Home » Experienta si practica unui avocat » Currently Reading:

Executari silite ale ANAF – necomunicarea actelor fiscale

November 30, 2010 Experienta si practica unui avocat No Comments

In ultima perioada de timp, pe fondul lipsei de fonduri la bugetul statului si a presiunii ce se pune pe functionarii publici din cadrul ANAF, am observat o tendinta a organelor fiscale de a forta limitele legii astfel incit sa colecteze cit mai multi bani la buget chiar daca mijloacele folosite sunt, uneori, mai „neortodoxe”. Totul conform principiului „ne judecam insa banii sunt in contul Fiscului”

In acest sens am considerat ca este interesant sa va prezint un dosar (solutionat irevocabil) pe care cabinetul nostru l-a gestionat si care exemplifica inclinatia Fiscului de a iti lua banii chiar daca incalca legea, nu in mod grav dar asta nu schimba cu nimic faptul in sine.

Prin actiunea formulata de clientul nostru am chemat in judecata Directia Generala a Finantelor Publice (nu cred ca are importanta judetul) prin care am solicitat anularea deciziilor emise de catre aceasta si care respingeau reclamatia facuta in cadrul procedurii prealabile ca fiind tardiva.

In motivarea actiunii am invederat instantei ca Directia de Finante a respins in mod eronat reclamatia noastra din cadrul procedurii prealabile ca fiind tardiva deoarece deciziile nu au fost comunicate prin nici o modalitate prevazuta de Codul de Procedura Fiscala. Am aratat instantei de judecata faptul ca aceste decizii au ajuns la cunostinta clientului doar in momentul in care a primit la sediul somatia de executare silita (ca sa fiu rautacios – pentru comunicarea somatiei de plata s-a putut afla sediul debitorului, insa pentru deciziile atacate nu a fost posibil).

In acest sens, prin contestatia depusa la dosar am aratat ca art.44 din Cod Proc Fiscala prevede posibilitatea de a comunica deciziile prin publicitate doar ca ultima varianta, mai ales daca avem in vedere faptul ca Directia de Finante avea la dispozitie toate datele aferente pentru a comunica la sediul clientului nostru orice act fiscal sau de procedura fiscala.

De asemenea, conform Cod Proc Cv nu este suficient ca Directia de Finante sa  afirme ca nu cunoaste sediul clientului nostru ci trebuie sa isi sustina afirmatiile cu dovezi din care sa reiasa ca a depus toate eforturile rezonabile pentru aflarea sediului clientului nostru – lucru care nu era extrem de complicat avind in vedere ca exista acces online la baza de date a Registrului Comertului. Totodata, simpla primire la sediul clientului a somatiei de plata aferenta executarii silite arata ca exista posibilitatea reala si rezonabila ca si deciziile atacate sa fie comunicate la aceeasi adresa mai ales daca aveam in vedere faptul ca sediul clientului nu fusese schimbat in nici un moment.

In consecinta, am invederat instantei faptul ca am facut dovada faptului ca respectiva comunicare a deciziilor prin publicitate s-a facut cu rea credinta si astfel orice act procedural ulterior este nul de drept conform art.95 Cod Proc Cv.

Pe fondul cauzei, Curtea de Apel a considerat argumentele noastre ca fiind pertinente si temeinice, a decis ca deciziile atacate nu au solutionat pe fond aspectele reclamate de catre clientul nostru si anume nu s-a pronuntat asupra problemelor fiscale invederate si in consecinta respingerea ca fiind tardiva a reclamatiei din cadrul procedurii prealabile este nelegala.

Impotriva acestei decizii, Directia de Finante a facut recurs, solutionat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din fericire pentru clientul meu, Inalta Curte a respins recursul formulat pastrind argumentele de fond ale Curtii de Apel.

Search This Site:

toateblogurile.ro

toateBlogurile.ro

Comment on this Article:Related Articles:

Realitatea nu are nici o legatura cu justitia

November 3, 2017

Deseori am observat ca exista o prezumtie din partea procurorilor privitoare la faptul ca avocatii – doar pentru  ca discuta cu clientii lor – stiu ce s-a intimplat in realitate cu privire la fapte si circumstante. Cu toate acestea, avocatul cunoaste doar ceea ce clientul alege sa ii spuna desi este in interesul sau sa […]

De ce nu ofer consultatii gratuite in calitate de avocat?

October 3, 2017

De ce nu trebuie sa mai dau consultatii gratuite in calitate de avocat? 1. Pentru ca doar sfaturile prietenilor sunt gratuite, consultatia este rodul muncii unui specialist. 2. Pentru ca nu iti spun sa faci “cum zic eu”, te ajut sa iei cea mai buna decizie in cunostinta de cauza si argumentat. 3. Pentru ca […]

Ionel Teodoreanu despre avocati ( La Medeleni)

May 28, 2017

Avocatii care parasesc Palatul Justitiei sint unanim istoviti. Toata lumea ii cunoaste si-i saluta. Ei se inrudesc cu intregul judet, caci toti cetatenii le sint clienti. Pavajul pe care calca e o afacere de ei pledata. Casa in dreptul careia sint, de ei a fost evacuata, inchiriata, vinduta, donata sau ipotecata. Omul pe care-l saluta […]

Sunt onorariile avocațiale prea mari?

March 11, 2016

Totul a început cu tendința din ce in ce mai pregnanta a instantelor de judecata de a diminua onorariile avocaților în cadrul proceselor civile. Apoi s-a continuat in spatiul public si pe retelele de socializare exista multe discutii despre onorariile avocatilor si despre cit de scazute ar trebui sa fie acestea. Inainte de a discuta […]

Consecintele dezincrimarii evaziunii fiscale prevazute de art 6 din legea 241/2005

May 11, 2015

În ziua de 7 mai 2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere următoarele excepții de neconstituționalitate: Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.6 din Legea nr.241/2005 […]

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW

Membru al INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PENAL LAW