Home » Gandurile si sfaturile unui avocat » Currently Reading:

Doriti increderea clientului? Ascultati-l cu atentie

April 24, 2012 Gandurile si sfaturile unui avocat No Comments

Cind sunt recomandat unui potential client, sunt intrebat care sunt domeniile in care practic avocatura.

 “In principal, drept comercial-fiscal, recuperare creante, penal economic si insolventa”, spun eu. Deseori, in mod inconstient persoana respectiva face un pas in spate ca si cum insolventa este o problema contagioasa.

Nu este. Garantez.

Firmele isi cer insolventa in instanta pentru multe motive – unele datorate conditiilor economice dar adeseori aceste motive sunt independente de probleme economiei locale sau internationale. Insolventa este ceruta datorita unor probleme in lantul economic din care clientul meu face parte. Insolventa se cere datorita schimbarii conditiilor contractuale privind inchirierea / leasingul spatiilor, utilajelor folosite in desfasurarea afacerii. Uneori, datorita lipsei de finantare pe termen scurt. In final, unii cer insolventa pentru a se proteja de contracte devenite mult prea oneroase si pentru a forta partile contractuale sa renegocieze conditiile. Din pacate, unele firme solicita insolventa pentru ca au asteptat prea mult timp inainte de a reactiona.

Prea des am vazut firme care au asteptat inaintea consultarii unui avocat pina cind multe alte optiuni ce putea fi alese au devenit caduce. Multi spun ca aceasta retinere este datorata dorintei de a economisi onorariul ce trebuie platit avocatului. Nimeni nu doreste sa solicite suport legal pina cind nu este obligat sa o faca. Din pacate, atunci cind o fac, multe din optiunile usoare si ieftine ce puteau fi sugerate de catre avocat au devenit imposibil de aplicat.

Aditional teoreticei economii cu onorariul avocatului, un motiv comun pentru care firmele isi consulta avocatii prea tirziu este si stadiul de negare a situatiei. In cele mai multe cazuri, administratorii / asociatii – in loc sa infrunte realitatea – prefera sa isi bage capul in nisip si sa astepte sa-I loveasca dezastrul financiar. In mod inevitabil, acesta o va face. Iar odata ce a lovit, optiunile clientului sunt extrem de mult limitate. Si ma enerveaza foarte tare sa spun clientului “Daca ai fi venit mai repede..”

Nu faceti greseli – in unele cazuri partile nu reusesc sa cada de acord, medierea nu are efect si procedurile legale devin necesare. Cu o planificare atenta, costurile litigiilor pot fi mult reduse sau chiar evitate. Chiar si in cazurile in care procedurile judiciare sunt inevitabile, exista o retinere in cautarea unui avocat, preferindu-se o asteptare mioritica in loc sa se pregateasca cit mai bine pentru lupta juridica ce urmeaza.

V-as ruga sa analizati urmatoarea alternativa. O relatie client-avocat de succes este aceea in care ambele parti inteleg necesitatile si scopurile fiecareia. Clientii – unii in cautare de consultanta juridica datorita unei potentiale situatii dificile, altii deja aflati in momente grele – doresc ca avocatul sa inteleaga necesitatile si problemele lor si sa simta ca acesta ii insoteste de-a lungul intregului proces de rezolvare a acestora.

Personal, spun clientilor mei ca nu pot fi eficient daca ascund informatii sau fapte. Uneori este dificil pentru un client sa ofere pe tava toate informatiile “sensibile” deoarece se tem ca acestea vor naste judecati de valoare asupra capacitatii lor manageriale. Din aceasta cauza, trebuie sa demonstrez ca sunt un avocat competent, de incredere si ca pot rezolva problema. Primul lucru ce trebuie facut, este sa ascult clientul si sa inteleg ce se asteapta de la mine. Cind un client stie ca sunt dedicat, competent si de incredere, atunci va pune pe masa toate informatiile necesare, indiferent de cit de “sensibile”sunt.

Impreuna cu clientul, am nevoie de timp pentru a dezvolta o strategie de lucru. Actiunea de gen pompieristic, fara sa aibe la baza un plan de atac nu fac decit sa alunge clientul si sa-I confirme motivele pentru care nu a dorit consultanta juridica de la inceput. Strategiile pot consta intr-o baza pentru dezvoltarea afacerii doar daca avocatul va intelege afacerea clientului, directia in care se indreapta aceasta si cit de mult ii va lua sa ajunga la destinatie.

 

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Despagubire victima accident rutier

August 7, 2020

Victima unui accident de circulatie reclama că în urma coliziunii a perceput un „fulger” și a simțit descărcări la membrele inferioare și superioare drepte. Este transportată la un spital unde este diagnosticată o traumă cervicala. La două zile de la accident s-a prezentat cu tremurături în mâna dreaptă asociate cu o durere de cap. Un RMN cerebral dezvăluie un sindrom parkinson […]

Sanctiunile aplicabile in starea de alerta

May 20, 2020

Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă atrage mai multe tipuri de sancțiuni: răspundere disciplinară,  contravențională și penală.  Constituie contravenții, dacă sunt săvârșite astfel și nu în situații diferite, încât să fie considerate infracțiuni de legea penală, următoarele fapte:  neluarea de către conducătorii serviciilor de asistență socială a măsurilor referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activității se […]

Infractiunile savirsite in timpul starii de urgenta. Pedepse aplicabile

April 30, 2020

M-am gindit sa postez citeva informatii despre dispozitiile legale aplicabile faptelor penale savirsite in contextul starii de urgenta existente in Romania pina in data de 15.05.2020 ( cel putin asta este intentia autoritatilor la data postarii). 1. Pedepsele aplicabile faptelor savirsite in timpul starii de urgenta sunt majorate. Potrivit Codului penal , orice infracțiune savarșita în […]

A aparut avocatura falsa. Verificati existenta avocatului pe Tabloul avocatilor

April 15, 2020

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă. Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii  sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor […]

Pandemia si contractele de inchiriere

April 8, 2020

Unul dintre efectele pandemiei de COVID-19 consta in analizarea atenta de catre proprietari și chiriași a unei clauze – mult timp neglijata si inserata mai mult sub forma de clauza standard – din contractul de închiriere.  Da, ne referim la clauza ce prevede efectele fortei majore asupra contractului de inchiriere. „Forța majoră” este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabilfiind adesea “tradus” […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW