Home » Experienta si practica unui avocat » Currently Reading:

Parasirea locului accidentului.

January 21, 2011 Experienta si practica unui avocat 10 Comments

In aceasta saptamina voi prezenta o speta penala dintr-un domeniu de larg interes pentru multi dintre clientii mei cit si pentru abonatii blogului si anume din domeniul circulatiei rutiere pe drumurile publice.

O problema de drept interesanta pe care acest dosar a ridicat-o si anume daca intelegerea dintre partile implicate intr-un accident rutier de a se deplasa de la locul accidentului catre sediul politiei rutiere in vederea raportarii accidentului este de natura a inlatura raspunderea penala si aplicabilitatea prevederilor art.89 alin 1 din OUG 195/2002 desi unul dintre conducatorii auto era sub influenta bauturilor alcoolice.

Pentru a nu fi nevoiti sa rascoliti biblioteca juridica sau sa incingeti calculatorul cautind pe google continutul art.89 alin 1, il redau asa cum apare in forma sa ultima : „părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.”

In speta, clientul nostru a fost implicat intr-un accident auto in care culpa ii apartinea in totalitate. Dinamica accidentului a fost simpla – clientul nostru a lovit din spate o masina oprita regulamentar la o trecere de pietoni in vederea acordarii prioritatii la traversare. In urma accidentului, masinile au fost avariate usor iar partea vatamata avea doar citeva contuzii, fara a putea fi considerate vatamare corporala in sensul Codului Penal.

Ulterior, ambele parti au decis deplasarea la sediul politiei rutiere in vederea declararii accidentului, fapt care s-a si intimplat. In urma testarii clientului nostru s-a descoperit ca acesta consumase bauturi alcoolice avind o imbibatie alcoolica de 1,3%o.

In rechizitoriul de trimitere in judecata, procurorul a retinut, pe linga infractiunea prevazuta de art.87,si pe cea prevazuta la art.89 alin.1.

Pe fondul cauzei, clientul nostru a fost condamnat pentru ambele infractiuni.

In urma acestei solutii nelegale, am declarat apel prin care am cerut achitarea cu privire la infractiunea prevazuta la art.89 alin.1 cu urmatoarea motivatie:

Sub aspectul laturii subiective, infractiunea prevazute de art.89 alin.1 presupune intentia faptuitorului de a pleca de la locul faptei pentru a zadarnici efectuarea constatarilor de catre organele de politie si de a influenta in mod negativ si decisiv aflarea adevarului. In momentul in care partile implicate in accident decid sa se deplaseze catre sediul politiei in vederea raportarii evenimentului rutier si intocmirea documentelor procedurale aferente unul dintre elementele constitutive ale infractiunii, si anume intentia, lipseste.

Curtea de Apel a retinut motivarea noastra si l-a achitat clientul nostru strict referitor la aceasta infractiune, retinind doar cea prevazuta de art.87, pentru care am obtinut suspendarea executarii pedepsei.

Desi aceasta solutie este importanta cu privire la practica judiciara a Curtii de Apel Bucuresti recomand tuturor persoanelor implicate in accidente rutiere in care este vatamata o persoana, indiferent cit de usoara este aceasta vatamare, sau se afla sib influenta bauturilor alcoolice sa anunte politia rutiera (prin 112) astfel incit sa se evite inculparea pentru infractiunea prevazuta de art.89.

Este adevarat ca acest lucru determina perioade de stres s si cheltuieli cu avocatii insa este bine sa respectati legea cit mai aproape de litera si spiritul ei.

In practica instantelor penale, de orice grad, cooperarea deplina cu organele de cercetare penala, participarea onesta si prompta cu procurorul precum si o atitudine de recunoastere si regretare a faptei comise au o mare influenta atit in individualizarea pedepsei ca si cuantum dar si sub aspectul aplicarii unei suspendari conditionate a executarii pedepsei. In consecinta, comportati-va ca atare dar este mai bine sa nu conduceti masina daca ati consumat bauturi alcoolice. Ca avocat penalist va pot confirma ca exista consecinta tragice pentru toti – si pentru victima (sau familia acesteia) cit si pentru dvs (sau familie).

