile comerciale evaluabile în bani, prevederile  art. 720′ alin. (1) C. proc. civ. referitoare […]

Din seria “Sa intelegem Justitia”

September 16, 2011

Mergind pe aceeasi idee despre a explica potentialilor justitiabili mecanismul justitiei precum si de a-i face sa inteleaga oamenii ce lucreaza in sistem (de la judecatori pina la grefieri) va redau mai jos un excelent articol publicat de catre Victor Constantinescu, auditor la Institutul National al Magistraturii.

Despre Justitie

September 13, 2011

Am vrut de multe ori sa scriu articole in care sa descriu starea Justitiei astfel incit justitiabilii sa stie ce ii asteapta daca intra in malaxorul sistemului fie ca reclamati fie ca piriti. Este foarte important ca un client sa aibe asteptari realiste si desi incerc sa explic pe larg clientului ce il asteapta in […]

Ghidul desfasurarii unui proces – Introducere

September 1, 2011

Termenul „proces” sau „litigiu” este inconjurat in general de imaginile promovate de media cu ocazia unor procese „celebre” prin partile implicate sau prin serialele tematice de televiziune. Desfasurarea unui proces „adevarat” nu seamana deloc cu ceea ce se promoveaza in presa sau prin filme, mai ales ca cele mai vizionate seriale sunt cele americane unde […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW