În ziua de 7 mai 2015, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere următoarele excepții de neconstituționalitate:
Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale.
Curtea a constatat că legea nu definește noțiunea de „impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art.6 din Legea nr.241/2005 nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalității.
Care sunt efectele acestei decizii?
Infracțiunea de evaziune fiscala prevazuta de art 6 din legea 241/2005 ( evaziunea prin retinere la sursa, cum mai este cunoscuta publicului datorita presei) este în prezent dezincriminată rin decizia Curtii Constitutionale.
După trecerea termenului de 45 de zile, în raport de data publicării în Monitorul Oficial ( inca nu a fost publicata, datele detinute le avem din comunicatul publicat de catre Curte pe site-ul sau), termen prevăzut de art. 147 al. 1 din Constituția României, vor înceta efectele juridice ale art. 6 din Legea nr. 241/2005 ( momentan aceste efecte juridice sunt suspendate de drept).
Potrivit art.31 alin.3 din Legea nr.47 1992 dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Curții.
Prin urmare, potrivit acestui text, în situația în care dispozițiile din legi și ordonanțe în vigoare sunt declarate neconstituționale acestea își încetează efectele juridice în termen de 45 zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, dacă Parlamentul sau Guvernul nu s-au conformat deciziei Curții.
Acest lucru rezultă și din dispozițiile art.62 alin.3 din Legea nr.24 / 2000 care prevăd că abrogarea unei dispoziții sau a unui act normativ are caracter definitiv.
Astfel, în lipsa unei noi reîncriminări de către puterea legislativă, se constată că evaziunea fiscala in forma prevazuta la art 6 din legea 241/2005 în prezent nu va mai avea un caracter penal.
Ce se intimpla cu situatia juridica a celor care au fost condamnati definitiv pentru savirsirea infractiunii prevazute de art 6?
In situația ipotetică în care sunt dezincriminate faptele pentru care o persoană a fost condamnată, singurul temei prin care pot fi înlăturate atit executarea pedepsei cit si interdicțiile care mai pot exista (pedepsele complementare) este formularea unei cereri în condițiile art. 595 din Codul de procedură penală, raportat la art. 4 si art 6 din Codul penal.
In temeiul acestor dispozitii legale, instanța poate constata ca fiind dezincriminata infractiunea pentru care petentii au fost condamnați și poate înlătura consecințele ce decurg din aceste condamnări, respectiv inceteaza executarea pedepsei si sunt inlaturate interdicțiile, incapacitățile și decăderile.
Domnule Mihai, ce se intampla cu procesele aflate pe rol la aceasta data.
Si o alta intrebare: Ce inseamna evaziune fiscala si de ce neachitarea retinerilor la sursa, daca au fost inregistrate in contabilitate este totusi evaziune? Cata vreme nu au fost bani pentru plata din motive obiective si nu au fost ascunsi sau scosi din firma?
1. în procesele penale aflate în curs de judecată soluţia va fi cea de clasare ( daca se afla in cursul urmaririi penale) sau achitare ( daca se afla pe rolul instantei de judecata).
2. raspunsul la intrebarea dvs tine strict de probatoriul administrat in cauza. pe scurt, retinerea exclusiv scriptica a sumelor de bani si neachitarea lor nu determina antrenarea raspunderii penale ci a celei fiscale
Buna ziua, as dori sa va intreb daca in baza art. 6 din legea 241/2005, pentru suma de 50791 Lei si achitata pana la primul termen de judecata, am fost condamnat la 8 luni cu supraveghere pe timp de 2 ani si cu munca in folosul comunitatii, la apel care ar fi solutia dupa decizia CCR din 7 mai 2015. Multumesc daca puteti sa-mi raspundeti la aceasta intrebare.
buna ziua,
am trimis un raspuns pe email-ul privat.
Buna ziua,
ce se poate intampla cu un proces pe rol inceput in 2012 pentru evaziune fiscala in perioada 2009-2011,adica art.6 si art 9 din legea 241/2005,se prescrie ceva sau cum se procedeaza in acest caz?