Currently there are "10 comments" on this Article:

 1. balbeck says:

  Buna seara!Un prieten a facut un accident rutier groaznic.A ajuns pe contrasens si a lovit o masina in case se afla o soferita gravida.A omorat-o.El era si in stare de ebrietate.Un martor a spu ca incerca sa si plece de la loculm accidentului.Adica era la 40m de locul accidentului.A fost oprit.El a declarat ca nu mai tinea si cauta un loc.Magistratii i-au bagat si fuga de la locul accidentului.
  Din septembrie e in inchisoare. In noiembrie a incercat sa se sinucida.A incercat sa se spanzure.
  Daunele materiale vor fi uriase,nu e vorba de asta.Mai poate fi salvat in vreun fel?

  • balbeck says:

   PS:E in arest preventiv.Nu a fost condamnat inca.

   • buna ziua,

    speta in cauza nu este una simpla si exista multe circumstante in functie de care instanta de judecata a dispus arestarea preventiva. ati putea sa imi spuneti de cite ori s-a prelungit mandatul de arestare preventiva? si care au fost motivele parchetului pentru care nu au finalizat inca ancheta?

    persoanain cauza are un avocat ales sau unul din oficiu?

    • balbeck says:

     Pe 30 septembrie 2010 a facut accidentul si pe 1 octombrie a fost arestat preventiv.Pe 4 octombrie recursul.Nu mai stiu nimic.A fost arestat in Ploiesti.Era in tranzit.
     Are cativa avocati,dar nu stiu daca sunt din oficiu.Are ceva bani.E persoana publica…m-as mira sa fie din oficiu.

     • daca are avocati alesi atunci stiu colegii mei ce este de facut. Nu ma pot pronunta asupra unei situatii fara sa cunosc dosarul, totusi nu pot sa nu ma mir ca subzista motive de arestare preventiva pentru o durata asa de mare intr-un asemenea dosar.

 2. balbeck says:

  E vorba de shobby(formatia codu` penal)…
  Ce ironie!Formatia se cheama “codu` penal”si Codul Penal i-o da rau in cap.

 3. sasorru says:

  Buna, am si eu o intrebare. Am intrat intr-un sant cu masina mea, nu de mult, la ora 3 noaptea, ne-am rasturnat. Eram 4 in masina, nimeni nu a patit nimic, mentionez ca eram beat. Am plecat de la fata accidentului, si ne-am intors urmatoarea zi pentru a anunta politia si a recupera autoturismul. Politia era deja in fata locului, am suflat in aparat, si mi-a iesit 0,45%. Am fost luat pt probe biolgice, mi-au recoltat sange. O sa-mi iasa cam 0,90% in sange. Intrebarea mea e daca mai am o sansa sa scap de inchisoare, avand in vedere ca am parasit locul accidentului (m-am intors mai tarziu pt a clarifica situatia), numai daune matriale au fost la masina mea, si atat, si ca am avut o alcoolemie de 0,45% in aer suflat? Am gresit, stiu, ce consecinte trebuie sa suport?

  • buna seara,

   pentru respectarea confidentialitatii am raspuns la intrebarea dvs printr-un email privat. Sper ca raspunsul meu sa fi fost comform asteptarilor dvs.

   • cristina says:

    Ce se poata intampla daca,dupa o sicanare in trafic,am oprit la o trecere de pietoni si cel care era “cocos” a intrat in mine?Eu nu am avut nici o zgarietura,iar la el s-a auzit ceva(probabil un far sau bara)<de frica am plecat,stiind ca nu am nici o vina.A fost la politie(nu stiu ce a declarat) si am primit citatie si scrie ceva de dosar penal.CE POT PATI?Nu stiu la ce sa ma astept?!

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

Atunci când se instituie măsuri asigurătorii în procesul penal, nu este necesar să se indice sau să se dovedească ori să se individualizeze bunurile asupra cărora se înființează măsura asigurătorie

October 20, 2017

Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii s-a pronunțat in 16.10.2017, cu privire la recursul în interesul legii declarat de Curtea de Apel Brașov vizând obligația organelor judiciare de a dispune măsuri asiguratorii în cauzele penale aflate în faza de judecată în ipoteza în care din verificările […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

March 11, 2016

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile. Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cit de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW