În contextul elementelor ce vor fi analizate și în raport de starea de fapt ce urmează sa fie expusă, consideram că sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 80 alin. 1 lit. a și b Cod penal pentru a se dispune renunțarea la aplicarea pedepsei precum si – in subsidiar, sub rezerva aplicării unei pedepse de maxim 2 ani de art 83 Cod penal pentru a se dispune amânarea aplicării pedepsei.
Astfel, avînd în vedere natura infracțiunii săvîrșite, lipsa urmărilor, împrejurările în care a fost comisă, motivul și scopul urmărit, respectiv intentia de mutare a masinii pe o distanta de 15 metri, apreciem că fapta săvîrșită prezintă o gravitate redusă.
Avînd de asemenea în vedere persoana inculpatului, conduita acestuia anterior săvîrșirii infracțiunii și ulterior acestui moment consideram că aplicarea unei pedepse – indiferent de modalitate de individualizare – ar fi inoportună din cauza consecințelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpatului mai ales de natură morală și psihică în contextul în care acesta este student in anul IV la Facultatea de Medicina a Universitatii Bucuresti, urmind a isi alege specializarea si a aplica la obtinerea unei burse de studii la universitati in strainatate iar un cazier judiciar va avea drept efect imediat pierderea acestei sanse si afectarea vietii sale profesionale viitoare pentru o greseala facuta din inconstienta tineretii.
Consideram de asemenea că sunt indeplinite toate conditiile pentru care se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei prevăzute de art. 80 alin. 2 cod penal, în sensul că
- inculpatul nu a mai suferit anterior vreo condamnare;
- nu s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii infracțiunii din cauza de față;
- pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea de conducere unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin. 1 cod penal este închisoarea de la 1 la 5 ani;
- inculpatul nu s-a sustras de la urmărirea penală și de la judecată și nici nu a încercat să zădărnicească aflarea adevărului ori identificarea și tragerea sa la răspundere penală .
Prin dispozițiile art. 74 C. pen. în vederea individualizării pedepsei ce urmează a fi aplicată, legiuitorul a enumerat mai multe criterii între care împrejurările și modul de comitere, starea, natura și gravitatea, conduita după săvârșirea faptei de către inculpat.
Analizând aceste criterii în raport de fapta și persoana inculpatului – care a solicitat judecarea in baza art 374 alin 4 Cod proc penala – se poate considera că nu rezultă o periculozitate crescută a infractorului:
(i) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii – la data savirsirii faptei inculpatul avea 18 ani si 3 luni; masina a fost condusa pe o distanta de maxim 15 metri; inculpatul nu consumase bauturi alcoolice; a fost indus in eroare de starea deplorabila a drumului public ( vegetatie, pamint si pietris) si nici nu a observat placuta cu numele strazii datorita lipsei iluminarii stradale ( a ajuns la petrecere dupa lasarea intunericului);
(ii) starea de pericol minimala creată pentru valoarea ocrotită, lipsa producerii unor daune materiale sau corporale;
(iii) lipsa cazierului judiciar precum si faptul ca nu este cercetat in alte dosare penale; a recunoscut fapta chiar in audierea efectuata in noaptea savirsirii acesteia; a fost prezent la organul de cercetare penala ori de cite ori a fost solicitat; in prezent este student in anul IV la Facultatea de Medicina a Universitatii Bucuresti, reinserția socială a inculpatului a avut deja loc in sensul ca face parte dintr-o familie in care ambii parinti sunt intelectuali cu loc de munca stabil; a regretat fapta comisa si in tot acest timp scurs de la savirsirea faptei si pina la prezentul termen de judecata a realizat gravitatea acesteia si riscurile nerespectarii legii penale.
In cazul in care sunteti acuzat de infractiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, va pot ajuta prin consultanta juridica si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Ma poti contacta la email mihai.costache[@]procese-avocat.ro sau la telefon 0744 33 79 15.